Epal Palet Üreticileri Derneği (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, son dönemde artan mamul ve yarı mamul ahşap palet ve ahşap ambalaj ithalatına sınırlama getirilmesini istedi. Balcıoğlu, tedbir alınmazsa sektörün işçi çıkarmak zorunda kalacağını söyledi.
Ahşap palet ve ahşap ambalaj sektörünün son yıllarda yapılan yatırımlar ile büyük bir gelişme gösterdiğini söyleyen TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu yazılı bir açıklama yaptı. Balcıoğlu, açıklamasında son aylarda Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'dan mamul ve yarı mamul ahşap palet ve ahşap ambalaj ithalatının arttığına dikkat çekti. Söz konusu ülkelerin başka ülkelere yapılan ham ağaç ihracatına kısıtlamalar getirdiğini, yarı mamul ve mamul ihracatını ise teşvik ettiğini söyleyen Akın Balcıoğlu, "Son aylarda bu ülkelerden Türkiye'ye ithal ağaç yerine kereste, ahşap palet ve ahşap ambalaj gelmeye başladı. Ama teşvikli olarak gelen bu ürünler Türkiye'deki pazarı olumsuz etkiliyor. Başka ülkelerden gelen teşvikli ürünler ile kendi ülkemizdeki üreticiler olarak rekabet edemez olduk. Hükümetin bu durumu fark edip tedbir alması gerekiyor" dedi.
2012 yılında Türkiye'de yaklaşık 4 milyon metreküp ağaç işlediğini ve sektörün ciro büyüklüğünü 1 milyar dolara çıktığının altını çizen TEPAL Başkanı Balcıoğlu, "Ürettiğimiz paletlerin yüzde 70'ini ihracat yapan firmalar alıyor. Katma değeri çok yüksel olan sektörümüz maalesef son aylarda artan mamul ve yarı mamul madde ithalatından darbe almaya başladı" diye konuştu.
Sektördeki büyük çaplı firmaların tamamının derneklerinin üyesi olduğunu vurgulayan TEPAL Başkanı Akın Balcıoğlu, üyelerinin son dönemde büyük yatırımlar yaptığını belirterek, "Kaliteye önem verdiğimiz için büyük çaplı teknoloji ve makine yatırımları yaptık. Yatırımları Türk ihraç mallarının gönderildikleri ülkelerde engelle karşılaşmalarını önlemektir. AB ülkeleri kalite standartlarına önem veriyor ve belge şartı getiriyor. Ne yazık ki Türkiye'ye gelen mamul ve yarı mamul ahşap ürünlerde ise kalite ve belge kontrolü yeteri kadar yapılmıyor" ifadesini kullandı.
"TEDBİR ALINMAZSA İŞÇİ ÇIKARMALAR BAŞLAR"
Yıllık cirosu 1 milyar doları aşan sektörlerinde kullandıkları makineleri de yerli firmalardan almaya özen gösterdiklerini vurgulayan Akın Balcıoğlu, "Sektörümüzde doğrudan istihdam 50 bin kişiyi aştı. Nakliye, yedek parça ve makine üreticilerini de içine aldığımızda istihdam 80 bin kişiye çıkıyor. Aileleri de içine alırsak sektörümüz yaklaşık 250 bin kişiyi doğrudan etkiliyor. Hükümet mamul ve yarı mamul ithalat için tedbir almazsa bu istihdamın yarısından fazlası işsiz kalacak" dedi.
Akın Balcıoğlu, 2023 yılında 500 miyar dolar ihracat hedefleyen ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek isteyen Türkiye'de imalat sektörünün ayakta kalması gerektiğini söyledi. Zorda kalırlarsa üretmek yerine kendilerinin de ithal ürüne yöneleceklerini söyleyen Akın Balcıoğlu, "İşletmelerimi ayakta tutmak zorundayız. Bu durumda zorda kalırsak biz de ithalat yaparız. Böylece yine ciroları yaparız. Ama bu durumda istihdam ettiğimiz personeli çıkarmak zorunda kalırız. Bizde çalışan işçiler başka sektörlerde iş bulamazlar. Ayrıca yapılan ithalat ile ülkemizin ormanlarının değeri de düşüyor. Bu hem dış ticareti hem de cari açığı olumsuz etkiliyor. Bu yüzden soruna acil çözüm bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.
(MŞ)
06.01.2013 14: 17: 17
TSI
NNNN - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Ahşap Palet Sektörüne İthalat Darbesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?