Ahşap Palet Sektörü İhracatın Can Damarı - Son Dakika
Ekonomi

Ahşap Palet Sektörü İhracatın Can Damarı

Ahşap Palet Sektörü İhracatın Can Damarı

OGM, ahşap palet sektörünün artan hammadde ihtiyacını karşılamak için gereken adımları atıyor.

20.04.2015 17:10

OGM, ahşap palet sektörünün artan hammadde ihtiyacını karşılamak için gereken adımları atıyor. Ahşap sektöründeki sivil toplum kuruluşları ile yeni çıkan Orman Ürünleri Satış Usul ve Esasları Yönetmeliği hakkındaki görüşlerini öğrenmek için İstanbul'da toplantı yapan OGM yetkilileri, ahşap palet üreticilerinin hammadde temininde yaşadıkları sıkıntıları çözme sözü verdi.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin ve İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, ahşap sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve sektördeki büyük kuruluşların yöneticileriyle toplantı yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) İstanbul hizmet binasında geçen hafta sonunda yapılan toplantıya ilgi yüksek oldu. Toplantıda ahşap sektörünün çeşitli dallarında faaliyet gösteren mobilya ve orman ürünleri ihracatçı birlikleri, MDF ve yonga levha sanayicileri, tomruk ve orman ürünleri ihracatçı-ithalatçıları, ahşap sanayicileri, kereste üreticileri, ahşap palet üreticileri derneklerini temsilen yaklaşık 50 kişi katıldı. OGM Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin, toplantının maksadının 20 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Yönetmeliğinin sektörün taleplerini de göz önüne alarak alt maddelerini şekillendirmek olduğunu söyledi. Şahin, "Ormanlar ülkemizin ekonomik değeridir. Korunması, geliştirilmesi ve bir ekonomik değer olarak en üst seviyede faydalanılmasını sağlamak bizim görevimizdir. Orman ürünlerinin satış usul ve esaslarıyla ilgili yeni bir yönetmelik hazırladık. Yönetmeliğin alt maddelerine şekil verirken görüşlerinizi almak istedik" dedi.

AHŞAP PALET İHRACAT ÜRÜNÜDÜR

Toplantıda konuşan Tüm Ahşap Ambalaj Palet Üreticileri Sanayici ve İşadamları Derneği (TAPSİAD) ve Avrupa Palet Üreticileri Birliği (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, Türkiye'de yaklaşık 750 ahşap palet üreticisi olduğunu ve sektörde 50 bin kişinin istihdam edildiği söyledi. Sektörlerinde yılda ortalama 5 milyon metreküp ağaç işlendiğinin altını çizen Balcıoğlu, "Üretimimizin yüzde 40'ı iç piyasada tüketilirken yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Bizim ürünlerimiz satılan ürünlerle yurt dışına gittiği için ihracat rakamlarına yansımıyor. Ama bizler gerçekte ihracatçı firmalarız. İstihdama da çok büyük katkımız var" dedi.

Ham madde bulmakta zorlandıklarının altını çizen Akın Balcıoğlu, OGM'nin son yıllarda yaptığı düzenlemelerle bu soruna çözüm bulma gayretlerini takdirle karşıladıklarını söyledi. Balcıoğlu, "OGM, yeni bir yönetmelik hazırladı. Bu bize göre devrim niteliğindedir. Geçmişte sadece birkaç firma için geçerli olan tahsis uygulamasının kapsamını genişlettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Sizlere dernek üyelerimizin kapasite raporlarını, enerji kullanım miktarlarını, istihdam sayılarımızı ve kullandığımız tomruk miktarlarını getirdik. Tahsisten bizlerde yararlanmak istiyoruz ve bu hakkımızdır" diye konuştu.

Balcıoğlu, OGM'nin yeni yönetmeliğin alt maddelerini düzenlerken adil davranacağından şüphe duymadığının da altını çizdi.

AHŞAP PALET ÖNEMLİ

OGM Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin, ahşap palet sektörünün öneminin farkında olduklarını vurguladı. Şahin, ahşap paletin kat değerinin yüksel olduğunu, ürün taşımacılığında kullanımının giderek yaygınlaştığını bu yüzden sektörün artan hammadde taleplerini göz önüne alacaklarını söyledi. Toplantıda ahşap palet sektörünü temsilen TAPSİAD Başkan Yardımcısı Cafer Özgen, TEPAL Sayman Üyesi Serkan Yurteri ve TOBB Ahşap Palet Sektör Temsilci ve TEPAL üyesi Abdullah Özata da hazır bulundu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ahşap Palet Sektörü İhracatın Can Damarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement