331 Abdi İbrahim İlaç Çalışanlarına Dolandırıcılık İddiasından Beraat - Son Dakika
Ekonomi

331 Abdi İbrahim İlaç Çalışanlarına Dolandırıcılık İddiasından Beraat

Şirketi sahte satışlarla dolandırdıkları iddia edilen Abdi İbrahim İlaç firmasının 331 çalışanı açılan davada beraat etti. 1,2 milyon liralık avukatlık masrafını devlet ödeyecek.

30.05.2016 09:00  Güncelleme: 09:06

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinin de ön sıralarında yer alan Abdi İbrahim İlaç A.Ş, Kasım 2013 yılında 350 kadar, ilaç mümessili ve bölge müdürünü işten çıkardı. Şirket, anılan çalışanları ile tazminat ödemeden yollarını ayırdı. Gerekçe ise, haksız prim alındığı iddiasıydı. Şirketin iddiasına göre, ilaç mümessilleri, ecza depoları ile anlaşarak, satışı yapılmayan ilaçları satılmış göstererek haksız prim aldı.

NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK DAVASI

İşten çıkarılan Abdi İbrahim çalışanları, birer birer, iş mahkemelerinde işe iade davaları açmaya başladı. İş davalarına giren bilirkişi raporları işçilerin lehine çıkarken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kritik bir soruşturmayı tamamladı. Savcı Mustafa Küçükoğlu, 7'si ecza deposu sahibi ve yetkilisi, 331'i Abdi İbrahim çalışanı toplam 338 kişi hakkında dava açtı. İddianamede, şüpheliler nitelikli dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanmakla suçlandı.

ŞİRKETİ ZARARA UĞRATTILAR

Dava İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık sayısının çok olması nedeni ile duruşmalar, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bulunan en büyük salonda yapıldı. Davada, müşteki olarak yer alan Abdi İbrahim İlaç'ın avukatları, sanıkların gerekli cezayı almalarını isterken, sanık avukatlar ise, müvekkillerinin şirketi zarara uğratmadığını belirtti.

PRİM ALMAYAN DA ÇIKARILDI

Avukatlar, o dönem küçülmeye giden şirketin, tazminatları ödememek için 'haksız prim alındı' iddiasını gündeme getirdiğini öne sürdü. Yapılan savunmalarda, işten çıkarılan kişiler arasında, hiç prim almayan kişilerin de olduğu belirtildi. Sanık avukatları, dosyada birçok tutarsız delilin olduğunu öne sürdü. Örneğin, sanıklardan F.L.'nin doğum izninde olduğu dönemde, haksız prim aldığının öne sürüldüğü kaydedildi.

ŞİRKETİN DENETİM İMKÂNI VAR

Duruşma savcısı Aydın Boztaş, geçtiğimiz Nisan ayında görülen duruşmada verdiği mütalaada, tüm sanıklar için beraat talep etti. Savcı Boztaş mütalaasında özetle "Davalı şirketin her türlü denetim ve kontrol olanağı var. Şirket, ilaç depolarına satılan ilaçlar ile kendisine bildirilen ilaçları analiz edip karşılaştırabilirdi. Sanıklar, şirketin denetim imkanını ortadan kaldıramaz. Yine, sanıkların şirketi kandırmaları da mümkün değil" dedi.

HAZİNE 1.2 MİLYON TL ZARARDA

Mahkeme, geçtiğimiz günlerde yapılan 13'üncü duruşmada kararını verdi. Anılan duruşmada tüm sanıklar için beraat kararı çıktı. Mahkeme, her bir sanık için 3 bin 600 TL'lik vekâlet ücretinin Hazine'den alınarak sanıklara verilmesini kararlaştırdı. Böylece, 2 yıl süren davada sanıklar beraat ederken Hazine 1.2 milyon TL ödemek durumunda kaldı. Davanın tarafın Abdi İbrahim İlaç'ın kararı temyiz etme hakkı bulunuyor.

İŞE İADE DAVALARINI YARGITAY BOZDU

Ceza davası Abdi İbrahim çalışanlarının lehine çıkarken, iş davalarını ise işçiler Yargıtay aşamasında kaybetti. İş mahkemeleri işçilerin işe iade davasını kabul ederken, şirketin temyize taşıdığı kararları Yargıtay bozdu. Yargıtay'ın bozma gerekçesini, devam eden ceza davası oluşturdu. Abdi İbrahim ile yolları ayrılan işçilerin, ceza davasında beraat kararı aldıktan sonra tazminat davaları açmaları gündemde.

331 Abdi İbrahim İlaç Çalışanlarına Dolandırıcılık İddiasından Beraat

Son Dakika Ekonomi 331 Abdi İbrahim İlaç Çalışanlarına Dolandırıcılık İddiasından Beraat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement