Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için bir yasa paketi üzerinde çalıştıklarını ve yakın zamanda meclise sevk edeceklerini açıkladı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için bir yasa paketi üzerinde çalıştıklarını ve yakın zamanda meclise sevk edeceklerini açıkladı.
İstanbul'da düzenlenen "Türkiye'ye Yatırım Texas Pacific Group (TPG) Perspektifi Konferansı"nda konuşan Babacan, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin maliye politikalarındaki sıkı duruşunun devam edeceğini söyledi. Amerika'da 400 milyar dolarlık daha harcama paketi açıkladığına dikkati çeken Babacan, "Bizde bir atasözü vardır. "Her koyun kendi bacağından asılır.' Biz kendimize dikkat edeceğiz. Hesabımıza, kitabımıza dikkat edeceğiz. Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Merkez Bankamız (MB) da para politikalarını da aynen devam ettirecek, sıkı duruşu devam ettirmek zorundayız" dedi. Hükümet olarak yatırım ortamının daha iyileştirilmesi için şu anda bir yasa paketi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Babacan, "Bu çalışmayı yakın zamanda TBMM'ye sevk edeceğiz" açıklamasında bulundu. Babacan İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi haline gelmesi konusunda da bir yasa paketi üzerinde çalıştıklarını kaydetti ve yakın zamanda sonuçlandırmayı istediklerini bildirdi.
-"ORTA SINIFIN AĞIRLIK KAZANACAĞI BİR YAPIYA GİDİYORUZ"-
Türkiye'deki gelir dağılımının gittikçe düzeldiğini, fakir ile zengin arasındaki uçurumun her geçen gün azaldığını belirten Ali Babacan şunları söyledi:
"Türkiye'de çok hızla büyüyen bir orta sınıf var. Genç ve daha iyi gelire sahip bir iç pazar ve 74 milyon nüfus. Biz, orta sınıfın daha güçleneceği, orta sınıfın ekonomide daha fazla ağırlık göstereceği bir yapıya doğru gidiyoruz. Bu da uluslararası yatırımcılar için Türkiye'yi cazip kılıyor" dedi. Konferans sırasında Babacan, TPG Capital Türkiye Başdanışmanı Cüneyd Zapsu'nun, "Bu hafta İstanbul tamamen dolu. Dünyada neler oluyor? Her taraf yıkılıyor. Hepimizin, yabancı olsun yerli olsun merak ettiği bir şey var: Otomatik pilotta mısınız? sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:
"Arap baharını yaşayan ülkelerin çoğu reformlar için bize neyi nasıl yaptığımız soruyorlar. Biz onlar için öğretmen rolünü üstlenmek, akıl veren pozisyona girmek istemiyoruz. Biz bunları yaptık, siz gelin bakın diyoruz. Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısında çok hızlı bir artış söz konusu. Türkiye'ye gelen turist sayısı 30 milyonu geçecek. Türkiye, daha çok merak edilen bir ülke. İstanbul'a bir kere gelen, bir daha geleceğim diyor. Buradan acaba bir daire, bir arsa alsam mı diyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve pasaportu almak isteyenlerin sayısı hızla çoğalıyor. Bu coğrafyada "ay yıldız'lı pasaport çok kapıları açıyor. O nedenle olup bitenler bir tesadüf değil."
-"OTOMATİK PİLOT KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL"-
Babacan, Avrupa'da olabilecek gelişmelerin, az ya da çok Türkiye'yi etkileyebileceğine de işaret ederek, "Bunun da farkındayız. Politikalarımızda her türlü senaryoya hazır oluyoruz. Karşımıza hangi senaryolar çıkabilir, o senaryolar çıktığında hangi politika araçlarıyla neyi yapacağımızı bugünden hazırlamış durumdayız. Her senaryoya göre oyun planını, politikalarını hazırlamış bir ekonomi yönetimimiz var. Otomatik pilot kesinlikle söz konusu değil" dedi.
-ÜMİT BOYNER: CARİ AÇIĞIN GEÇMİŞTEKİ KADAR ZORLAYICI OLMAYACAĞINI UMUYORUZ-
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ise Türkiye'nin borç dinamiklerinin olumlu gidişat gösterdiğini belirterek, "Türkiye'nin göreceli olarak borçlanma oranları açısından sağlam bir liman olduğunu, bankacılık sistemin de güvenli olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye'nin avantajları göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde cari açık probleminin Türkiye için geçmişteki kadar zorlayıcı olmayacağını umuyoruz" dedi.
-DAVOS DEVAM EDİYOR-
Avrupa'daki krize işaret eden Boyner, finansal istikrarı korumak için bankacılık sektöründeki istikrarın korunarak devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin büyüme oranlarına ilişkin hedeflerini de açıklayan Boyner, "2011 yılında mevcut şartlar altında büyüme oranının yüzde 7'ye ulaşmasını bekliyoruz. TÜSİAD olarak, Türkiye'nin dinamik büyüme potansiyelinin ve hızla gelişen yatırım ortamının Türkiye'ye daha çok sermaye getireceğini düşünüyoruz. Gelecek yıllarda özellikle enerji, gayrimenkul, altyapı, finans sektörleri potansiyel sunuyor" değerlendirmesinde bulundu.
TPG Capital Türkiye Başdanışmanı Cüneyd Zapsu ise Davos'un normal devam ettiğini, ancak önümüzdeki yıldan itibaren her yıl Türkiye'de de bir toplantı yapacağını söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Babacan: Yatırım Ortamını İyileştirmek İçin Yasa Paketi Hazırlıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?