ABD’de ’üç büyükler’ olarak anılan otomotiv şirketleri Chrysler, Ford ve General Motors, Amerikan hükümetinden ’kurtuluş’ için toplam 34 milyar dolar talep ediyor. Amerikalı CEO’lar, hükümetin desteği karşılığında yıllık 1 dolar, aylık 8.3 sent maaşa çalışmaya razı olurken, kárlı bir yılı geride bırakan Alman Porsche’nin CEO’su 160 milyon dolar ikramiyenin üzerine oturacak.
GLOBAL finansal krizin en çok etkilediği sektörler arasında başı çekenlerden otomotiv, ABD’de Kongre’den ’kurtuluş’ için 34 milyar dolar istiyor. ’Üç büyükler’ olarak anılan Chrysler, Ford ve General Motors (GM) geçen ay, yıl sonuna kadar ayakta kalabilmek için 25 milyar dolar yardımın gerekli olduğunu açıklamıştı. 9 milyar dolar artırılan yardım karşılığında otomotiv şirketlerinin CEO’ları 2009 yılının tamamı için 1 dolar gelire razı oldu. Böylece üç büyüklerin CEO’ları ayda 8.3 sent maaş alacak. Geçen ay hükümetten yardım talep etmek için Washington’a özel jetleriyle gittikleri için topa tutulan CEO’ların 1 dolar maaşı, sembolik olarak alacakları söyleniyor. ABD’nin, finansal sistemi kurtarmak için hazırladığı yüz milyarlarca dolarlık pakette de yüksek maaş alan ancak dünyanın dev şirketlerini batmanın eşiğine getirdikleri halde lüks içinde yüzen CEO’lar eleştirilmişti.
GM’in B planı yok
Yıllık 1 dolar maaşa razı gelen Ford CEO’su Alan Mulally, Kongre’nin acil 9 milyar dolar kredi sağlanırsa 2011 yılına kadar tekrar kára geçebileceklerini söyledi. General Motors’un (GM) CEO’su Rick Wagoner de 1 dolar maaş almayı kabul edeceğini söyledi. GM Operasyon Direktörü Fritz Henderson, "İlk 4 milyar dolar çok önemli. B planı yok" dedi. Chrysler’in CEO’su Robert Nardelli, daha önce 1 dolar maaş alacağını açıklamıştı.
Porsche’de parlak ikramiye
ABD’de CEO’lar yıllık 1 dolar maaşa boyun eğerken, mali yılı parlak kapatan Alman lüks otomobil üreticisi Porsche’nin CEO’su Wendelin Wiedeking’in ikramiyesi 100 milyon Euro’ya (157 milyon dolar) çıkabilecek. Porsche, başarılı bir yıl geçirdiği için göz dolduran bir ikramiye alacak olan CEO, geçen yıl ise 60 milyon Euro ikramiyenin sahibi olmuştu. Almanya’da üst düzey yöneticilerin global krize rağmen rekor seviyede gelir sağlamaları eleştirilirken, Porsche’nin CEO’su bugünlerde en çok topa tutulan isim oldu.
Özel jetler satılıyor
Geçen ay Washington’a yardım talep etmeye giderken CEO’ların kullandığı ve büyük eleştiri toplayan özel jetler de satışa çıkıyor. Ford, şirkete ait olan 5 özel jeti satışa çıkarma niyetini belirtti. Yeni tasarruf önerilerini şahsen sunmak için perşembe ve cuma günü yeniden Senato oturumuna katılacak olan Üç Büyüklerin CEO’ları, bu kez daha dikkatli davranarak Detroit’ten Washington’a giderken otomobillerini kullandılar.
