Mersin iş dünyası, Ekonomi Bakanlığı bürokratları tarafından Bakanlık destekleriyle ilgili bilgilendirildi. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, artan küresel rekabette bugün devletin de iş dünyasının yanında olduğunu belirterek, iş dünyasının temsilcilerinden, Ekonomi Bakanlığı'nın desteklerinden maksimum şekilde yararlanmalarını istedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) işbirliğinde Ekonomi Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı'nın Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yrd. Hacim Selahettin Kosaoğlu, İhracat Genel Müdür Yrd. Zergül Özbilgiç, Avrupa Birliği Genel Müdür Yrd. Mehmet Tan ve İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Ekizoğlu, Mersinli firma temsilcilerine Bakanlığın destek ve faaliyetlerini anlattılar.
"İş dünyasının Ekonomi Bakanlığı'nın desteklerinden maksimum şekilde yararlanmalarını istiyorum"
Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Aşut, Türkiye'nin yeni bir başarı hikayesinin adımlarının atıldığı bir sürece girmekte olduğunu söyledi. İş dünyası olarak büyük sıkıntılar çektiklerini, bu sıkıntıların en büyük yükünü ekonomi alanında yaşadıklarını belirten Aşut, "Ancak, iş dünyası olarak pes etmedik, ürettik, ihracata devam ettik. Artık var olanı koruma dönemi bitmeli ve bir sıçrama dönemi başlamalıdır. Artık, ülke ekonomisi olarak daha katma değerli, daha yüksek teknolojili ve daha çok ihracat odaklı bir büyüme hikayesi yazmak zorundayız. Bu bizim sadece zenginliğimiz değil, aynı zamanda toplumsal huzur meselemizdir" dedi.
Artan küresel rekabette bugün devletin de iş dünyasının yanında olduğunu vurgulayan Aşut, "Bu uyum olmadan gerçek bir başarı hikayesi yazamayız ve ekonomimizin omurgası olan KOBİ'leri ayakta tutamayız. İşte bugün bu uyumun sonucu olan, Ekonomi Bakanlığımızın destekleri hakkında bilgi alacağız. Ekonomi Bakanlığımız gerçekten tüm gücüyle ve samimiyetiyle burada. Mersin iş dünyasından bu konuda daha aktif olmalarını, konuları detaylı şekilde öğrenerek bu desteklerden maksimum şekilde yararlanmalarını istiyorum. Çünkü bu ülkenin gerçek gücü girişimcisidir. Devletimiz girişimcimizin yanındadır" diye konuştu.
"Sıkıntıların farkındayız ve en aza indirebilmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz"
Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Soylu ise Nisan ayından itibaren bakanlığın tüm genel müdürlüklerinden temsilcilerin yer aldığı heyetlerle farklı şehirlere gidip firmaların sorunlarını dinlemeye başladıklarını söyledi. Bakanlığın sorunlarını halletmenin yolunun, Ankara'da masa başında oturup çözüm bulmak yerine, sahaya inip firmalardan alınacak bilgilerle çözüm üretmekten geçtiği düşüncesiyle ziyaretlere başladıklarını ifade eden Soylu, "Şu anda 21 şehir ziyareti tamamlandı. Bu şehirlerde toplam bin firmaya yakın ziyaret gerçekleştirildi. Dün ve bugün itibariyle de Mersin, Adana, İskenderun ve Osmaniye olmak üzere 4 şehirde ziyaretlerimiz sürüyor. Mersin'de toplam 50 firma ziyaretini tamamladık" şeklinde konuştu.
Mersin'de firmaların işine baktığını, bakanlıktan şikayetlerin ve genel olarak kamudan beklenti ve şikayetlerin çok sınırlı olduğunu dile getiren Soylu, şöyle devam etti: "Bu da Mersin'in dinamizminin nereden geldiğini ve bu dinamizmin nereden kaynaklandığının en büyük göstergesi. Benim de bulunduğum grup itibariyle Ekonomi Bakanlığı'yla ilgili en önemli sorun, dış ticarette risk esaslı kontrol sisteminde özellikle Mersin'i ve Mersinli yaş meyve sebze ihracatçısını etkileyen, ticari kalite denetimleri konusunda risk esaslı bilgisayar yazılımında yaşanan bazı sıkıntılar. Bu sıkıntıların farkındayız. O sıkıntılardan biz de şikayetçiyiz ve en aza indirebilmek için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah çok kısa zamanda daha iyi bir noktaya geleceğiz."
