The Washington Times'ta Alan Mikhail tarafından kaleme alınan yazıda, Osmanlı Devleti'nin "Hristiyanlığın Amerika'daki hakim formu olan Protestanlığın doğmasına etki ettiğinin" ya da "Avrupalı kaşiflerin Amerika'yı Osmanlıların ve diğer Müslümanların Avrupa ile Asya arasındaki ticarette kurmuş oldukları hakimiyet nedeniyle keşfettiğini" çok az kişinin bildiği ifade edildi.
Avrupalıların Osmanlı'yı dünya tarihi anlatısının dışında bırakmasının sorgulanması gerektiği vurgulanan yazıda, "İslam bugün Amerika'da bizim 'Batı' diye kabul ettiğimiz güce tamamen zıt 'tehditkar bir öteki' gibi resmedilse de aslında tarihimizin ve kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır ve zengin geçmişimizde yapıcı bir güçtür. Amerika, Protestanlık ve kahvenin hepsinde Müslüman bir tarih söz konusudur. Ülkemiz ABD ve dünya aslında oldukça Osmanlı'dır" değerlendirmesi yapıldı.
Amerikalıların Osmanlı İmparatorluğu'nun ne olduğunu bile bilmediği belirtilen yazıda, "Amerikalılar Orta Doğu'yu düşündüklerinde, genellikle Amerikan savaşları için bir tiyatro sahnesi ve petrolleri için gerekli bir bölge olarak görüyorlar. Oysa hepimiz kültürümüzün ve tarihimizin önemli kısımlarını tarihin en önemli imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğuna, özellikle de 500 yıl önce yaşamış bir padişah olan I. Selim'e borçluyuz" denildi.
Bu yılın eylül ayının Osmanlı İmparatorluğunun 9. padişahı ve büyük bir şahsiyet olan I. Selim'in ölümünün 500. yıl dönümü olduğu hatırlatılan yazıda, Yavuz Sultan Selim adıyla da bilinen I. Selim'in hayatının ve hükümdarlığının, günümüze kadar süren yansımalarıyla dünya tarihinin belki de en önemli yarım yüzyılını kapsadığına işaret edildi.
Osmanlı İmparatorluğunun muazzam büyüklüğü ve I. Selim'in bu geniş coğrafyayı kontrol etmekte gösterdiği dirayetli liderlik ile ekonomik olarak bir güç merkezi haline geldiği vurgulanan yazıda, şu ifadelere yer verildi:
"I. Selim döneminden 18'inci yüzyılın başlarına kadar imparatorluğun ekonomisini sürükleyen unsurlardan biri de küresel kahve ticaretinin kontrolü idi. Aslında bu parlak kırmızı taneli bitkiyi ilk bulan Yemen seferi sırasında Sultan Selim'in ordusuydu. Osmanlılar bu taneleri nasıl içecek haline getirebileceklerini keşfettiler ve sadece kahve içmeye özgü mekanlar inşa ettiler. Biz Amerikalıların (ve tabi ki Starbucks'ın sahibi Howard Schultz'un) kahve dükkanları için Osmanlı Sultanı Selim'e teşekkür etmemiz gerekir. Çok azımız, bir Osmanlı sultanının ticareti jeopolitiğe dönüştüren ve dünyanın ilk özgün kitlesel tüketim ürünlerinden birinin arzını tekelleştiren kişi olmasını takdirle karşılıyoruz"
Yazıda, Yavuz Sultan Selim'in Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Kafkasya'daki savaşlarla Osmanlı topraklarını neredeyse üçe katladığı aktarılarak, "İtalyan kaşif Kristof Kolomb, Alman Katolik rahip Martin Luther, İtalyan diplomat ve siyaset filozofu Niccolo Machiavelli veya diğer çağdaşlarından çok, I. Selim'in zaferleri dünyayı tam anlamıyla değiştirdi" denildi.
Son Dakika › Ekonomi › The Washington Post: Amerikalılar ve Starbucks, kahve dükkanları için Osmanlı Sultanı I. Selim'e teşekkür etmeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)