4. İstanbul Finans Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

4. İstanbul Finans Zirvesi

4. İstanbul Finans Zirvesi

Ekonomi Bakanı Çağlayan: "Son 12 aylık ihracatımız 153,5 milyar dolar. Şu anda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde böyle giderse ihracatımız yaklaşık bu seviyelerde 154 milyar dolar seviyesinde olacak" "Ancak benim son almış olduğum sinyaller, son görmüş olduğum göstergeler inşallah ihracatımızdaki koymuş olduğumuz hedefe yaklaşabileceğimizi gösteriyor"

19.09.2013 14:45

ÜMİT ÇEVİK - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Son 12 aylık ihracatımız 153,5 milyar dolar. Şu anda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde böyle giderse ihracatımız yaklaşık bu seviyelerde 154 milyar dolar seviyesinde olacak" dedi.

Anadolu Ajansı'nın resmi iletişim sponsoru olduğu İstanbul Finans Zirvesi'nde (İFS) AA muhabirinin soruları yanıtlayan Çağlayan, Anadolu Ajansı'nın yayın kalitesini giderek arttırma konusunda gerçekleştirdiği atılımları takdir etti.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamasında sürpriz yaptığını belirten Çağlayan, "Fed, dün o şekilde öyle bir açıklama yapsa dahi önümüzdeki aylarda ister istemez piyasaya sürdükleri paraları bir şekilde geri toplamaya başlayacak. Çünkü ekonominin zora girdiği 2008 kriziyle beraber piyasaya oldukça fazla bir para arzı gerçekleştirdiler. Geniş bir para politikası  yaptılar. Ama şimdi geldiğimiz noktada ekonomilerini toparlamış olmaları, işsizlik rakamlarında önemli bir seviyeye gelmiş olmaları ve büyümeyle ilgili pozitif gelişmelerin olduğu bir dönemde haklı olarak ben parayı sıkılaştıracağını, sonra geri toplamaya başlayacağını söylüyor. Bu artık sürpriz değil, herkes tarafından bilinen, anlaşılan bir durum. Bugün olmazsa yarın olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bernanke'nin gitmeden önce işin kolay kısmını yapmayı istemiş olabileceğine değinen Çağlayan, ne şekilde olursa olsun doların, neredeyse dünyanın tüm ülkelerinin ortak ve birçok insanın tasarruf yaptığı para birimi olduğuna işaret etti.

Çağlayan, tasarruf yapacak pek çok araç varken, doların bunlardan en önemlisi olduğundan dolayı, dolar üzerindeki etkileşimlerin tüm dünyayı etkilediğini dile getirdi.

"Bu noktada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 6 milyar dolarlık dövize müdahalesi olmuştu ve sadece 1 kuruşluk indirim söz konusu olmuştu. 6 milyar dolarla 1 kuruşluk indirimin yapılamadığı durumlarda, bugün görüyorsunuz şuanda 1,95 dolar seviyelerinde" diyen Çağlayan, Türkiye'nin serbest dalgalı bir kur politikası benimsendiğini ve asla bundan vazgeçme gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Çağlayan, fiyatın arz ve talebin kesiştiği yerde oluştuğuna dikkati çekerek, TCMB'nin piyasaya müdahale etmek yerine kontrolü ve gözetimi elden bırakmadan izlemesini ancak sıkıntı gördüğü durumlarda devreye girmesi gerektiğini ifade etti.

Merkez Bankalarının dünyada iki türlü müdahale yaptığını vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bunlardan biri sözlü, diğeri fiilidir. Yapılan sözlü müdahalenin kabul edilebilir olması lazım. Bunun için de gücü test etmeye gerek yok. Bu çerçevede ben de demiştim ki, 'Bırakın müdahale etmeyi, bırakın gidiyorsa gitsin. Çıkacaksa 2,50'ye çıksın, inecekse 1,90'a insin' Burada aslolan bunu en iyi şekilde izlemek, bakmak ve buna göre değerlendirme yapmak. Bu noktada kim etkilenecek bundan? Tabi ki kamunun etkilenmesi söz konusu olacak.

Burada yapabileceğini bir şey yok. Brezilya, Endonezya, Hindistan da benzer şeyleri yapıyor. Bu ülkeler de aynı şekilde kendi paraları değer kaybettiği müddetçe dövize müdahale yapıyor. Örneğin Brezilya 65 milyar para ayırdı sırf bu iş için. Bunu dalgalanmaya bırakmak bu işin en doğrusu. 2 lirayı geçtiğinden bundan kimler etkileniyorsa etkilenenlerin en iyi şekilde bunu değerlendirmesi lazım."

Çağlayan, vatandaş cephesine gelince, vatandaşın pek çok araç varken, dövizle tasarruf yapmasını doğru bulmadığını dile getirerek, vatandaşın kendi parasına güvenmesi gerektiğini söyledi.

-"Son sinyaller yılsonu ihracat hedefine yaklaşabileceğimizi gösteriyor"

Zafer Çağlayan, ihracatta en büyük göstergenin parite olduğunu belirterek, ihracatın yarısını avro yarısını da dolarla yaptıklarını bildirdi.

"1 milyarlık bir ihracat yapıldığında parite 1,35 iken bunun karşılığına 1 milyar 350 milyon dolar yazıyoruz. Eğer parite 1,20 ise bunun karşılığında 1 milyar 200 milyon dolar yazıyoruz" ifadelerini kullanan Çağlayan, yaptıkları ihracatın avro bazında aynı olduğunu ancak pariteden dolayı fazla yapılan ihracatın geriye gitmiş gibi göründüğünü açıkladı.

Çağlayan bu konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını ve büyümeyle ilgili öngörülerini sunduklarını ancak son yaptığı temaslar çerçevesinde ihracat konusunda gidilebilecek noktanın biraz daha üstüne çıkabileceklerini hissettiğini söyledi.

Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin 158 milyar dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Son 12 aylık ihracatımız 153,5 milyar dolar. Şu anda herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde böyle giderse ihracatımız yaklaşık bu seviyelerde 154 milyar dolar seviyesinde olacak ancak benim son almış olduğum sinyaller, son görmüş olduğum göstergeler inşallah ihracatımızdaki koymuş olduğumuz hedefe yaklaşabileceğimizi gösteriyor, bu rakamı yılsonunda sizlerle beraber değerlendirebileceğiz" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement