Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, hiçbir veriyi düşük veya yüksek göstermek için kesinlikle herhangi bir veride oynama veya değişiklik yapmayacaklarını belirterek, işsiz sayısının
"ümidi kırıkların" eklenmemesi nedeni ile düşük çıktığı yönündeki eleştirilere ilişkin, "O veriyi zaten biz veriyoruz. Ancak uluslararası standartlar ve normları dışında bir iş söylemek çok doğru değil diye düşünüyorum" dedi.
Aydemir'in gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu toplantıda, "Turizm İstatistiklerinde Güncelleme" ve "Nüfus Projeksiyonları" konuları da ele alındı.
Burada konuşan Aydemir, ocak ayından itibaren yeni bir logo edindiklerini kırmızı ve siyah renkli logonun istikrar, güven ve dinamizm anlamını taşıdığını söyledi.
Geçen yıl en fazla açıklama gönderdikleri konunun işgücü olduğunu belirten Aydemir, şöyle konuştu:
"Gerçekten bu kurum, metodolojik açıdan kendi imkanları ölçüsünde ve kendi teknik yeterliliği ölçüsünde tamamen uluslararası standartları baz alınıyor. Bundan hiçbir tereddütünüz olmasın. Hiçbir veriyi düşük veya yüksek göstermek, iyi veya kötü göstermek için biz, herhangi bir ne veride oynama, ne değişiklik yaparız. Bu, kurumun hayatta ve kesinlikle yapmayacağı bir şey. Biz metodolojik değişiklikleri yaparız. Önemli olan sonucun tutarlılığı ve metodolojinin güvenilirliğidir. Bu konuları özellikle söylemek istedim. Son zamanlar özellikle işgücüne ilişkin metodolojik konular çok tartışılıyor. Mesela şu tartışmaya gerçekten anlam veremiyorum. 'Yine biz ümidi kırıkları katmıyoruz'. 'İşsizlik hesaplarken ümidi kırıkları işsiz kapsamına alıp işsizlik oranını yüksek göstermiyoruz' Bu o kadar çok söyleniyor ki. Dünyada bunu yapan bir ülke yok. Böyle bir tanım yok. Yani böyle bir şeyi yapamazsınız."
Aydemir, defalarca açıklama gönderdiklerini, "bakın, tanım budur" dediklerini, ancak bunları söylemelerine rağmen herkesin aynı şeyi yaptığını belirterek, "Ümidi kırıkları gidip işsizlik üzerine koyuyorlar 'gerçek işsizlik budur' diye. O veriyi biz veriyoruz, o veriyi biz hesaplıyoruz zaten. Biz eğer dünyadaki bütün ülkeler bir tarafta, Türkiye bir tarafa kendimize özel bir işsizlik tanımı yapıp yayınlayacaksak yapalım. Çünkü biz 2012 yılında en fazla açıklama gönderdiğimiz konu işgücü. Sonuçta herkes özgürce yorum yapabilir ama uluslararası standartlar ve normları dışında bir iş söylemek de çok doğru değil diye düşünüyorum" diye konuştu.
-"Güvenilir metodoloji kaliteli istatistiklerin temelidir"-
Aydemir, 2005'te yürürlüğe giren 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile İstatistik sisteminin yeniden şekillendirildiğini belirterek, bunun bir sessiz reform olarak nitelendirilebileceğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kanunu'nun ülkenin istatistik sistemi için bir çerçeve kanun olduğunu vurgulayan Aydemir, "Kanun ile planlı döneme geçilmiştir. Sistemde yer alan tüm kurumların istatistik üretim sürecindeki yeri tanımlanmıştır. Resmi istatistiklerin kalitesinin geliştirilmesi için program kapsamında üretilen istatistikler, güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistiki gizlilik, güncellik ve şeffaflık ilkelerine göre hazırlanır ve uygulanır. Programın uygulanmasında, kurum çalışanları ile diğer uygulayıcı birimlere, veri kaynakları, istatistiki yöntem ve süreçlerinin seçimi, dağıtımın içerik, şekil ve zamanı ve istatistiki gizliliğin uygulanması başta olmak üzere, hiçbir konuda talimat verilemez" şeklinde konuştu.
Aydemir, güvenilir metodolojinin kaliteli istatistiklerin temeli olduğunu belirterek, Avrupa standartları ve diğer uluslararası standartların takip edildiğini kaydetti.
Standart kavramların, uluslararası tanım ve sınıflamaların kullanıldığını anlatan Aydemir, veri kalitesinin takibi amacıyla kurumsal kalite raporları oluşturulduğunu ifade etti.
Aydemir, üretilen tüm istatistiklerin, uluslararası kuruluşlar tarafından izleme ve değerlendirmeye tabi tutulduğunu vurguladı.
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) toplamının mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yayımlandığını dile getiren Aydemir, "Toplam istihdam ve işsizlik göstergeleri mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yayımlanmaktadır. GSYH'nın üretim ve harcama yöntemine göre tüm alt kalemleri mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yayımlanacaktır. İşgücü göstergelerinde sektörel istihdam, tarım dışı işsizlik ve genç nüfusta işsizliğe ilişkin göstergeler mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yayımlanacaktır" diye konuştu.
(Sürecek)
Muhabir: Semra Orkan
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Aydemir: Ümidi Kırıklar Diye Bir Şey Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?