Düzce'nin Akçakoca ilçesinde faaliyet gösteren bir firma Türkiye'de ilk defa büyük ebatlarda vidalı kazık üretmeye başladı.
Uzun yıllar Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Makine Mühendisi Suat Temiz, 7 arkadaşı ile birlikte Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Dekorboru Fabrikasını kurdu. 12 yıl önce temelleri atılan fabrikadaki makinelerin çoğunu kendisi imal eden Temiz, daha önce Türkiye'ye sadece Çin'den gelen vidalı kazıkları uzun uğraşlar sonucu üretmeye başladı. İstenilen uzunluk ve ebattaki vidalı kazıkların yanı sıra dekoratif aydınlatma ve konik borular üreten Temiz, daha fazla ülkeye ihracat yapmak için çalışma yaptıklarını söyledi.
Türkiye'de ilk defa vidalı kazık ürettiler
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesini bitirdikten sonra geldiği Kdz. Ereğli ilçesindeki demir çelik fabrikasında değişik kademelerde görev yaptığını ve 12 yıl öncede 7 eski Erdemirli arkadaşı ile Dekorboru Fabrikasını kurduklarını anlatan Temiz, "Emekli olduktan sonra arkadaşlarla bir araya geldik. Ne yapalım? Paramız var, bilgimiz var, becerimiz var, çelikçiyiz. Epey bir araştırmadan sonra dekoratif aydınlatma direkleri şeklinde bir başlık attık. Bunun yanında konik borular, nervürlü borular, dekoratif babalar gibi ürünlerle işe başladık. Bununla ilgili makineleri temin etmek için 10-12 ay gibi bir süremiz geçti. Makineleri yurt dışından temin ettik, getirdik, kurduk. Ondan sonra çalışmaya başladık. Fuarlara katıldık, kendimizi tanıttık. Daha sonra da işimizi nasıl geliştirebiliriz diye hem TÜBİTAK ile hem KOSGEB ile irtibata geçtik. KOSGEB'e projeler yaptık. Bu projelerde Türkiye'de gelişmekte olan güneş enerjisi santralleri kurulumunda yoğun bir şekilde kullanılan vidalı kazık imalatına başladık. Bu vidalı kazıklar Türkiye'ye 3 yıl öncesine kadar Çin'den ithal ediliyordu. Türkiye'de tek üreticisiyiz. 3 seneden beri yurt içine imalat ve montajı yapıyoruz. Vidalı kazık ürünü ile ilgili faydalı model belgemiz var. Ürün çeşidi olarak başlangıçta dekoratif konik aydınlatma direkleri, bayrak direkleri, babalar, korkuluklar, nervürlü borular gibi isimlendirebiliriz. Son senelerde yaptıklarımız da vidalı kazık. Bu vidalı kazık da somunlu vidalı kazık, flanşlı vidalı kazık, sivri uçlu vidalı kazık, mızrak uçlu vidalı kazık gibi çeşitli ürünler vardır. Şimdi bu sene ilk parti ürünü Hollanda'ya gönderdik. İkinci parti ürünümüz Almanya'ya gidecek. Görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa ve çevre ülkelere satış yapmak için çalışmalarımız devam ediyor.
Makineleri kendileri yaptı
Vidalı kazık üretimini ve vidalı kazıkları sahada uygulamasını yapan makinelerin bir kısmını kendileri yaptıklarını bir kısmını da makine imalatı yapan yerli firmalara yaptırdıklarını dile getiren Temiz, vidalı kazık üretimine nasıl başladıklarını şu şekilde anlattı:
"Biz bu işleri yaparken çelik sektöründeki arkadaşlarımız geldiklerinde, gördüklerinde diyorlardı ki 'Bu akıllı adam işi değil bu olmaz şöyle olur böyle olur.' Ama bizim Erdemir'de de şöyle bir düşünce vardı, Erdemir'i kuran Amerikalı'lar yapmışlar gitmişler, sonradan gelen nesil şu şekilde diyordu 'Yurt dışında yapılıyorsa ben daha iyisini yaparım.' Benim uğraşmamın temelinde de bu var. Avrupa bunu yapıyorsa biz de bunun daha iyisini yaparız. Hatta Çin'den malzeme getirip de Türkiye'de kullanan firma sahibi numune malzeme getirdi, ona da aynı şeyi söyledim. Aynen de o şekilde yaptık zaten. Türkiye'de üretilmeyen bir şey, daha önceden birçok kişinin denediğini öğreniyoruz. Fakat bizim makinelerimizin de, önceki aldığımız makinelerin de bu işi yapmaya uygun olduğu için daha hızlı bir şekilde bu ürünü hemen yapabildik. Başta 3 tane makinemiz vardı. Şimdi 15 tane makinemiz var. Bu 15 tane makinenin çoğunu da biz kendimiz yaptık. Başka yerlerde benzer makineler görüp kendi işimize adapte ettik, üretimini yaptık, bir de vidalı kazıkların sahada uygulamasını yapan makineler var. Onları da genellikle yurt dışından temin yoluna gidiliyordu. Ankara'dan bir firma buna benzer makineler yapıyordu. Bizde gittik 'Bize şu şekilde şu işi yapabilecek makineler bize bunu yapar mısın?' diye konuştuk. 'Yaparım' dedi. Dışarıdan aldığımız makineleri yine yurt içinde yaptırdık. 15 makineden 3 makine başlangıçta yurt dışından almıştık. Sonradan da 1 makine daha aldık yine yurt dışından. Dolayısıyla ihtiyacımız olan makineleri de kendimiz yapıyoruz. Yeni bir ürün çeşidi talebi olduğu zaman onu yapabilmek için de yine kendimiz makine yapıp o ürünü yapıyoruz. Yani yurt dışından gelen talepler biraz farklı üründü. Onlar için de işte yine farklı bir makine geliştirdik. Onu yaptık. Üretime öyle devam ediyoruz."
İmalat bölümünde üç vardiyada 20, şantiyelerdeki çalışanlarla yaklaşık 40 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Temiz, eleman ihtiyacı olduğunu ancak bulamadıklarını ifade etti. Temiz, personel bulmaları halinde hem daha fazla ülkeye ihracat yapacaklarını hem de çalışan sayısını artıracaklarını söyledi. Türkiye'de yapılmayan işleri yaparak faydalı model çalışmalarına ve KOSGEB'e proje hazırlamaya da devam edeceklerini belirtti.
"Türkiye'de olmayanı üretiyoruz"
Suat Temiz ile 40 yıllık bir dostlukları bulunduğunu ve Erdemir'den emekli olduktan sonra Dekorboru Fabrikasını kurduklarını anlatan Genel Müdür Yardımcısı İsmet Koç, amaçlarının Türkiye'de olmayanı yapıp ülkeye ve topluma katkı sunmak olduğunu söyledi. Koç, konuşmasında, "Amacımız burada topluma katkı sağlamak, Türkiye'de olmayanları yapmak. önemli olan farklı işler yapmak. Biz de gördüğünüz gibi farklı ürünler yapıyoruz. Şu anda yurt içi değil yurt dışına satıyoruz. Ben Suat abiyi kutluyorum. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum" dedi. - ZONGULDAK
Son Dakika › Ekonomi › Akçakoca'dan Avrupa'ya Vidalı Kazık İhraç Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?