Adana'da turfanda karpuz hasadı başladı
Meyve olgunlaşmadan yapılan hasadın önüne geçmek amacıyla kurulan "Ham karpuz timleri" ise hasat sırasında karpuzları denetledi
Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin: "Turfanda karpuzda bu sene verim düşük"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan: "Biz 2 yıldır ham karpuz hasadına karşı önlemler aldık. Çok başarılı olduk"
ADANA - Adana'nın ilk turfanda karpuz hasadı sahil kesimlerinde başladı. Meyve olgunlaşmadan yapılan hasadın önüne geçmek amacıyla kurulan "Ham karpuz timleri" ise hasat sırasında karpuzları denetledi. Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "Bu yıl geçmiş yıllara göre turfanda karpuzlarda verim düşük. Geçtiğimiz yıllarda dönüm başına 8-10 ton verim alırken bu sene 5-6 ton civarında verim alınacak" dedi.
Dünyada karpuz üretiminde Çin'den sonra ikinci sırada olan Türkiye'nin yüzde 20'sinin karpuz ihtiyacını karşılayan Adana'da ilk hasat heyecanı başladı. Karataş ilçesindeki Bahçe Mahallesi'nde deniz kumunda yetişen ve kilosu 2 liradan satılan karpuzlar Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye başladı. İki yıl önce Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri ve Yüreğir Ziraat Odası bünyesinde organize edilen "Ham karpuz timleri" de hasadı yapılan tarlada karpuzları kontrol edip olgunlaşmamış karpuzları hasat ettirmedi.
"İlk hasatta ürün eksikliği var"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada "Ham karpuz timleri" ile birlikte karpuzları kontrol ederek önlem aldıklarını belirtti. Doğan, "Biz 2 yıldır ham karpuz hasadına karşı önlemler aldık. Çok başarılı olduk. Türkiye'de hiçbir tüketicimiz ham karpuz tüketemeyecektir bundan emin olabilirler. Karpuz üretimi ise bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 daha az. Kışın Şubat ayında olan soğuklardan dolayı biraz kurumalar oldu, bazı üreticilerimiz fide bulmakta zorlandı. Bu yıl ilk hasatta ürün eksikliği var" ifadelerini kullandı.
"Ufak hata karpuzun ölmesine neden oluyor"
Bahçe Mahallesi'nde karpuz üreticisi Mustafa Kasap ise karpuzlarını 4 ay önce ektiğini ve 4 ay içerisinde olgunlaştığını söyledi. Kasap, karpuzların çocuk bakar gibi ilgi gerektirdiğini kaydederek, "Doğayla en büyük sorunlarımız oldu bizim. Bunları yetiştirmek bizler için çok sıkıntılı oluyor. Bir çocuğa nasıl bakıyorsanız karpuza da o şekilde bakmak zorundasınız. Ufacık bir hata karpuzun ölmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.
Karpuz toplayıcısı Hasan Çavuş da vatandaşlara karpuza vurduklarında tok ses geliyorsa ham olmadığını bu şekilde karpuzu tezgahlardan alabileceğini söyledi.
"Rapor olmadan hasat yapılmıyor"
Kurulan "Ham karpuz timleri"nin piyasada önceki yıllarda yaşanan sıkıntıları önlemek için çalıştığını belirten, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "Bu timler piyasaya ham karpuzun ulaşmamasını sağlıyor. Kesinlikle biz hasatta olgunlaşmamış ürünleri hasat ettirmiyoruz. Her tarlaya geliyoruz, kontrolünü yapıyoruz eğer karpuz olgunlaşmışsa rapor veriyoruz hasat edilebilir diye. Tüccar veya alıcı da bu raporla birlikte yolda gideceği yere kadar raporu yanından ayırmıyor" dedi.
"Ortalama 8 ton karpuz üretilecek"
Bu yıl turfanda karpuzda verimin düştüğünü belirten Tekin, "Kış soğuklarından dolayı geçmiş yıllara göre turfanda karpuzlarda verim düşük. Ortalama bizim karpuz tarlalarında 8-10 ton gibi rekorte alıyorduk ama şuanda 5-6 ton civarında verim alınıyor. Bu da her tarla için bunu konuşmak doğru değil. Ortalamaya vurduğumuzda 8 ton ortalama karpuz üretileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
(UMT-
Son Dakika › Ekonomi › Adana'da Turfanda Karpuz Hasadı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?