Samsun'da faaliyet gösteren ve AB kriterlerine uygun olarak süt üreten şirkete "Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası" Gıda, Tarım ve İl Müdürlüğü Kadir Güven tarafından verildi.
Sertifika teslim töreninde konuşma yapan Kadir Güven, "Ülkemizden AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatı yapılabilmesi için süt işleme tesislerinin süt sağladığı çiftliklerin öncelikle 'Hastalıktan Ari İşletmeler için Sağlık Sertifikası'na sahip olmaları, sonrasında ise 'Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'na sahip olmaları gerekiyor. AB standartlarında onay alan Koni İnşaat San. Anonim Şirketi'ne ait çiftlik, büyük ölçekli ve modern bir çiftlik. Ekim alanlarıyla, ahırlarıyla, doğum ve sağımhanesiyle, hayvan piknik alanıyla çok etkileyici, örnek bir tesis. Çiftlikte toplamda 3 bin 789 baş hastalıktan ari hayvan ve bu sayının içinde bin 380 sağılan ineğin AB standartlarında günlük 34 ton süt üretiliyor olması güzel bir gelişme. Şu anda Samsun'da ilk kez bu koşulları yerine getirerek onay alan bir çiftliğin bulunması sevindirici ancak yeterli değildir. Bu tip işletmelerin sayısı maalesef ülkemizde az ve biz İl Müdürlüğü olarak Samsun'da bunların sayısını artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Yürütülen çalışmanın teknik ayrıntıları hakkında bilgi veren Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Habip Muruz ise, "Brusella ve tüberküloz hastalıkları yönünden yürütülen taramalar sonucu bu hastalıklar açısından negatif sonuç alınan toplam 3 bin 789 baş sığır için hastalıktan ari sağlık sertifikası verilmiştir. Sertifika verilmesini takiben yapılan çiftlikte yapılan süt izleme çalışmalar sonucu işletme AB onayını aldı. Bu çalışma özellikle kalite problemi yaşayan orta ve küçük ölçekli hayvancılık işletmelerine örnek olacaktır. Samsun'da benzer çalışma ile köylerde üretilen sütler de daha kaliteli hale getirilebilecektir. Bu kadar profesyonel olmayabilir belki ama büyük ölçekli süt işletmelerinin çalışma disiplini uygulanarak daha iyi sonuçlar alınabilecektir" diye konuştu.
Sertifikayı teslim alan şirketin işletme müdürü Cengiz Yalçın ise yaptığı konuşmada "AB onayında asıl sorgu, kayıt sistemi üzerine yapılıyor. Kayıt sistemimize bütün bilgiler günlük giriliyor. Hayvan hangi hastalığı geçirmiş, ne zaman aşı yapılmış; günlük ortalama sütü, kilosu ne? Geriye dönük tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. O yüzden onay sürecinde çok zorlanmadığımızı söyleyebilirim. Standartlara uygun süt üretiyoruz ve emeğimizin karşılığını da alıyoruz. Talep daha da yükselebilir. Sütümüzün kalitesine güveniyoruz. Çalışmalarımıza her türlü desteği sağlayan Bakanlığımıza ve İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - SAMSUN
Son Dakika › Ekonomi › 'Ab Onay Numarası' Alan Şirkete Sertifikası Verildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?