Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal, "Bizim ülkemizde üretilen malları hem Rusya'ya hem Avrupa Birliği'ne rahatlıkla gönderebilirsiniz" dedi.
Tüm Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) iş birliğiyle Gebze Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Avrasya İş Adamları Forumu"nun açılışında konuşan Formuzal, ülkelerinin çok ilginç bir jeopolitik sınırda bulunduğunu belirterek, mallarını hem Rusya'ya hem de Avrupa Birliği'ne (AB) gönderebildiklerini söyledi.
AB'ye 10 binden fazla malı muafiyetli bir şekilde gönderebildiklerini ancak bu malların bölgelerinde üretilmediğine dikkati çeken Formuzal, "Bu şartlar gerçekten Türk dünyası için çekicidir. Buraya sermaye yatırılabilir. Gagavuzya'da iş sorunu yoktur. Bizim ülkemizde üretilen malları hem Rusya'ya hem Avrupa Birliği'ne rahatlıkla gönderebilirsiniz. Türkiye'de yapamayacağınız bazı işleri yapabilirsiniz" diye konuştu.
Formuzal, Türk dünyasının çok büyük olduğunu vurgulayarak, "Bizim entegrasyon, konfederasyon süreçlerini hızlandırmamız gerekiyor. Biz küçük bir ülkeyiz. Çok şükür bizde petrol, altın da yok çünkü bize de 'demokrasi' getirirlerdi ama bizde demokrasi zaten var. Bizim entegrasyon sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Ortak Gagavuz-Türk şirketleri kurabiliriz" ifadesini kullandı.
AB'nin kendi ihtiyacından fazlasını ürettiğini dile getiren Formuzal, "AB yüzde 140 üretiyor. Yüzde 40'ını bir yere satmak zorunda. Bunu yapmak için başka pazarlar arıyor ve sizin ekonominiz ne olacak bunu hiç düşünmüyor. Bu yüzden Türk dünyası bu konuda çok dikkatli olmalı. Her ülke kendi çıkarlarını düşünüyor bunu anlıyoruz ama yine de ortak çıkarlarımızı birleştirebiliriz" şeklinde konuştu.
Kosova'dan Türk iş adamlarına yatırım daveti
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da bir ülkede ekonomi ve istihdam sorunu çözüldüğünde o ülkede hem demokrasi hem de kalkınmanın daha rahat gerçekleştiğini anlatarak, bundan dolayı Türk iş adamlarına Kosova'ya yatırım yapması için açık davet gönderdiklerini ifade etti.
Kosova ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalandığını hatırlatan Yağcılar, "Bu, Kosova'da yatırımların yapılması ve üretimin geliştirilmesi için önemli bir unsur olacaktır. Çoğu ürünleri Avrupa pazarına hatta ABD pazarına gönderilmesinde Türk iş adamlarına kolaylık olacağına inanıyorum. Bu kolaylıkla beraber orada yapılan yatırımlar Kosova'nın kalkınmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Makendonya Devlet Bakanı Hadi Nezir de Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, Balkanlar'ın dünya ülkeleri için önemli bir bölge olduğunu anlattı.
Her bir bölgenin kendine göre hassasiyetlerinin olduğuna işaret eden Nezir, Türk milletinin Makendonya'ya verdiği emanete hiçbir zaman ihanet etmediğini, bu anlamada Balkanlar'da Mekedonların her zaman var olduğunu kaydetti.
Nezir, Balkanlarda son 20 yılda yaşanan siyasi ve sosyal olayları anlatarak, Makedonya'nın 1991'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra ekonomiye çok önem verdiğine dikkati çekti.
"Türkiye'den beklentilerimiz büyüktür"
Her bir ülkenin kalkınmasının ekonomiden başlayacağını belirten Nezir, "Artık ülkeler savaşla değil, ekonomi ile alınır. Onun için Makendonya Cumhuriyeti Devleti her zaman Türkiye Cumhuriyeti Devletini kardeş ülke olarak bilmiştir. Tüm Balkanlar'dan ana vatanımız Türkiye'ye çok büyük göçler olmuştur. Türkiye'den beklentilerimiz büyüktür" ifadesini kullandı.
Nezir, Türkiye'deki 100'den fazla şirketin Makedonya'da önemli yatırımlar yaptığını anlatarak, "Makedonya'dan, 60 milyon üzerinde bir Balkan pazarına hitap edersiniz, 650 milyon üzerinde bir Avrupa pazarına çok rahat hitap edebilirsiniz." diye konuştu.
Makedonya'ya yurt dışından yatırım yapacak iş adamlarına yapılan kolaylıkları aktaran Nezir, "Tüm Avrupa ülkeleriyle ihracat yaptığınız zaman sıfır gümrükle malınızı ihraç edebilirsiniz. Makedonya'dan 12 saatte hangi Avrupa ülkesine varmak isterseniz varabilirsiniz" dedi.
Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ise Türkiye'nin dünyanın merkezinde bulunduğunu, Avrupa ekonomisinin 6'ncı büyük ülkesi olduğunu kaydetti.
Türkiye ve Kazakistan'nın ekonomik ilişkilerinin 40 milyon dolarla başladığını bildiren Tüymebayev, bu gün söz konusu ekonomik hacmin 4 milyar doları aştığını söyledi.
Tüymebayev, Türkiye ile ekonomik ilişkilerdeki hedef ticaret hacminin 15-20 milyar dolar olduğunu aktararak, "Türkiye ile güzel ilişkilerimizin göstergesi, birlikte yaptığımız ortak projeler ve açtığımız fabrikalardır" dedi. - Kocaeli
Son Dakika › Ekonomi › Avrasya İşadamları Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?