Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile Meksika arasındaki dış ticaret hacminin 1 milyar 200 bin dolar seviyesine yaklaştığını ifade ederek, "Mevcut rakamları yeterli bulmuyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa vadede 5 milyar dolara, orta vadedeyse 10 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"Türk Meksika İş Konseyi Toplantısı", Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile iş dünyasından çok sayıda davetlinin katılımıyla Ceylan Otel'de yapıldı. Toplantıda konuşan Bakan Ergün, Türkiye'nin son 11 yıl içerisinde dünyanın hemen hemen her ülkesiyle son derece yapıcı, önemli ve olumlu ilişkiler kurduğunu belirterek, "Dünya ülkeleriyle ikili ve çok taraflı ilişkilerimizin gelişmesinde özellikle işadamlarımız çok büyük sorumluluk üstlendiler. Biz ülke olarak dünyanın her ülkesiyle temas sağlamaya, ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel ilişkiler kurmaya büyük önem veriyoruz. Bütün bu çabalarımızın meyvelerini de özellikle dış ticarette fazlasıyla görüyoruz. 11 yıl içerisinde 36 milyar dolardan 160 milyar dolar seviyesine çıkan ihracatımız bu pozitif diplomasi yaklaşımın bir sonucu olmuştur. Son birkaç yıldır en önemli ihracat pazarımız olan Avrupa'da yaşanan büyük sıkıntılara rağmen ihracatımızın artmaya devam etmesi bizim çok daha fazla ülkeyle ekonomik ilişki geliştirmemizin ve yeni pazarlara açılmamızın bir sonucudur" dedi.
Türkiye ve Meksika arasında 2002 yılında 128 milyar dolar olan dış ticaret hacminin, 2012 yılında 1 milyar doları aştığını, bugünlerde ise 1 milyar 200 bin dolar seviyesine yaklaştığını kaydeden Ergün, "Özellikle küresel krizin yoğun olarak hissedildiği 2009 yılından sonra karşılıklı ticaretin çok daha hızlı bir yükseliş trendine girmesi iki ülkede arasında son derece sevindiricidir. Ancak biz mevcut rakamları yeterli bulmuyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa vadede 5 milyar dolara, orta vadedeyse 10 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Bakan Ergün, her türlü ekonomik faaliyetin önündeki her engelin dünya ekonomisinin seyrini olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi: "Biz bu açıdan Meksika ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını son derece önemsiyoruz. Vizelerin kaldırılması anlaşmasını son derece önemsiyoruz. İki ülke arasındaki işadamlarının da, hükümetlerin de böyle bir beklenti içerisinde olduklarını biliyoruz. Meksika ile AB arasında böyle bir anlaşma varken, AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan Türkiye'nin de aynı şartlara sahip bir şekilde Meksika ile ticaret yapmasını istiyoruz. Yine çifte vergilendirmeyi önemle ve karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi gibi konular da dün atılmış adımlardır. Yapılan anlaşmaların son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Eğer biz siyasiler olarak bu ve benzeri adımları atarsak, iş dünyamızın iki ülke arasındaki ilişkileri şahlandıracak olduğuna inancımız tamdır."
"YATIRIM İLİŞKİLERİMİZ HENÜZ İSTENEN SEVİYEDE DEĞİL"
İki ülke arasındaki yatırım ilişkilerinin henüz istenen seviyeye ulaşmadığını aktaran Bakan Nihat Ergün, "Meksika'da toplam 7 tane Türk firmasının 30 milyon dolar değerinde doğrudan yatırımı bulunmaktadır. Ülkemizde ise sadece 19 milyon dolar sermayeli 10 adet Meksika şirketi faaliyet göstermektedir. Dün imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ile yatırım ajansları arasında işbirliği mutabakat zaptının imzalanmış olması bu rakamların yukarıya çekilmesi açısından son derece önemli bir zemin teşkil edecektir" şeklinde konuştu.
Bakan Ergün, 2000 yılından itibaren Meksika ile serbest ticaret müzakerelerine başlamak için girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Bu girişimlerin sonucunda yeni Meksika hükümetinin 1 Aralık 2012 tarihinde göreve başlamasıyla çok olumlu sinyaller alınmaya başlanmıştır. Son dönemde yapılan teknik çalışmalar sonucunda serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlatılması konusunda ortak bir anlayışla müzakere sürecinin detaylarını ortaya koyan müzakere çerçeve belgesi üzerinde mutabakata varılmıştır. AB ile Meksika arasındaki serbest ticaret anlaşmasının 200 yılında yürürlüğe girdiği dikkate alındığında aradaki 13 yıllık farkın kapatılması için mutabık kalındığı üzer başlatılacak serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Ticari ilişkilerimizin yanı sıra özellikle ekonomik işbirliği konusunda da ülkelerimiz arasında çok fırsatlar bulunmaktadır. Müteahhitlik, turizm ve taşımacılık ilişkilerimizin geliştirileceği önemli sektörlerdir. Ülkelerimiz bu sektörlerde oldukça güçlü durumdadırlar" şeklinde konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Ergün: 'Meksika ile Ticaret Hacminin Orta Vadede 10 Milyar Dolara Ulaşmasını Hedefliyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?