Ahşap Paletçiler Dertlerini Bakanlık Yetkililerine Anlattı - Son Dakika
Ekonomi

Ahşap Paletçiler Dertlerini Bakanlık Yetkililerine Anlattı

Ahşap Paletçiler Dertlerini Bakanlık Yetkililerine Anlattı

Ahşap paletçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün ‘Ahşap Ambalaj ve Palet Üretiminde Isıl İşlem Uygulaması ve ISPM 15 İşaretlenmesi Yönetmeliği’nde yaptığı son değişiklikle mağdur oldu.

17.12.2015 13:12

Ahşap paletçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 'Ahşap Ambalaj ve Palet Üretiminde Isıl İşlem Uygulaması ve ISPM 15 İşaretlenmesi Yönetmeliği'nde yaptığı son değişiklikle mağdur oldu.

TAPSİAD (Tüm Ahşap Ambalaj Palet Sanayici İşadamları Derneği) ve Avrupa Palet Üreticileri Birliği (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) temsilcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk'u ziyaret ederek, yönetmelikteki değişiklikten kaynaklanan sıkıntılarını anlattılar. TAPSİAD ve TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu ve TEPAL Başkan Yardımcısı Ali Necat Altınok, Isıl İşlem Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile otomasyon sistemiyle üretim yapan üreticilerin büyük sıkıntıya düştüğünü belirtip bu meselenin halledilmesini istedi.

Balcıoğlu, yönetmelikte yapılan değişikliğin olumlu yanları kadar olumsuz yanları da olduğuna dikkat çekti. Balcıoğlu, ahşap ambalaj ve palet üreten tesislerde, önce palet tahtası ve takozların imal edildiğini, bunların bir yandan otomatik çivi çakım makinalarında montajı yapılırken, konveyör/bant sistemi ile de markalama işlemi gerçekleştirildiğini son olarak paletlerin ısıl işlem fırınlarına konulduğunu anlattı.

Yeni yönetmeliğin 3. bölüm, 7. maddesinin b fıkrasında, 'Isıl işlem uygulaması yapılmamış ahşap malzemesine ISMP 15 işaretlemesi yapılamaz' ifadesinin otomasyon sistemine geçen ahşap palet üreticilerini zor durumda bıraktığını belirten Balcıoğlu, "Fırından çıkan ahşap paletleri yeniden imalata döndürmek mümkün değil. Elle damgalama yapmaya kalktığımızda otomasyonun anlamı kalmıyor" dedi.

Balcıoğlu, montaj imalatında çivileme ve markalamanın bir bütün olduğunu, sonradan markalamanın Türkiye ve dünyadaki imalat sistemine uygun olmadığını anlatarak, bu maddenin işletmelere ilave işçilik yükü getireceğini, üretim ve iş gücü kaybına yol açacağını söyledi.

KAĞITLIK AĞAÇLAR ENDÜSTRİYEL ODUN OLARAK SATILMALI

Akın Balcıoğlu, ayrıca orman işletmelerinde satılan 'kağıtlık ağaçların' üzerindeki kabuklar sebebiyle bünyelerinde kurt, kurtçuk ve mikroorganizmalar barındırdığını belirterek, "Bu ağaçlara ısıl işlem yapılsa da bünyesindeki parazitler ölmüyor. Biz bu ağaçların sadece kağıt işletmelerine veya endüstriyel odun kullanan işletmelere satılmasına dair bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Bu meselenin de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı arasında görüşülerek çözümlenmesini bekliyoruz" dedi.

GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Ahşap palet üreticilerini dinleyen Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk, yönetmelikte yaptıkları değişikliklerin maksadının sektörde yapılan ısıl işlemlere düzen getirmek olduğunu söyledi. Selçuk, yeni düzenlemede otomasyon sistemiyle üretim yapan işletmelerin karşılaştığı sıkıntıyı yeniden gözden geçireceklerinin ve gerekli görülürse bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Muharrem Selçuk, yönetmelikteki değişikliğin gayesinin, ahşap ambalaj ve ahşap paletlerdeki tahta ve takozlara yerleşen larvaların bertaraf edilmesi, böylece ihracatçıların gümrüklerde sıkıntı yaşamasının önüne geçilmesi ve ısıl işlem konusundaki suiistimalleri önlemek olduğunu vurguladı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ahşap Paletçiler Dertlerini Bakanlık Yetkililerine Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement