Brüksel’de buluşan AB devlet ve hükümet başkanları, borç krizindeki Yunanistan’a yardım konusunda anlaştı. AB Başkanı Herman Van Rompuy, “Yunanistan’a yardım konusunda anlaşmaya vardık” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ise kuralları hatırlattı. Merkel, “Yunanistan’ı yalnız bırakamayız ama kurallar var. Bunlara da uymak gerekli” diye konuştu.
AVRUPA Birliği (AB) ülkeleri liderleri, Euro bölgesini giderek ‘tehdit’ etmeye başlayan Yunanistan’daki sıkıntılara ‘dur’ demek için Brüksel’de buluştu. Dün sabah saatlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve AB Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy’un gerçekleştirdiği “dörtlü zirve” toplantısıyla başlayan görüşmelerden “Yunanistan’ı kurtarma” kararı çıktı. Liderler, AB Maliye Bakanları’nın belirleyeceği ve 10 yıllık planlanan “yardım paketi”nin hazırlanması için talimat verdi.
IMF’den teknik yardım
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin de katıldığı toplantıda, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) mali yardım değil ama “teknik yardım” talep edilmesi de kararlaştırıldı. AB liderlerinin bu kararı almalarında, krizin Yunanistan’dan sonra Portekiz ve İspanya’ya, hatta İrlanda’ya sıçrama ihtimalinin rol oynadığı
bildirildi. AB zirvesi öncesinde Sarkozy ve Merkel’le ülkesinin kurtarılması planını görüşen Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, iflas spekülasyonlarından kaçınılmasını istedi. Papandreu, “Eğer spekülasyonlar devam ederse sadece Yunanistan’ı değil tüm Euro Bölgesini ve AB’yi etkiler, ortak sorun olur” uyarısında bulundu. AB Başkanı Herman Van Rompuy, “Yunanistan’a yardım konusunda anlaşmaya vardık” derken, Yunanistan’a yardım konusunda özellikle Almanya’nın “ayak sürüdüğü” haberleri geldi. Bunda da, Berlin’in 2010 yılı bütçesinin tarihinde ilk defa 85 milyar Euro’ya düşmüş olmasının, bu ülkenin “fedakarlık” yapabilme lüksünü ortadan kaldırmasının etkili olduğu söyleniyor. Berlin’in, Yunanistan’ın sıkı tasarruf programını uygulayabilmesi için, Yunan bonolarınının teminatını üstlenmeyi hedeflediği belirtilirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel’dan kurallara ilişkin bir hatırlatma geldi. Merkel, AB’nin Yunanistan’ı yalnız bırakmayacağını belirterek, “Yunanistan Avrupa’nın parçasıdır ve onu yalnız bırakmayız. Ama kurallar var ve bunlara uymak gerekli. Bu çerçevede bir duyuru yapmak konusunda anlaştık” dedi.
En büyük alacaklısı Fransa
Dış borçu bu yıl içinde 300 milyar Euroya ulaşması beklenen Yunanistan’ın en büyük alacaklıları arasında yaklaşık 55 milyar Euroyla Fransız, 46 milyar Euroyla İsviçre ve 32 milyar Euroyla Alman bankaları bulunuyor.
Para yerine ‘mali garanti’ desteği
AB’nin Yunanistan’a doğrudan para vermek yerine, daha çok “mali garantiler” yoluyla destek verebileceği belirtiliyor. Komisyon vasıtasıyla bölgesel yardımların kullanıma açılması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın devreye girmesi de seçenekler arasında bulunuyor. Öte yandan AB’de Euro Bölgesi dışında kalan ve ödeme güçlüğü içerisinde olan üye ülkeler için oluşturulan fona, Euro Bölgesi’nde olan ülkelerin de erişiminin sağlanması öngörülüyor. Yunanistan’ın bu önlemler yoluyla 2012 yılına kadar bütçe açığını yüzde 4’e çekmesi isteniyor.
300 milyar Euro ile en borçlu ülke
LİZBON Antlaşması’nın 122’nci maddesi, ekonomik zorluğa düşen üye bir ülkeye AB’nin finansal yardım yapabileceği hükmünü içeriyor. 300 milyar Euro sınırına dayanan kamu borcuyla Yunanistan, Euro bölgesinin en yüksek borçluluk oranına sahip ülkesi konumunda bulunuyor. Yunanistan’ın bütçe açığı ise gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12.7 seviyesinde bulunuyor. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, 2012 yılı sonuna kadar bu oranı yüzde 3’ün altına düşürmek için gereken tedbirleri alacaklarını ifade ettiği öğrenildi .
En iyi seçenek gönüllü kredi
POLONYA Başbakanı Donald Tusk, en iyi seçeneğin, diğer AB üyelerinin borçlarını döndürebilmek için sadece bu yıl içinde 53 milyar Euro’ya ihtiyaç duyan bu ülkeye gönüllü kredi vermeleri olduğunu söyledi. Litvanya Başbakanı Andrius Kuilius ise, kendi halinde her gün daha da kötüleşen duruma müdahale gerektiğini belirterek aksi halde “felaket yaşanacağı” uyarısında bulundu. Avusturya Başbakanı Werner Faymann ise, yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’a kredi açarak piyasalardaki paniği önleyebileceğini söyledi.
Bütçe açığını gizlediler
YUNANİSTAN’ın içinde bulunduğu krize yol açan birinci nedenin, Atina’nın kendi içinde ve geride kalan yıllarda yaptığı hatalar olduğunu belirten bir AB yetkilisi, “AB’ye yıllardır, bütçe açıkları ile yanlış sayılar bildirmeleri bu duruma yol açtı. Bunun sonucunda öğrenmemiz gereken, güvenmek iyi, ama kontröl daha iyi. Yani AB kurumlarına, kendilerine bütçelerle ile bağlantılı iletilen sayıları yerinde gözden geçirme ve karşılaştırma olanağı verilmelidir” dedi.
Rakamlarla Yunanistan
Borcu: 300 milyar Euro
Nüfusu: 11 milyon
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla: 265 milyar Euro
Bütçe açığı: Yüzde 12.7
Kişi başına milli gelir: 23 bin Euro
İstihdam edilen kişi sayısı: 4 milyon 490 bin
Son Dakika › Ekonomi › AB'den Atina'ya 'Can Simidi' Geldi Almanya 'Kurallara Uyun' Şartı Koştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?