Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olarak bilinen Alpaka develerinin adaptasyonu, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde oluşturulan izole alanda sağlanacak.
Avusturyalı merkezli Global Alpaka şirketi, 2012 yılında Alpaka türü develerin Türkiye şartlarına uyum sağlamaları ve üretimleri için SÜ ile ortak bir proje hazırladı.
Proje, 2013 yılı Ekim ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandı ve Alpaka develerinin Türkiye'ye girişine izin verildi. Bu kapsamda SÜ Alaeddin Keykubat Kampüsü'nde tüm masrafları şirket tarafından karşılanarak 2 bin 500 metrekarelik izole bir alan oluşturuldu. Bir ay içinde 10 Alpaka Türkiye'ye giriş yapacak.
SÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, yaptığı açıklamada, Alpakaların uyum sürecinin bilimsel aşamalarını her yönüyle takip edeceklerini ve rapor hazırlayacaklarını söyledi.
- En kaliteli ve pahalı kumaşlar Alpakalardan elde ediliyor
Oluşturdukları Alpaka ünitesinde tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Polat, şunları kaydetti:
"1 ay içerisinde 10 adet Alpaka devesi Türkiye'ye giriş yapacak. Adaptasyon sürecinin başarılı geçmesi durumunda üretim aşaması başlayacak ve dünyanın en kaliteli ve pahalı kumaşlarının imal edildiği Alpaka yünü için çalışmalar yapılacak. Alpakalar Güney Amerika'da lamadan ıslah edilerek yün verimi ve kalitesi ön plana çıkarılmıştır. Güney yarım küredeki ülkelerle kıyaslandığında iklim koşulları en benzer yerin Türkiye olduğu görülmekte. Günümüzün en kaliteli ve pahalı kumaşları Alpakalardan elde ediliyor. Avustralya'da normal şartlarda yılda bir kez kırkılıyor. Bizim de burada yetiştireceğimiz Alpakalarda adaptasyon sürecinin en önemli aşamalarından biri de yün kalitesinin devamlılığı olacak. İncelemelerimizde devenin üretimi aşamasında yün kalitesinin düşüp düşmediği göreceğiz. Uyum sürecinin başarılı geçmesi halinde yün kalitesi çok yüksek olan bu hayvanları ülkemizde de hızla üretebileceğiz. Yününün dışında düşük yağ ve kolesterole sahip eti ve derisi de ayrı bir sektör. Bu yönüyle de çiftçilere ayrı bir kazanç sağlayacak."
Başarılı olunursa bin Alpaka daha gelecek
Polat, Alpakaların bakımı ve bilimsel çalışmaların yapılması için en uygun çiftliğin oluşturulduğunu, binanın yönünden yalıtımına kadar her şeyinin özel olarak planlandığını dile getirdi.
Alanın suni mera şeklinde tasarlandığına dikkati çeken Polat, "Adaptasyon sürecinde kapalı sistemden hayvanlara sağlıklı su verilecek. Bitkiyle beslenen bir hayvan olduğu için kaba yem, konsantre yem ve karışık mera bitkisiyle besleyeceğiz. Çalışmaların başarılı olması halinde bin Alpaka daha gelecek. Adaptasyon sürecinde hayvanların beslenme, hastalıkla mücadele, yün kalitesinin devamı, gebelik sürecinin uyumu, üretme performansı ve yavru verimi gibi yönleriyle ülkemize uyumunu takip edeceğiz. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri güçlü olduğu için uyum sürecinde fazla zorlanmayacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Alpaka Develeri Geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?