Merkezi Çin'de olan ve dünyanın birçok ülkesinde tesisleri bulunan New Hope firması, Japon ortağıyla Türkiye yatırımını Adana'da kurmayı tercih etti. Yem fabrikası düzenlenen törenle faaliyetine başladı.
Çin firması New Hope, yem fabrikasını Avrupa, Asya ve Afrika arasında geçiş noktasında olması, Ortadoğu ülkelerine yakınlığı, her mevsim üretime uygun iklimi, deniz, kara ve hava ulaşımı merkezlerinin ortasında yer alması nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcıların ilgi odağı olan Adana OSB'de törenle açtı. Törene Adana Valisi Mustafa Büyük'ün yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Guang Yao Zhu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Japon Marubeni Firması Yönetim Kurulu Üyesi Okada Daısuke, New Hope Başkan Yardımcısı Qing Hua Mour ve New Hope Türkiye Yetkilisi Bo Zhao ile birçok misafir katıldı.
"HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ"
Açılışta konuşan Vali Mustafa Büyük, Çin ve Japon firmaların işbirliğiyle Adana'ya böyle bir yatırım yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, "Gelecekte yapacakları başka yatırımlar konusunda her türlü desteği vermeye ve işbirliği yapmaya hazırız" dedi.
Adana OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ise, Türkiye'de kurulu bulunan 290 OSB arasında 16 milyon metrekarelik faaliyet alanıyla AOSB'nin ilk 5 içinde bulunduğunu hatırlattı. Sütcü, "Dünyanın her tarafından firmaların yatırım için OSB'mizi tercih etmeleri memnuniyet vericidir. Fabrikanın şu andaki üretim kapasitesinin daha da yüksek miktarlara ulaşmasını diliyorum ve kendilerine rahat ve sağlıklı bir üretim için gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyorum" dedi.
"ADANA OSB'Yİ AVANTAJLI BULDUK"
Saatte 30 ton yem üreten ve ilerleyen dönemde dana ve tavuk eti işleyerek sucuk ve benzeri imalat yapmayı planlayan firmanın genel müdürü Bo Zhao ise, açılışta yaptığı konuşmada dünyanın birçok ülkesinde yatırımı bulunan önemli bir kurum olduklarını belirtti. Türkiye'de yatırım yapmadan önce detaylı incelemede bulunduklarını ve incelemeleri sonucunda mısır ve yem bitkilerinin ikinci ürün olarak hasadının yapılabildiği Adana'yı uygun bulduklarını ifade eden Zhao, "Mısır ve diğer bitkileri, hayvan yemi üretimi için kullanıyoruz. Adana, mısır üretimi konusunda merkez. Mısır da bizim en önemli ham maddelerimizden. Üstelik Adana'nın iklimi, üretim için çok uygun. Konum olarak da Mersin ve İskenderun limanlarının tam ortasında yer alıyor. Adana OSB ise uluslararası karayolu ve tren yolunun üzerinde. Burayı birçok yönden avantajlı bulduk" dedi.
Adana OSB'nin mükemmel bir bölge haline getirildiğini, her türlü altyapı sorununun giderildiğini belirten Zhao, "Üretim için ne aranıyorsa her şeye kolaylıkla ulaşmak mevcut. Ayrıca burada çok ilgili ve sanayiciye yakınlık gösteren bir yönetim var. Elektrik ve su fiyatları da başka illere göre daha ucuz. Bu yüzden OSB'yi tercih ettik. Burada olmaktan çok mutluyuz" değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesi ve fabrikanın gezilmesi ile tören son buldu. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › Adana'da Çin-japon İşbirliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?