Adıyaman'da Madencilik Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Adıyaman'da Madencilik Zirvesi

Adıyaman\'da Madencilik Zirvesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Adıyaman'da gerçekleştirilen 'Saklı Potansiyelimiz, Stratejik Madenler Zirvesi'nde, Türkiye'nin yer altı zenginliklerden yeteri kadar faydalanamadığının altı çizildi.

04.05.2013 13:24

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Adıyaman'da gerçekleştirilen 'Saklı Potansiyelimiz, Stratejik Madenler Zirvesi'nde, Türkiye'nin yer altı zenginliklerden yeteri kadar faydalanamadığının altı çizildi.

MÜSİAD tarafından gerçekleştirilen ve ülkenin değişik bölgelerinden işadamlarının yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı zirvede, madenciliğin Gayri Safi Milli Hasıla'ya olan katkısının artırılması gerektiği vurgulandı.

Grant İskender Otel'de gerçekleştirilen zirve, açış protokol konuşmalarıyla başladı. Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman'ın sahip olduğu madenler hakkında detaylı bilgi verip Adıyaman'daki mermer rezervlerinin ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, "Özellikle son yıllarda yoğun talep gören ve 'emparador' olarak adlandırılan mermer üretimi bölge ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Adıyaman'daki mermer rezervinin Türkiye'deki mermer rezervinin yüzde 15'i olduğu tahmin edilmekte ve bu da yaklaşık 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Adıyaman mermer sektöründe önemli bir yere sahiptir. Adıyaman'da 2011 yılında 400 bin ton mermer üretimi yapılmıştır. Üretilen mermerin yüzde 90'ı ham ve kabaca ihraç edilmektedir" dedi.

Adıyaman'da önemli enerji hammaddelerinin başında petrolün geldiğini, az miktarda doğalgaz ve linyit üretimi yapıldığını kaydeden Demirtaş, "Adıyaman'da yeni keşfedilen, kısmen veya dönemsel olarak işletilen 2 demir, 15 krom, 14 manganez, 7 bakır, 2 kurşun çinko, 2 linyit, 1 muskovit, 10 mıcır, 38 kum çakıl, 4 torf, 23 mermer ocağı bulunmaktadır. Zengin madenlerinin olduğu Adıyaman'da yeterli tesis olmadığı için işlenmemektedir" diye konuştu.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ise, Anadolu coğrafyasının dünyanın en zengin coğrafyası olduğunu vurgulayarak, "Madenlerin yoğun bir şekilde olduğu Anadolu Coğrafyasıdır. Dünyada gezip görüldükten sonra gelinecek tek yer Anadolu coğrafyasıdır. Böyle bir alanda insanların daha başarılı olması gerekiyor. Genel itibariyle sanayi portföyüne baktığımızda çok nitelikli incelikli sanayi portföyümüz yok. Yüksek sanayi içerisin sanayimiz yok. Bir takım toprağa dayanı sanayiyle meşgulüz ama bunu da yeterince geliştiremiyoruz" dedi.

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise Elazığ, Malatya ve Adıyaman üçgeninin maden bakımından bir hazine olduğunu kaydederek, "10 yıl önce Adıyaman'ın dağlarında mermer çıkacak denilseydi kimse inanmazdı. Cenap'ı Allah'ta bunu bize nasip etmiş. Ham madde ihracatı değil, onu mamul hale getirip ihraç etmek lazım. Hem ülke hem de kent ekonomisine katkı sağlar. Bazı ülkeler yer altı zenginliklerden mahrum ama kişi başına düşen gelirde çok daha iyiler. Ancak onlar başka ülkelerden getirdikleri ham maddeleri işleyip satmasıyla büyük ekonomilere sahip" dedi.

MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, Adıyaman'ın mermer rezervi potansiyeline değinerek, "Bloklar halindeki mermerler geçip gidiyor. Bu mermerler mutlaka işlenerek Adıyaman'dan gitmelidir. Mermerin dışında saklı madenler mevcuttur. Mermerimiz dahil bütün madenlerimize sahiplik eden Adıyaman, Türkiye olmalıyız. Türkiye yer altı zenginliklerini en az kullanan devletler arasındadır. Yeraltı kaynaklarımızı keşfetmemiz lazım" dedi.

MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, yaşanan barış sürecinden bahsederek bunun mutlaka desteklenmesi gerektiğini, merkezinde insan olan, barışın, dostluğun, birlikteliğin olduğu en önemli günlerin yaşandığını dile getirdi.

Kır, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasıla'daki maden payının yüzde 1.2 olduğunu açıklayarak, "Gelişmiş ülkelerde Gayri Safi Milli Hasılada madenciliğin payı büyüktür. ABD'de yüzde 5, Almanya'da yüzde 4, Kanada'da yüzde 3.7, Avustralya'da yüzde 6.5, Rusya'da yüzde 22, ülkemizde ise halen yüzde 1.2 düzeyindedir. Ülkemiz doğal kaynakları açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır. Ancak ülkemiz ekonomisinde madenciliğin önemini arttırmamız gerektiği açık ve net olarak ortadadır" şeklinde konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise, Adıyaman'ın yer altı ve yer üstü kaynaklar bakımından çok zengin olduğunu ifade ederek, "Madenleri gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Bugün dünya mermerinin yüzde 4'ü bu kenttedir. Bunu kütlü olarak çıkartıp göndermemiz doğru değil. Bunu mamul hale çevirmemiz lazım. Katma değeri yüksek hale getirip satmazsak yazık etmiş oluruz" diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır moderatörlüğünde, T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Arama Ruhsatları Daire Başkanı Doğan Tok, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Adımer AŞ Genel Müdürü Savaş Çoban, Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Günaydın, Özkoyunca Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Koyuncu birer konuşma yaptı. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Adıyaman'da Madencilik Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement