Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığındaki 170 kişilik heyet, ATO'nun ısrarlı girişimleri sonucu Türk Hava Yolları'nın (THY) Ankara'dan direkt uçuş başlattığı Frankfurt'a gitti. ATO'nun direkt uçuşlara destek vermek amacıyla gerçekleştirdiği Frankfurt ziyaretinde kongre ve fuar turizmi konusunda da görüşmeler gerçekleştirildi.
ATO heyetinin ziyareti sırasında Frankfurt Marriot Otel'de "Ankara Uçuyor" konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen de katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATO Başkanı Baran, "Frankfurt'a gelişimizin nedenlerinden biri, direkt uçuşlara destek vermek. Bu vesileyle bize destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Binali Yıldırım'a, Bakanlarımıza, ülkemizin bayrağını göklerde dalgalandıran gurur duyduğumuz markamız Türk Hava Yolları'nın yönetimine ve sivil toplum kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.
Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşların artmasının sadece ulaşım kolaylığı açısından değerlendirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Baran, direkt uçuşların, Ankara'nın kongre, fuar ve sağlık turizmi alanında gelişmesine yönelik çalışmaların bir parçası olduğunu kaydetti.
Ankara'dan Frankfurt'a uçakla yaklaşık 3,5 saatte geldiklerine dikkati çeken Baran, "Coğrafi olarak Türkiye'nin ortasında yer alan Ankara'dan 3-4 saatlik uçuşla varılabilecek Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Irak, Ürdün, Kıbrıs, Romanya, İngiltere, Özbekistan, Libya gibi 34 ülke mevcut. Bu ülkelerin toplam gayrisafi milli hasılası yaklaşık 23 trilyon dolar. Yani 34 ülkeyi kapsayan 23 trilyon dolarlık bir pazarın ortasındayız. Bu pazarı değerlendirecek üretim yapısına sahip bir şehrimiz var" dedi.
Avrupa'nın kavşak noktasında bulunan Frankfurt'un, Ankara ile pek çok ortak özelliğe sahip olduğunu kaydeden Baran, şunları söyledi:
"800 yılı aşkın bir süredir ticaret fuarlarına ev sahipliği yapan Frankfurt, tıpkı New York, Roma, Londra, Moskova, Tokyo veya İstanbul gibi, uluslararası ticaretin en önemli merkezlerinden biri... Her yıl ortalama 3 milyon ziyaretçi Frankfurt'ta gerçekleşen 60 bin kongre ve etkinlik için şehre akın ediyor. Yıllık ortalama 51 uluslararası büyüklükte fuar gerçekleşiyor. Dünyanın en büyük ve kapsamlı kitap fuarı Frankfurt'ta düzenleniyor. Ekim ayında 69'uncusu düzenlenen fuara 100'ü aşkın ülkeden yaklaşık 7 bin yayın kuruluşu katılmış. Fuar geçen yıl yaklaşık 278 bin ziyaretçiyi ağırlamıştı. Bugün tüketici ürünleri, tekstil, otomotiv teknolojisi, mimarlık ve teknoloji alanındaki lider fuarların evi durumunda Frankfurt Belediye Başkanı'nın tabiriyle Messe Frankfurt 'şehrin beyni.' Ankara Ticaret Odası olarak biz de şehrimizin geleceğini kongre ve fuar turizminde görüyoruz."
"Almanya en önemli partnerimiz"
Almanya-Türkiye ilişkilerinin çok eskilere dayandığını anlatan Baran, "3 milyon vatandaşımızın ikinci vatanı olan bu ülke ile ekonomik, sosyal, kültürel bağlarımız mevcut. Bugün Almanya'da ekonomiden spora kadar birçok alanda vatandaşlarımız var ve kendilerinden söz ettiriyorlar. Halen 85 bin Türk girişimci yılda 45 milyar Euro'luk bir ciro ile iş yerlerinde 80 bini Alman olmak üzere 400 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi.
"Almanya Ankara için de önemli"
ATO olarak Almanya ile bağları daha da güçlendirmek arzusunda olduklarını dile getirenBaran, ticaretin, ülkeler arasındaki en sağlam köprü olduğunu söyledi. Hem ithalatta hem de ihracatta Türkiye'nin en önemli dış ticaret partnerinin Almanya olduğunu da hatırlatan Baran, "Ankara için de Almanya'nın ayrı bir önemi var. 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz toplam 10,8 milyar dolarlık ithalatımızın 1,8 milyar dolarlık kısmı yani yüzde 17'si Almanya'dan gerçekleşmiş. İhracatımızda da payı yüzde 8. Toplam 6,4 milyar dolarlık ihracatın 565 milyon doları Almanya'ya yapılmış" diye konuştu.
TOBB Başkanı: "Yatırıma gelene avantaj olacak"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Ankara'dan direkt uçuş bulunmamasının aktarmalı gidişler nedeniyle 4-5 saatlik kayba yol açtığını dile getirdi. "Bugün en kıymetli şey paradan sonra zamandır" diyenHisarcıklıoğlu, "Ankaralılar olarak biz değil, Çorum'dan, Eskişehir'den gelen vatandaşlarımız için de geçerli. ATO'nun bu girişimi İç Anadolu'nun tamamına bir avantaj sağladı. Biz İstanbul üzerinden giderken, gelen için bu daha büyük bir sorundu. Ama asıl gelen yatırımcının işi kolaylaştı. Çünkü yatırımcı kolay ulaştığı yere yatırım yapıyor. Bu seferlerin artık Ankara üzerinden yapılması karşılıklı olarak sadece bize değil, bizim şehrimize yapılan yatırımdan yararlananlara da faydalı olacak. Büyük bir problem çözüldü, ATO ile birlikte bunu sağladık" diye konuştu.
