Yıl 2000. Washington'da bir otelin lobisinde iki genç öğrenci ile tanışıyorum. Dünyada Bill Gates rüzgarları eserken, Türkiye'de henüz garaj çocukları doğmamışken gerçekleştirmekte oldukları bir projeyi anlatıyorlar. Gençlerden biri Ali Hantal diğeri ise Serkan Sevim. 100 dolarla gerçekleştirdikleri mezun.com bugün ABD'de okumak isteyen gençlerin ilk başvuru kaynaklarından biri.
30'UNCU YILINI KUTLUYOR
Bu gençlerden Serkan Sevim ise Türkiye'ye döndükten sonra kurduğu '444çiçek'i, yabancılara satmış ardından kurduğu Medianova ile bugün 40 milyon dolarlık bir teknoloji şirketinin sahibi.Sevim, şimdi 30'uncu kuruluş yılını kutlayan Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) yeni başkanı. Sevim ve başkan yardımcısı plastik üreticisi Yiğit Savcı ile bir araya geldik. Derneğin yeni dönem projelerini ve hedeflerini anlattılar.Serkan Sevim, "Yeni dönemde 5 ana projemizden bir tanesi "360 Derece Toplumsal Uzlaşı Hareketi" diye başlıyor.
NASIL HESAPLANDI
Türkiye'nin önemli bir sınavdan geçtiğini söylüyor ve son birkaç yılda yaşanan kutuplaşma ve uzlaşmazlıkların faturasının ağır olduğunu ekliyor. Yaptıkları bir araştırmaya göre bu dönemin parasal kaybı 300 milyar dolar. Bu rakamı nasıl bulduklarını şöyle anlatıyor: "Bu rakam kabaca bulunmuş bir rakam. Hesaplanırken uzlaşılamayan dönemdeki haftalık çalışma esnasında yaşanan motivasyon kayıpları, hukuk mahkemelerinde görülen davaların yarattığı ekonomik yıkım ve maliyetler, aile şirketlerinde yaşanan bölünmeler ve ucuza satılan gayrimenkullerden yaşanan kayıplar gözönüne alındı."Türkiye'de uzlaşma kültürünün olmadığını söyleyen Sevim, uzlaşmanın sadece siyasette koalisyon dönemlerinde ortaya atılan bir kavram olarak yorumlandığını söylüyor.
"KAÇ TANE 100 YILLIK ŞİRKETİMİ VAR"
Sevim, "Uzlaşmazlık ve kavga sadece siyasette değil aile şirketlerinde, sporda, apartman yönetiminde, trafikte her yerde var" diyor ve şöyle devam ediyor: "Kaç tane 100 yıllık şirketimiz var en fazla 10. Kaç tane 100 yıllık restoranımız var. Paris'te 300 yıllık restoran var. Şirketlerin ortalama yaşama süresi 14 yıl ve kavgadan batıyor. Bu nedenle GYİAD olarak farkındalık yaratmak için Toplumsal Uzlaşı konusunu ele aldık ve işlemeye başladık."Serkan Sevim, hareketin toplumsal bir boyuta ulaşması için sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, medya kuruluşları, aile şirketleri ve siyasi partilerle görüşmelere başladıklarını belirtiyor. Bunun sonucunda da GYİAD önderliğinde ortak bir metin hazırlanarak Toplumsal Uzlaşı Manifestosu adıyla açıklanacağını söylüyor.
AKADEMİ GENÇ GİRİŞİMCİYİ EĞİTİYOR
Yiğit Savcı ise GYİAD olarak üyelerinin çoğunluğunun girişimcilerden oluştuğunu belirtiyor ve gençler için projelerini şöyle açıklıyor: "Yıllardır girişimcilik konusunu işliyoruz ve bu konuda GYİAD Akademi programı ile aktif bir çalışma içindeyiz. YÖK onaylı ve KOSGEB destekli kredili bir ders olarak Yıldız Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi'nde yaklaşık 850 öğrenciyi girişimcilik eğitti. Bu çalışmalar artarak devam edecek. Aralık'ta ise aile şirketleri mülkiyetinde olan ve gayrimenkullerin ekonomiye daha verimli olarak katılması konusu ele alınacak. Konferansta Gayrimenkul Yatırım Fonları, Yüzyıllık Şirketlerde Varlık Yönetimi gibi konular da tartışılacak." (Kaynak:Hürriyet)
Son Dakika › Ekonomi › Aile Şirketlerinde Kavganın Faturası 300 Milyar Dolar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)