Kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi Ankara'da yapılıyor. Teklif zarflarının açılmasının ardından Turkcell, Avea ve Vodefone'un evraklarının tam olduğu görüldü. Netgsm ise teklif vermedi.
800 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR
A1 paketinin satışı için yapılan ihalede Vodafone 390,1 milyon euro ile A1 paketi ihalesini kazandı. A2 paketi 380 milyon euro ile Avea'nın oldu. A3 paketini ise Turkcell 372,9 milyon euro teklif vererek aldı.
900 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR
B1 paketi için tek teklif geldi. Avea 216,8 milyon euro ile bu paketi kazandı. B2 paketinde Turkcell ve Vodafone'un teklifleri aynı olduğu için kazanan kurayla belirlendi. Kura sonucu bu paketi 39,9 milyon euroluk teklifiyle Vodafone kazandı. B3 paketini Turkcell 39,9 milyon euro teklifiyle kazandı. İkinci pakette 296,6 milyon euroluk satış yapıldı.
1800 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR
C1 paketi için Turkcell ve Vodafone teklif verdi. İki firma arasında kıyasıya yaşanan açık artırmada Turkcell'in 380 milyon euroluk teklifi sonrası Vodafone mola aldı. İhaleyi 430 milyon euroya Turkcell kazandı. C2 paketi için Vodafone ve Avea'dan teklif geldi. Açık artırma sonunda ihaleyi 310 milyon euroyla Avea kazandı. C3 paketini 95,1 milyon euroluk teklifiyle Vodafone aldı. C paketi için 835,1 milyon euroluk teklif yapıldı.
2100 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR
D1 paketi için üç firma teklif verdil. Teklifler sonrası üç firma da açık artırmaya katıldı. Açık artırma sonucunda paketi 160 milyon euroya Turkcell kazandı. D2 paketi için en yüksek teklifi 188 milyon euro ile Turkcell verdi. D3 paketini 35,66 milyon euro ile tek teklifi veren Turkcell kazandı. D paketi için 383,6 milyon euro teklif edildi. Böylece ihaledeki toplam teklif tutarı 3 milyar euroyu aştı.
2600 MHZ İHALESİNİ KAZANAN FİRMALAR
BTK, 4,5G ihalesinde toplam KDV hariç 3 milyar 358 milyon euroluk satış yapıldığını açıkladı. Daha önce asgari satış tutarı 2,3 milyar euro olarak belirtilmişti. 18 paketin satıldığı ihalede E4 ve F4 paketlerinin satışı yapılmadı. 18 ihalenin 8′ini Turkcell, 5′ini Vodafone, 5′ini de Avea kazandı. İhale sonucunda Turkcell 1,62 milyar euro, Vodafone 777.9 milyar euro, Avea ise 954,6 milyon euro ödeyecek.
İhalede, 5 frekans bandında, her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden 20 frekans için satışlar gerçekleştirilecek. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari değer toplamı KDV hariç yaklaşık 2,3 milyar euro olacak.
SATILAN FREKANSLAR
İhaleye çıkılan frekanslara ilişkin asgari değerler şöyle:
Uzmanlara göre 800 mhz ihalesini kazanan firma, kapsama alanı problemini neredeyse tamamen çözmüş sayılıyor.
"İHALE İPTAL EDİLMELİ"
Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, IMT - Advanced (4,5G) yetkilendirme ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini öne sürerek, "Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor" dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G yetkilendirme ihalesinde, Netgsm teklif vermeyerek, ihaleye katılmaya hak kazanamadı. İhalenin yapıldığı salondan ayrılırken basın mensuplarına açıklamada bulunan Öcal, söz konusu ihaleye ait şartnamenin hukuka uygun olmadığını savundu.
ERDOĞAN'I SAVUNDU
Öcal, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahalesi yerindedir. Bu ihale mutlaka iptal edilmelidir. Herkesin yarışmaya katılabileceği bir şartname hazırlanarak tekrar çıkılmalıdır. Türkiye'ye 4'üncü, 5'inci GSM firmaları gelerek tüketicinin korunması sağlanmalıdır. Mahkemeye müracaatlarımızı yaptık, süreç devam ediyor" diye konuştu.
GAZETECİLER DIŞARI ÇIKARILDI
4G'den 4,5G'ye dönüşen 2,3 milyar euroluk ihalede muhalif basına akreditasyon uygulandı. Televizyonların bile canlı yayınladığı ihaleye bazı gazeteciler, "yerimiz dar" denilerek alınmadı.
MUHABİRLER İÇERİ ALINMADI
Akreditasyon uygulamasını, ihaleyi düzenleyen ve bağımsız üst kurul olarak görev yapması gereken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptı. İhaleyi izlemek üzere bina önüne gelen Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı muhabirleri içeri alınmadı.
YERİMİZ DAR SAVUNMASI
BTK iletişim yetkilileri, toplantı duyurusunu tüm medya kuruluşlarına gönderdiklerini, buralardan gelen geri dönüşler ve bildirilen isimler doğrultusunda gazetecileri salona aldıklarını söylediler. Yetkililer, salonun dar olması nedeniyle de ilk gelen gazetecileri içeri alabildiklerini iddia ettiler. Ancak, bildirimin muhalif medyaya gitmediği anlaşıldı.
İHALEYE DAVET EDİLMEDİLER
Zaman ve Cihan Ajansı'nın yanı sıra Bugün Gazetesi'ne de BTK'dan toplantıya ilişkin bildirim ve davet yapılmadı. Aynı şekilde Sözcü Gazetesi de 4,5G ihalesine çağrılmadı, yer darlığına ilişkin uyarı yapılmadı. Sözcü Gazetesi muhabirinin telefonla yaptığı toplantıya katılma talebi de "Buraya gelseniz de sizi içeri alamayız. Yerimiz doldu" denilerek geri çevrildi.
BAZI MUHABİRLERE YER AÇILDI
Muhalif gazetelerin muhabirleri yer yokluğu gerekçesiyle kapıdan geri çevrilirken hükümete yakın olduğu idida edilen medya kuruluşlarının muhabirlerine yer açıldı. Bu muhabirler ziyaretçi kartı verilerek salona girmeleri sağlandı.
Son Dakika › Ekonomi › 4,5G İhalesinde, 800, 900, 1800, 2100, 2600 Mhz Frekansları Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)