Ak-Kim'in 40'ıncı kuruluş yıldönümünde konuşan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, 2023 hedeflerinin 750 milyon dolarlık ciroya ulaşmak olduğunu aktardı.
Kimya sektörünün büyük aktörlerinden Ak-Kim'in Genel Müdürü Onur Kipri şirketin 40'ıncı yıl kutlamaları kapsamında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök de katıldı. Toplantıda konuşan Ak-Kim'in Genel Müdürü Onur Kipri, "40 yılda bin tondan 800 bin tonluk üretim kapasitesine yükseldik. 2023 hedefimiz 750 milyon dolarlık ciroya yükselmek, bunun yanında İnorganik büyüme fırsatlarını da değerlendiriyoruz" dedi.
"Cari açığın yüzde 2'sini kapatmak istiyoruz"
Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Dördüncü, 2017 yılının, çok önemli bir yıl olduğunu söyleyerek, 2023 yılında Türkiye'nin cari açığının yüzde 2'sini holding olarak kapatmayı hedeflediklerini dile getirdi. Gerek ulusal, gerekse uluslararası ölçekte kimya sektörünün gün geçtikçe daha fazla önem kazandığını anlatan Dördüncü, "Kimya sektörü bizim de odaklandığımız ana sektörlerden birisi. Kimya sektöründeki gelişmişlik seviyesi ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır. Türkiye'ye baktığımızda görüyoruz ki, kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyim sektörlerinin ardından en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör. Ancak Türkiye'nin dış ticaret açığında kimya sektörünün 25 milyar dolar payı var. Bu sebeple kimyada önceliğimiz katma değer yaratan, inovatif ürünler geliştirmek" dedi.
"Fırsatları değerlendiriyoruz"
Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'e geldiğimizde Ak-Kim'in özel kimyasallar alanında sektörün bir numaralı oyuncusu olmasını istediklerini ifade ettiği konuşmasında, "2023'e geldiğimizde Ak-Kim'i 750 milyon dolar cirolu bir şirket konumuna getirmek istiyoruz. 40 yıldır organik ve inorganik büyümesini sağlıklı şekilde sürdüren Ak-Kim, yeni şirket satın alma fırsatlarını da değerlendirecek. Gizem Frit'in ardından bu yıl Alman Dinox'u satın aldık. Var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz. Kimya sürekli gelişen ve geliştirilmesi gereken bir sektördür. Biz de Ar-Ge ekibimizi sürekli geliştirdik. Koç Üniversitesi ile birlikte yeni kurduğumuz araştırma merkezi bor tabanlı ürünler üzerinde çalışıyor. Bu ürünler zırhlarda ve çelik yeleklerde kullanılacak. Ümit ediyoruz ki askerlerimizin hayatını kurtaracak ve can kaybını azaltacak. Karayolları için yeni geliştirdiğimiz asfalt katkı maddesi ile asfaltın daha uzun ömürlü olmasını ve yakın gelecekte köprü ve otoban asfaltlarının her yıl değişmemesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de kimya sanayinin 300 bin kişiyi istihdam ettiğinin altını çizen Onur Kipri sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakam imalat sanayindeki toplam istihdamın yüzde 9'u kadardır. Aileleri ile baktığımızda 1 milyon 200 bin kişi doğrudan bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Dolaylı istihdamla birlikte kimya sanayi, ülke için önemli bir iş kapısıdır. Ancak sektörün önemli sorunları da var. Hammaddede yurt dışına bağımlılık, kimyanın en çok dış ticaret açığı veren ikinci sektör olmasına yol açıyor. Türkiye'de 25-30 milyar dolarlık bir kimya üretimi var. 14 milyar dolarlık ihracata karşın, sektör 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor yani sektörün cari açığı 25 milyar dolar mertebesinde. Tüketim arttıkça kimyasal ihtiyacının da artacağı, 2023 ve sonrasında cari açığın, eğer önlem alınmazsa, 50 milyar dolara çıkacağı tahmin edilmekte. Bu cari açığı kapatabilmek için de sektörümüzün katma değeri yüksek performans kimyasallarına, Ar-Ge ve inovasyona ve petrokimya ürünlerine odaklanması gerekiyor." - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Ak-Kim Genel Müdürü Kipri: '2023 Hedefimiz 750 Milyon Dolarlık Ciroya Yükselmek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?