70 Milyar Dolarlık Kahve Sektörünün İstanbul Şovu - Son Dakika
Ekonomi

70 Milyar Dolarlık Kahve Sektörünün İstanbul Şovu

70 Milyar Dolarlık Kahve Sektörünün İstanbul Şovu

Türkiye 70 Milyar Dolarlık Dünya Kahve Pazarının Birkaç Fuarından Birine Ev Sahipliği Yapacak.

16.07.2007 01:46

Türkiye 70 milyar dolarlık dünya kahve pazarının birkaç fuarından birine ev sahipliği yapacak. 28-30 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek olan Coffee&Tea Show’da, Türk firmalarının yanısıra dünya devleri yıllık 200 milyon Euro’luk hacme ulaşan Türk kahve ve çay pazarından daha fazla pay almak için tanıtım yapacaklar.

DÜNYADA petrolden sonra en fazla ticareti yapılan ürün olan kahvede Türkiye uluslararası bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyor. Yılda 70 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan dünya kahve sektörünün devleri 28-30 Eylül’de İstanbul Hilton’da düzenlenecek Coffee&Tea Show’a katılacak. Dünyada kahve konusunda düzenlenen birkaç fuardan biri olan Coffee&Tea Show’da son 2 yılda yüzde 300 büyüyerek 200 milyon Euro’luk hacme ulaşan Türk kahve sektörünün temsilcileri de yer alacak.

TÜRK KAHVESİ: Türkler’in 1600’lü yıllarda bugün ’Türk Kahvesi’ olarak anılan şekilde kahve tüketmeye başladığını söyleyen Coffee&Tea Show’u düzenleyen Travelextra’nın Başkanı Yalçın Avcı, "Türk Kahvesi’ne Yunan Kahvesi diyorlar ve tüm dünyaya da bunu bu şekilde lanse ediyorlar. Türk Kahvesi, Türk mutfağı ve Türk kültürü gibi yeteri ilgiyi göremediği için Yunanistan bu konuda öne geçiyor. Fuarımızda sadece son yıllarda kahve zincirlerinin getirdiği bir havayı değil aynı zamanda Türk Kahvesi’ni de dünyaya tanıtacak" dedi.

DÜNYA DEVLERİ: Kahve sektörünün buluşma noktası olacak fuarı düzenleme nedenlerinden birinin de Türkiye’nin artık dünyaca ünlü kahve zincirlerinin mağaza açmak için yarıştığı bir pazar haline gelmesi olduğunu belirten Avcı, "Türkiye’deki tüm kahve üreticileri, satıcıları, mağazaları, ünlü zincirler, ekipmanlar, tüm Coffee Shop’lar ile birlikte büyük bir pazar oluştu. Fuara sektörle birlikte yüzlerce profesyonel ziyaretçi ve binlerce nihai tüketici katılacak" dedi.

CANLI YAYIN: Kahve fuarından canlı yayınlarla fuarı ekranlara da taşımayı hedeflediklerini belirten Avcı, Şeker Bayramından 10 gün önce kahve, çay, pasta, çikolata ve her tür ürünün bulunacağı fuarın büyük bir ilgiyle karşılanacağına inandığını belirtti.

DÜNYA KAHVE PAZARI: Ankara Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Akan’ın hazırladığı bir rapora göre 2006-2007 yıllarında dünya kahve üretimi 123.6 milyon çuval (1 çuval = 60 kg) olarak hesaplanıyor. Bu da geçen yıla göre yüzde 10’luk bir artışı ifade ediyor. Dünyadaki en büyük kahve üreticisi Brezilya iken, bu ülkeyi Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Meksika izliyor. Kahvenin yıllık satış rakamı 70 milyar dolar civarında iken, bunun 6 milyar doları iç piyasalarda tüketiliyor.

Türkiye’ye ilk Gloria Jeans geldi

TÜRKİYE’de de Gloria Jeans’le başlayan, ve Starbucks’la devam eden kahve zincirlerine John’s Coffee, Kocatepe ve Kahve Dünyası gibi yerel kahve zincirleri de eklendi. Bu zincirlerin yıllık müşteri sayısının 10 milyona, toplam cirosunun ise 50 milyon YTL’ye çıktığı tahmin ediliyor. Bu pazarın yıllık büyüme hızı yüzde 40 gibi yüksek bir orana ulaştı.

Türkler yılda 250 gram kahve içiyor

KAHVENİN üretildiği yerler ile tüketildiği yerler arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Dünya kahve tüketiminde en büyük kullanıcı Amerika Birleşik Devletleri iken, kişi başına tüketilen kahve miktarına bakılırsa, ilk sıralarda herzaman İskandinav ülkeleri yer alıyor. Kişi başına tüketimde ilk 4 sırada yer alan İskandinav ülkelerinden Finlandiya’da kişi başına yılda 11.1 kg, İsveç’te 8.55, Danimarka’da 9.71 ve Norveç’te 9.46 kg kahve tüketiliyor. Avrupa’da ortalaması ise 5-6 kg. Türkiye’de ise yıllık tüketilen kahve miktarı kişi başı 250 gram düzeyinde kalıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 70 Milyar Dolarlık Kahve Sektörünün İstanbul Şovu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement