Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigortacılık sektörünün topladığı 7 milyar dolarlık prime karşılık Türkiye’nin dört bir yanına toplam 5 trilyon dolarlık teminat verdiklerini söyledi.
Sigorta penceresinden bakınca Türkiye’de insanların otomobillerine verdiği değeri, kendi canlarına vermediklerini belirten Mustafa Su, sektöre daha yakın ilgi gösterilmesini istedi. Su, yabancı şirketlerin Türkiye’de sigorta şirketi almasını da, "Kendi pazarlarında doyuma ulaştıkları için hız kaybeden yabancı sigorta şirketleri gözlerini ülkemize çevirdi" sözleriyle değerlendirdi.
BÜYÜME POTANSİYELİ: Türk sigorta sektörünün özellikle reasürans ilişkileri nedeniyle Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde dışa en açık, uyumu en kolay sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Mustafa Su, şöyle konuştu: "Bu nedenle gerek yüksek büyüme potansiyeli ve gerekse toplumun gelir düzeyindeki artışlar yabancı sermayenin ilgisini daha da çok çekiyor. Sigortalanma oranının düşüklüğü ve genç nüfus onların iştahını kabartıyor. Fakat yabancıların elinde sihirli değnek yok. Geldiler diye sektör çatlama patlama yaşamayacak. Milli Reasürans’ın bu konudaki yorumuna dikkat edilmeli, diyorlarki, ’Türk şirketleri kısa vadeli planlar için çok ucuza satılıyor’. Yabancı firmaların bu kadar Türk pazarına ilgi göstermesinden de bu anlaşılıyor zaten."
BİZ BİZE YETERİZ: "Anadolu Sigorta olarak biz bu sektörü iyi biliyoruz" diyen Su şunları söyledi: "Türkiye İş Bankası kuruluşu olan Anadolu Sigorta sektör lideridir. Bu noktada yabancı bir şirkete ihtiyacımız yok. Anadolu Sigorta’nın yabancı ortaklık düşüncesini bu noktada yok. Yabancılar Türkiye’nin potansiyelini görüyorsa bunu ben de görüyorum. Bunu salt ulusalcılıkla değerlendirmek doğru olmaz. Bir başka şirketi satın almayı da düşünmüyoruz. Şirket satın almak için harcayacağınız parayı mevcut operasyonunuza yatırdığınızda zaten çok iyi iş yapmış oluyorsunuz." Mustafa Su, "Temennimiz önümüzdeki günlerde yaşanacak rekabetin hizmet kalitesini artırma odaklı olmasıdır. Yabancı sermayenin gelmesiyle rekabetin bu anlamda artması kaçınılmazdır" diye konuştu.
Kaskodaki zarar, amansız rekabetten
KAZA sigortası kaskonun Türk insanı daha doğrusu Türk erkeği tarafından konut sigortasından daha çok tercih edildiğini belirten Mustafa Su, "Oysa oturulan ev arabadan daha değerli. Ama sigortaya gelince ev için daha kaderci bir yaklaşım içine giriliyor. Gereksiz masraf gibi görülüyor. Ama tüm bunlar araba için düşünülmüyor" dedi. Türkiye’de sigorta şirketlerinin kaskoda zarar etmesinin en büyük nedeninin, ’amansız rekabet’ olduğunu ifade eden Su, "Türkiye’de sigortacılıkta ’en düşük prim en doğru primdir’ diye bir yaklaşım var. Bu yanlış. Bugün ucuz fiyat verirsiniz, bir yıl sonra hasarlar gelmeye başlar bu da sizi zarar ettirir" dedi.
Aynı havuza parayı atın, gerektiğinde yararlanın
TÜRK insanının kaderci yapısının özellikle bireysel sigortaların satışında frenleyici etki yaptığını söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, "Oysa sigortacılık Türk kültüründeki ’imece’ sistemiyle benzerlik gösterir. Basit anlamda sigorta, aynı riske maruz kalan insanların aynı havuza para atıp, daha sonra yeri ve zamanı geldiğine bu kaynaktan yararlanma sistemidir. Tıpkı imece gibi. Kadercilik bireysel sigortalarının gelişimini etkiliyor. Kurumsal’da bunu aşmayı başladık. Anadolu’daki şirketler örnek gördükçe sigortaya yöneliyorlar. Bir yangından sonra bizim yaptığımız ödeme onları etkiliyor. Fakat KOBİ’lerde sigorta talebi hala çok düşük" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › 7 Milyar Dolar Prim Topladık 5 Trilyon Dolarlık Teminat Verdik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?