1.6 milyon kişi istihdam ediliyor
ABD’de General Motors’un 120 bin, Ford’un 80 bin, Chrysler’in ise 66 bin civarında çalışanı bulunuyor. Bu üç şirketinin ülkedeki 14 bin satış yerinde çalışanların toplamı ise 740 bin kişi. Otomotiv parça ve yedek parça üreticilerinde çalışanların sayısı da 610 bin civarında. Üç büyük otomotiv şirketi, hükümetten yardım isterken yaptığı pazarlıklarda sektörde çalışan 1.6 milyon kişinin işini kaybedebileceği silahını da kullanıyor. ABD’de yaklaşık 2 milyon kişi sağlık sigortasını bu üç şirketten direkt olarak alıyor. Üç büyüklerin iflasının, önemli bir reklam geliri sağlayan medyayı da olumsuz etkileyeceği uyarıları duyuluyor.
Üç ABD’li otomotiv devi böyle kurtulacak
GENERAL MOTOROS (GM): Yeniden yapılanmaya gidecek. Sendika, bayiler ve kredi verenlerin maliyet azaltıcı sözleşmeleri kabul etmeleri için çaba gösterecek. İşçi çıkarmaya, bayi sayısını ve markaları azaltmaya hazırlanıyor. Saab markasını satmaya çalışacak. Pontiac marka araç üretimini aşamalı olarak azaltacak. Saturn marka araç satan 400 bayiyle, bu markanın üretimini durdurma konusunda konuşacak. Hummer markasını satışa çıkarmıştı; daha kárlı olan Chevrolet, Cadillac, Buick ve GMC markalarıyla yola devam edecek.
CHRYSLER: Yatırım şirketi Cerberus’un Ağustos 2007’de satın aldığı şirket ortaklık, stratejik ittifak ya da birleşme için çaba harcayacak.
FORD: Yöneticilere prim ödemesini durduracak. Kuzey Amerika’da maaşlı çalışanlarına gelecek yıl kıdem zammı vermeyecek. Hibrid elektrikli araçlar geliştirme planlarını hızlandıracak. İsveçli otomotiv üreticisi Volvo’yu elinden çıkarmaya çalışacak. Şirket geçen yıldan bu yana Jaguar, Aston Martin, Land Rover ve Mazda’daki hisselerinin çoğunu satmıştı.
En büyük yardımı GM istedi
Ford acil 9 milyar dolar kredi istedi.
General Motors 12 milyar dolarlık yardım talep etti.
Chrysler ise hükümetten 7 milyar dolarlık yardım arayışında.
Hyundai dünyadaüretimini kısıyor
GÜNEY Koreli Hyundai, otomobil talebindeki daralma sebebiyle birçok fabrikasında üretimde kesintiye gidiyor. Türkiye’de de üretim yapan Hyundai’nin sözcüsü Jake Lang, Reuters’e yaptığı açıklamada, "Çek Cumhuriyeti’ndeki yeni fabrika dışında bütün uluslararası üretim hatlarında üretimde azaltmaya gittik" dedi. Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikasında Hyundai, kasım ayı başında deneme üretimine başlamıştı. Dünyanın beşinci büyük otomobil üreticisi Hyundai’nin iştiraki olan Kia Motors ise ABD, Çin, Türkiye, Hindistan ve Çek Cumhuriyeti’nde üretime sahip. Hyundai, Elantra modeli gibi kompakt sedanların üretildiği hatlar dışındaki bütün yerel üretim hatlarında fazla mesaiyi bu ay kaldırmıştı. Fazla mesaiye son verilmesiyle üretim hacminin ayda 20 bin birim civarında azalma olduğu tahmin ediliyor.
Saab ve Volvo’ya İsveç desteği
İSVEÇ Sanayi Bakanı Maud Olofsson, hükümetinin, sahibi ABD’li şirketler olan Saab ve Volvo’yu desteklemeye hazır olduğunu, ancak bu iki şirketin sorunlu birimlerini satın almayı düşünmediğini bildirdi. Olofsson, Ford ve General Motors’un, İsveç birimlerini elden çıkarmayı planladığını ifade etti. Volvo’nun sahibi Ford ve Saab’ın sahibi General Motors, bu birimleri elden çıkarmayı düşündüğünü açıklamıştı.
Son Dakika › Ekonomi › ABD'li Üç Devin Ceo'su 1 Dolara İndi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?