Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, gıda kriziyle mücadele konusunda dünyada 206 milyon hektar arazinin üçüncü ülkeler tarafından ya satın alındığını ya da kiralandığını bildirdi.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından düzenlenen 6. Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Buluşması, Kundu turizm bölgesindeki Fame Residence Hotel'de başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, toplantıda yaptığı konuşmada, gıda güvenliği açısından bu tür toplantıları önemsediklerini söyledi.
Dünyada gıdaya ulaşım konusunda bir çelişki yaşandığını dile getiren Mirmahmutoğulları, "Dünyada 900 milyon insan aç, 1,2 milyar insan da yetersiz beslenme ile karşı karşıya. Bir tarafta da 500 milyonu obezite olmak üzere 1,5 milyar insan dengesiz ve aşırı beslenmekte" diye konuştu.
Dünyada tarım alanlarının küçüldüğünü, nüfusun arttığını vurgulayan Mirmahmutoğulları, bugünkü gıdanın yüzde 70 oranında artırılması gerektiğini çünkü ileriki dönemde daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Mirmahmutoğulları, "1,3 milyar ton gıda her yıl çöpe gidiyor. İsraf da gıda güvenliğini çok ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.
- "8 ülkenin vatandaşının vatanında toprağı bulunmuyor"
Müsteşar Mirmahmutoğulları, gıda kriziyle mücadele konusunda bazı ülkelerin dünyaya açılmaya başladıklarını ve toprak satın aldıklarını kaydetti. 4 ay önce Çin'in Ukrayna'dan 3 milyon hektar alan satın aldığını ya da kiraladığını anlatan Mirmahmutoğulları, şunları söyledi:
"Dünyada 206 milyon hektar arazi üçüncü ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmıştır. Bu resmi rakamlar. Bir de bunun dışında firmalar vasıtasıyla satın alınan ya da kapatılan araziler var. Öyle bir hal aldı, öyle acımasız bir noktaya geldi ki dünyada 8 ülkenin vatandaşının kendi vatanında toprağı yok. Yani 8 ülkenin toprağı başka ülkeler tarafından ya satın alınmış ya da kiralanmış. Acımasızlığı görüyor musunuz? Gıda güvenliği konusunda dünyada çok ciddi bir tehditle karşı karşıyayız."
- Türkiye, tarım ekonomisinde Avrupa birincisi
Mirmahmutoğulları, 10 yılda Türkiye nüfusunun 9 milyon, turist sayısının da 20 milyon daha arttığını kaydetti. 10 yıl önce Türkiye'nin 4 milyar dolarlık ihracat yaptığını, şimdi ise 11 ayda 16 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin kendine yeten bir ülke haline geldiğini vurguladı.
Türkiye'nin tarım ekonomisinde dünyada 11'inci sıradan 7'nci sıraya yükseldiğini ifade eden Mirmahmutoğulları, Avrupa'da ise 4'üncü sıradan birinciliğe yükseldiğini belirtti.
Türkiye'de ekmek israfının önlenmesine yönelik de önemli çalışmalar yaptıklarına değinen Mirmahmutoğulları, bayat ekmekten yapılan 22 çeşit yemeği anlatır kitap bastırdıklarını ve vatandaşlara dağıttıklarını söyledi. Kampanya çalışmalarından önce Türkiye'de 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğine dikkati çeken Mirmahmutoğulları, kampanya sonrası bu rakamın azaldığını ifade etti.
- "Bir kişiyi değil, 75 milyonu memnun etmelisiniz"
TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak da tarım ürünlerinin korunmasında sigorta çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kadak, 2012 verilerine göre, sigortalama çalışmalarının Türkiye'de bitkisel ürünlerde yüzde 10,5, hayvanlarda ise yüzde 6,7 seviyelerde olduğunu, bu rakamların artırılması gerektiğini bildirdi.
Ramazan Kadak, eksperlerden bir kişiyi değil, 75 milyon insanı mutlu etmeye yönelik çalışmalar yapmalarını istedi.
- Çiftçiler sigorta sistemini benimsedi
TARSİM İşletmesi AŞ Genel Müdürü Bülent Bora ise 2013'te 14,3 milyon dekar alanın sigortalı hale getirildiğini açıkladı. Her yıl sigortalanan alan sayısının arttığına işaret eden Bora, "Çiftçiler artık sigorta sistemini benimsedi" dedi.
Çiftçilere yönelik anket çalışmaları yaptıklarını anlatan Bora, bitkisel ürünlerde yüzde 64,6, sera alanlarında yüzde 85,6 oranında çiftçilerin TARSİM hizmetlerinden memnun olduğunu ifade ettiği. Bora, çiftçilerin bitkisel ürünlerde yüzde 59,1 ve sera alanlarında yüzde 74,4 oranında tarım sigortaları sistemini başarılı bulduğunu bildirdi.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yaklaşık bin kişinin katıldığı toplantı, 7 Ocak'a kadar devam edecek. Toplantı kapsamında bitkisel ürün sigortaları ve hayvan hayat sigortaları konuları değerlendirilecek.
2-TARSİM İşletmesi AŞ Genel Müdürü Bülent Bora
3- TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak
Son Dakika › Ekonomi › 6. Tarım Sigortaları Havuz Eksperleri Buluşması - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?