THY Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın ATO Başkanı Gürsel Baran'ın Ankara'dan direkt uçuş konusunu ısrarla takip ettiğini kendisine söylediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Baran'ın vizyon sahibi bir Oda başkanı olarak görevini yaptığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Yakında Düsseldorf ve Amsterdam gibi başka şehirlere de direkt gidip gelebileceğiz" dedi.
"Fuar alanı 1 yılda bitecek"
Ankara'nın bir fuar alanının olmadığını da belirten Hisarcıklıoğlu, "Bir başkentin fuar alanı olmaz mı? Bu bizim büyük bir ayıbımızdı. Bu kapsamda en büyük sermayedarlardan olan ATO, elini taşını altına koydu, ihalesi 1 ay içerisinde yapılacak ve 1 yıl içinde de tamamlanarak Ankara'nın da bir fuar alanına kavuşması sağlanacak. Bu fuar alanından Ankara ve İç Anadolu tüccarı faydalanacak" diye konuştu.
"AB ilişkilerinde kış havası yaşıyoruz"
Toplantıda Türkiye-AB ilişkileri de ele alındı. Toplantıda konuşan TBMM Eski Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Türkiye ile AB ilişkilerinde Verheugen'in katkılarının büyük olduğunu belirterek, bugün de bu ilişkileri sürdürecek bir Verheugen'in olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bu ilişkilerden yana olduğunu belirten Çiçek, "Türkiye hiçbir zaman AB üyeliğinden vazgeçmedi. 2000'li yılların başında Türkiye Kopenhag kriterleri sürecini yaşadı ve bunu başardı. AB ile ilgili 58 yasa çıkardık. Hak ve özgürlükleri doğrudan ilgilendiren zor yasaları çıkardık. AB ilişkilerinin geliştirilmesi için müstakil bir bakanlık dahi kuruldu" dedi. Çiçek, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğu gibi AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı. AB'ye üyelik için Kopenhag kriterleri dışında şart olmadığını ancak Kıbrıs konusunun Türkiye'nin önüne konduğunu hatırlatan Çiçek, terörle mücadele konusunda AB'nin tutumunun güven vermediğini söyledi. Çiçek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından AB'nin tutumunu da eleştirerek "AB demokrasi değerlerini savunduğunu söylüyor. Söylem olarak bunun doğru olduğuna inanıyoruz. En son 15 Temmuz'da yaşadığımız alçaklık karşısında demokrasi değerlerini savunanların (yanınızdayız) demesi gerekmez miydi? Kurumsal olarak böyle bir söz duymadık. Duymadığımız gibi Türkiye'de hukuku ihlal eden adamlar burada" diye konuştu.
AB'nin Gelişmeden Sorumlu Eski Komiseri Günter Verheugen de konuşmasında Türkiye'ye her gelişinde ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek,"Doğrudan bir uçuş bağlantısı gerçekten büyük bir kazanım ve başarıdır. Çok önceden de söylerdim, meşakkatli yollardan geçip Ankara'ya geliyordum. Şimdi Berlin işe yarar bir havalimanına sahip olursa artık daha kolay ulaşım sağlanacak. Ama Berlin yeni havalimanı beklerken, Ankara yepyeni bir havalimanına sahip oluyor. Yeni doğrudan bağlantılar benim açımdan bir simgedir. Ekonomiden önce bir bağlantının oluşturulması açısından önemserim. Bu nedenle benim için sevindiricidir. Bunda güçlü bir siyasi karar vardır. 'Avrupa ile doğrudan bağlantı kurmak istiyoruz' demektir" değerlendirmesini yaptı.Verheugen Ankara ile Düsseldorf ve kendi memleketi Köln'e doğrudan uçuş başlatılmasından da memnuniyet duyacağını söyledi.
Türkiye-AB ilişkilerinin geçmişine değinen Verheugen, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine başladığında üyeliğin 1 Ocak 2013 olarak hedeflendiğini anlattı. Bu süreçte 15 fasıl açıldığını, birinin de kapandığını hatırlatan Verheugen, "Müzakereler başarılı olmasa da her iki tarafta da tam üyelikle ilgili halen bir irade bulunuyor. Bu bağ koparılmasın. Türk hükümeti Brüksel'in Türkiye'ye bu kapıyı kapamasını isteyen çevrelere prim vermesin" dedi.
Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de yer veren Verheugen "Bizde bir darbe girişimi olmuş olsaydı, hayal bile edemiyorum ne gibi sorunlar doğuracağını" dedi.
Toplantıda daha sonra Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı bir konuşma yaparak Almanya hakkında bilgi verdi. Frankfurt Ekonomi Kalkınma Kurumu CEO'su OliverSchwebel'in konuşmasının ardından Messe Frankfurt Yönetim Kurulu Üyesi Stephan Kurzaskibir sunum yaptı. Toplantı Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu'nun konuşmasıyla sona erdi.
Toplantıya, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Nevşehir Ticaret Odası Başkanı Arif Parmaksız, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Çubuk Ticaret Borsası Başkanı Veli Demir, Haymana Ticaret Odası Başkanı Ercan Özkan, Şereflikoçhisar Ticaret Odası Başkanı Yasin Tekin, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri,Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Kahraman,Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Türk Hava Yolları Ankara Satış Müdürü Emrullah Kirişçi,ATO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri katıldı. - FRANKFURT
Son Dakika › Ekonomi › ATO Heyeti Direkt Uçuşlara Destek İçin Frankfurt'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?