"Rekabeti bozmadan teşvik vermeye çalışıyoruz"
İhracat Genel Müdür Yrd. Özbilgiç de Mersin'deki firmaların hepsinin iyi durumda, yatırım, ihracat ve üretim yapan firmalar olduğunu ve kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, Genel Müdürlük çerçevesinde verdikleri destekleri anlattı. Desteklerde objektif kriterleri olduğunu dile getiren Özbilgiç, şunları söyledi: "Teklifleri alıp değerlendirip, rekabeti bozmadan teşvik vermeye çalışıyoruz. Bakanımıza buradaki talepleri ileteceğiz. Yatırımcıya, 'dürüst olmayan insan' gözüyle bakmamalıyız. Biz bakanlık olarak 'yatırımcı veli nimetimizdir' diyoruz; yeter ki, daha fazla yatırım yapılsın, istihdam sağlansın ve ülkemiz daha çok kalkınsın."
Temel sistemlerinin Bölgesel Destek Sistemi olduğunu ve bölgelere göre değişiklik arz eden bir sistem olduğunu kaydeden Özbilgiç, "AB mevzuatı da daha az gelişmiş yörelerde daha fazla destek verilmesine imkan sağlıyor. Bunun dışındaki yatırımlar da en katma değer yaratmayan, ülkemizde daha fazla olan yatırımlarda genel teşvik belgesi veriyoruz. Ayrıca, öncelikli yatırım konuları denilen ülkenin kalkınmasına fayda sağlayacak yatırım konuları var. 2012'den bu yana da öncelikli yatırım sayısı giderek arttı. Örnek eğitim yatırımlarını da öncelikli yatırımlar kapsamında destekliyoruz. Cari açığın azaltılmasına etkisi olacak yatırımları, yani ithalatı üretimden çok olan yatırımları da stratejik yatırımlar olarak görüyoruz ve bazı avantajlı desteklerden yararlandırıyoruz. Ayrıca son dönemde yürürlüğe giren proje bazlı destek sistemimiz var. Bunlar da 100 milyon doların üzerindeki yatırımlar ve ülkemizin kalkınmasına ciddi hamle yaptıracak yatırımlar. Biz bunlara terzi usulü dediğimiz şekilde destek verebiliyoruz. Enerji desteği verebiliyoruz bu yatırımlara. Faiz desteğini daha yüksek oranda verebiliyoruz, çünkü bunlar teknoloji içeriği yüksek, daha büyük yatırımlar" dedi.
Özbilgiç, ayrıca KDV istisnası ve gümrük muafiyeti yanında Bölgesel Deste Sistemi kapsamında istihdamı yüksek sektörlerde sigorta pirimi desteği de verdiklerini aktararak, "Yine yatırım yeri tahsisi verebiliyoruz. 1. ve 2. bölgeler dışında değişen oranlarda faiz desteği veriyoruz. Her türlü ihtiyacı desteklemeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yrd. Kosaoğlu ise devlet destekleri konusunda bakanlığın politikası gereği desteğe başvuru sürecinin hızlanması için 2018'de başvuruların kayıtlı elektronik posta ile alınacağını bildirerek, bunun, beyanı ve başvuru süresini hızlandıracak bir yapı olacağının altını çizdi. Kosaoğlu, bu çerçevede şirketlerin altyapı yatırımlarını şimdiden gerçekleştirmelerinde fayda olduğunu sözlerine ekledi. - MERSİN
Son Dakika › Ekonomi › Aşut: 'Ekonomi Bakanlığı'nın Desteklerinden Maksimum Şekilde Yararlanın' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?