Avrupa'nın mali siyasetini çizen kurumların euro bölgesindeki borç krizini hafifletmek üzere Avrupa ve İngiltere merkez bankaları yeni önlemler açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bankalara yeni sermaye aktarımı konusunda ortak adımlar atılmasının planlandığını duyurdu.
Barroso, Avrupa Birliği'nin desteklediği Euronews TV'de, AB'ye üye 27 ülkenin ortaklaşa uygulayacakları eylem planıyla, bankalardaki zehirli borçların ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası, günün daha erken saatlerinde olası kredi darboğazını önlemek üzere bankalara bir yıla kadar vadeyle sınırsız kredi sağlayacağını ilan etti.
Merkez Bankası'nın kredileri genelde 3, en fazla 6 ay vade ile sınırlaması, mali kurumların önlerini görmesini engellediği gerekçesiyle eleştirildiği hatırlatıldı. İlk kez 2009 yazında açılan 12 aylık vadeli krediler için bu ay ve Aralık'ta iki ihale düzenlenecek. Avrupa Merkez Bankası ayrıca bankaların elindeki ipotekli tahvilleri almak için 40 milyar euro kaynak ayırdı. Banka'nın yüzde 1,5 olan gösterge faiz oranlarını düşürmemesi ise sürpriz olarak nitelendi.
Deutche Welle'ye göre Berlin'de düzenlenen para politikası toplantısına Avrupa Merkez Bankası'na başkan sıfatıyla son kez katılan Jean-Claude Trichet, bankaların bilançolarını sağlamlaştırmak için ellerinden gelen herşeyi yapmasını istedi. Merkel'in IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, ECB Başkanı Jean-Claude Trichet ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile yaptığı toplantıda liderler, krizin yaralarını sarmaya çalışan küresel ekonominin şimdi daha tehlikeli bir aşamaya gelme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Görevini Mario Draghi'ye bırakmadan önce son kez bir toplantıya katılan ECB Başkanı Trichet ise, Avrupa'daki hükümetlerin kriz karşısında attığı adımların yetersizliğine eleştirilerini yineledi
Merkel ise, gereklilik halinde bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi için devlet yardımının sağlanabileceğini dile getirdi. ECB, bankalara daha uzun vadeli kredilerin açık olması ve önümüzdeki aydan itibaren 40 milyar Euro banka bonosu almaya başlama kararları aldı.
İngiltere Merkez Bankası da ülkenin mali sistemine 75 milyar sterlin (165 milyar dolar) daha katkıda bulunacağını duyurdu. Banka şimdiye dek hükümet tahvili gibi varlıkları satın alarak piyasaya nakit akışını artırma, bu şekilde de bankaların birbirine borç vermesini teşvik etmek için ekonomiye 200 milyar sterlin tutarında para pompaladı. Böylece 2009'da başvurulan nicel gevşetme siyasetine iki yıl aradan sonra yeniden başvurulmuş olduğuna dikkat çekildi.
BBC, İngiltere Merkez Bankası, faiz oranlarını da taban değer olan yüzde 0, 5 oranında tutmaya devam ettiğini, İngiltere Merkez Bankası'nın Başkanı Mervyn King, İngiltere'nin 1930'dan bu yana belki de tarih boyunca yaşanan en ciddi mali kriz ile karşı karşıya olduğunu söylediğini aktardı.
Son Dakika › Ekonomi › Avrupa'yı Rahatlatan Açıklamalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?