Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Isıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi yapılmasına ilişkin esasları düzenleyen yönetmelikteki bir madde ahşap paletçilerin tepkisini çekti.
Tüm Ahşap Ambalaj Palet Sanayici İşadamları Derneği (TAPSİAD) ve Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği'nden (TEPAL) yapılan açıklamada, hazırlanan yeni yönetmelikte otomasyon sistemiyle üretim yapan ahşap paletçilerin mağdur edildiğini söyledi. Konuyla ilgili ortak bir toplantı yapan TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu ve TEPAL Başkan Yardımcısı A. Necat Altınok, 2010 yılında çıkan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak hazırlanan yönetmeliğin ihracat yapan firmalara büyük fayda sağlayacağına dikkat çektiler.
Ülke ihracatına katkı sağlayacak yeni yönetmeliğin üçüncü bölümünde yer alan 7. maddesinin b fıkrasına ise itiraz eden Akın Balcıoğlu ve A. Necat Altınok, bu maddede, "Isıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap ambalaj malzemesine, ISPM 15 işaretlemesi yapılamaz" ibaresi yer aldığını söyleyerek, "Bu kısmın değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü ahşap palet üreticileri otomasyon sistemine geçtiler. Ağaçlar kesildikten sonra otomatik makinalarda damgalanıyor sonrada çakım işlemi yapılıp ısıl işlem fırına gönderiliyorlar" dediler.
Dünyadaki uygulamaları incelediklerini vurgulayan Akın Balcıoğlu ve A. Necat Altınok, gelişmiş batı ülkelerinde de otomasyon sistemi kullanan işletmelerde ısıl işlemin damgalama sonrasında yapıldığını belirttiler. Türkiye'deki uygulamanın farklı olmasına anlam veremediklerini vurgulayan Balcıoğlu ve Altınok, "Tomruklar, palet tahta ve takoz imalatı yapıldıktan sonra, otomatik çivi çakım makinalarında montajı yapılırken bir yandan da konveyör/bant sistemi ile markalama işlemi yapılmaktadır. Montaj imalatında, çivileme ve markalama bir bütün olup, sonradan markalama Türkiye ve dünyadaki imalat sistemine uygun değildir" dediler.
Balcıoğlu ve Altınok, yönetmeliğe konulan bu madde ile işletmelere ilave işçilik yükü geleceğini büyük üretim ve iş gücü kaybına yol açacağını belirterek, "Devlet, yetki belgesi verdiği firmalara güvenmek zorundadır. Asıl yapılması gereken sahte ısıl işlem yapanların ve bu işlemi hiç yapmayan firmaların denetlenmesi olmalıdır" ifadelerini kullandılar.
GÖRÜŞÜMÜZ SORULMADI
Akın Balcıoğlu ve A. Necat Altınok, Bakanlığın yeni ısıl işlem yönetmeliğini hazırlarken ahşap palet sektörünü Türkiye'de temsil eden TAPİAD ve TEPAL'e görüş sorulmadığını da belirterek, "Bakanlık yetkilileri sektör temsilcilerine görüş sormaları daha doğru olurdu. Şimdi yeni yönetmelik yürürlüğe girmeden önce çekincelerimizin giderilmesini bekliyoruz" dediler.
Aynı maddenin D fıkrasında yer alan, "Isıl işlem uygulaması ve ISPM 15 işaretlemesi; zararlı organizmaların galerileri ve izlerinin bulunmadığı, kabuğu soyulmuş ahşaptan üretilen ahşap ambalaj malzemelerine yapılır" düzenlemesini de olumlu bulduklarını ifade eden Akın Balcıoğlu ve A. Necat Altınok, "Bu yıllardır istediğimiz düzenlemedir. Ağaç kabukları belirli bir oranın üzerine çıktığında organizmalar ölmüyor ve ısıl işlemin faydası olmuyordu" dediler. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Ahşap Paletçilerden Yeni Isıl İşlem Yönetmeliğine Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?