Avrupa Merkez Bankası (ECB) bankaların borçlarına devlet garantisi verilmesi konusunda yeni kararlar aldı.
Dün yaptığı açıklamalar kapsamında ECB’nin hükümetlere önerileri şöyle:
Kısa vadeli banka borçlarına devlet garantisi verebilecek.
Bir yıldan uzun vadeli banka borçlarında devlet garantisinin fiyatlaması ise CDS (bankanın kredi temerrüt takası) makasına dayalı olacak.
Hükümetlere öneriler
ECB Yönetim Konseyi’nin önerilerine göre hükümetlerin zordaki bankalara sermaye enjekte etmeden önce hem piyasa koşullarını, hem de o kurumun durumunu göz önünde bulundurması büyük önem taşıyor.
Hükümetlerin sermaye artırımı ölçüsünün ne derece yarar sağladığını da iyice incelemesi gerekiyor.
Özellikle zordaki finans kuruluşlarına herhangi bir yardımda bulunmadan önce bu konuda alınacak iskontoların da belirlenmesi gerekiyor. Buna göre hükümetlerin Euro Bölgesi’nde banka hissesi alırken yüzde 9.3 sağlaması gerekiyor.
İlk adımı FED attı
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet 2 gün önce yaptığı açıklamasında ekonomik kurtarma paketleri hazırlanırken politika yapıcıların mali kuralları bozmaması gerektiğini söylemişti. İstikrar ve büyüme anlaşmasının yok edilmesi durumunda güvenin ortadan kalkacağını belirten Trichet, "Avrupa Merkez Bankası olarak devlet borçlarını satın almayı düşünmüyoruz" demişti. ABD Merkez Bankası FED de, ekim ayında açıkladığı plan ile büyük miktarda kısa süreli borçları satın alacaklarını açıklamıştı. Bu borçların ekonomiye ayak bağı olduğunu ve tehlike yarattığını belirten FED Başkanı Ben Bernanke, "Birçok şirket kısa süreli borçlanma mekanizmasını günlük operasyonlarda ve ödemelerinde kullanıyor" demişti.
Japonya faiz oranını yüzde 0.1’e çekti
JAPONYA Merkez Bankası, gösterge faiz oranını derinleşen ekonomik yavaşlamadan çıkmak için gösterge faiz oranını yüzde 0.1’e çekti. Japonya Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Para Politikası Kurumu’nun yüzde 0.3 olan gösterge faiz oranını 1 oya karşılık 7 oyla yüzde 0.1’e indirmeye karar verdiğini açıkladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) gösterge faiz oranını yüzde 1’den yüzde 0.25’e indirmesinden sonra Japonya Merkez Bankası’nın da faiz oranını indirmesi bekleniyordu. Japonya Merkez Bankası ayrıca artan kredi krizini aşmak amacıyla bankacılık sistemine daha fazla para sağlamak için yeni adımlar atacağını da bildirdi.
Son Dakika › Ekonomi › Avrupa Merkez Bankası'ndan Borçlara Devlet Garantisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?