Antalya'da yılda 15 milyon adet avokado üretimi yapılıyor
-Antalya'da 4 bin 300 dekar alandaki 130 bin avokado ağacından 15 milyon adet üretim hedefleniyor
ANTALYA - Türkiye'de sıkça tüketilen avokadonun en büyük üreticisi Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 4 bin 300 dekar alandaki 130 bin civarında ağaçtan bu yıl 15 milyon adet üretim hedefleniyor.
Antioksidan özelliğiyle bilinen ve avokadonun Alanya'daki üretimi her geçen gün artıyor. 2013'te 524 dekar alanda yapılan avokado üretimi, bu rakam 4 katı artarak 4 bin 200 dekar alana ulaştı. İlçede 130 bin civarında ağaçtan üretim elde ve narenciyeye göre dekar başına karlılığı 3 kat yüksek olan avokadonun bu yıl 15 milyon adet üretimi bekleniyor.
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, avokadonun ilçede 1930 yıllardan bu yana üretildiğini söyledi. Musluoğlu," Alanya'da şuanda 130 bin civarında avokado ağacı var. Yine bu yılda 30-35 bin civarı avokado fidanı toprağa dikildi. İlçede 4 bine yakın avokado üreticisi var" dedi.
"Birçok avokado üreticisi kendi imkanlarıyla bahçe kurdu"
Bir çok avokado üreticisinin kendi imkanlarıyla bahçe kurduğu hatırlatan Musluoğlu, bu konuda devletten bir destek olmadığını söyledi. Musluoğlu," Sadece Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden aldığımız sertifikalı fidanlarla bahçe kuran arkadaşlarımıza fidan desteği var. Bazı bahçelerde de sertifika sorunu olduğundan dolayı destek alamıyor. Alanya'daki üretici avokadoyu bu hale kendi imkanlarıyla getirdi. Dolasıyla ilgili kurumlarla tropikal meyvelerle akalı görüşmeler yaptım. Fidan temininde de zaman zaman sıkıntı çekiyoruz. Bu sene avokadoda da aynı şekilde sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü yeni bahçe kuracak olan arkadaşlar var. Bizlerde yardımcı olamaya biliyoruz. Diğer sektördeki arkadaşlarımızda avokado fidanı üretmesine rağmen yine yetersiz kalıyor. Benim buradan bir talebim olacak. Özellikle tarım bakanlığından, lütfen tropikal meyveleri artık ithal etmeyelim. Kendi üretimimiz bize fazlasıyla yetiyor. Bizim topraklarımızda her çeşit ürün var" diye konuştu.
"Biz ihtiyaçlara cevap veremez hale geldik"
Avokadonun tropikal bir ürün oluşundan dolayı sadece Akdeniz bölgesinde yetiştiğinin altını çizen Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ise, yoğun olarak yetişen bölgenin Alanya olduğu ifade etti. Sevilgen," Avokado Antalya'dan Anamur'a kadar yetişen bölgelerde Alanya bölgesinde daha yoğunlukta. Avokado üretimi her geçen çoğalıyor. Biz ihtiyaçlara cevap veremez hale geldik. Ukrayna, Azerbaycan ve İran gibi ülkelere ihracatlar yaptık. Yurt içinde de birçok alışveriş merkezleri avokadoyu istiyor" şeklinde konuştu.
Avokado fiyatları uygun
Avokado fiyatlarının uygun olduğunu belirten Sevilgen, üreticilerin de bu durumdan memnun olduklarını aktardı. Sevilgen," Yalnız üretimde biraz sıkıntılar yaşanıyor. Avokado ağacı dikim yapıldıktan sonra 4 yıl ürün vermiyor ve buna çiftçi dayanamıyor. Birazda bu konuyla alakalı devletten yardım bekliyoruz. Bu sene biraz havaların sıcak geçmesinden dolay biraz döküm oldu. Yüzde 30-40 oranında dökülmeler oldu. Ondan dolayı avokado şuan toptan fiyatı 3 liraya kadar satılıyor. Perakende fiyatı ise 4-5 liraya kadar çıkabiliyor. Geçen yıl Alanya'da 18-20 milyon adet kadar bir üretim oldu. Yalnız bu sene 15 milyon adetti geçen üretim olacağını beklemiyoruz" dedi.
"Avokadonun kesinlikle tüketilmesini gereken bir ürün"
Avokadonun besin içeriği açısından çok zengin olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi Meryem Yıldırım da, vücut için kesinlikle tüketilmesi gereken bir ürün olduğunu söyledi. Yıldırım," Avokado yemeğin kesinlikle lezzetini değiştirmiyor. Sadece içerisindeki zengin besinden dolayı farklı bir lezzet katıyor. Özellikle salata ve garnitür olarak kullan avokadoyu herkesin yemesini tavsiye ederim. Yüzde 13.6'dan fazla yağ içermektedir. Buda vücudun ihtiyacı olan doymamış yağ asitlerinden dolayı karaciğer yağlanmasını korumaktadır" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Antalya'da Yılda 15 Milyon Adet Avokado Üretimi Yapılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?