Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üçüncü havalimanının yatırım maliyeti ve yıllık kira bedeli toplamının 33 milyar avroyu geçtiğini belirterek, " Türkiye'nin 50 yıl boyunca IMF'den aldığı kredi miktarını karşılayan bir yatırım. Kısacası dünyayı hayretler içinde bırakan, herkesin dikkatini çeken devasa bir proje" dedi.
Elvan, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temel atma törenindeki konuşmasına günün anlam ve önemine işaret ederek başladı. Bugünün, tarihi bir gün olduğunu dile getiren Elvan, şunları söyledi:
"Çünkü bugün sadece Türkiyenin değil, dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri olan İstanbul 'da dünyanın en büyük havaalanı olacak üçüncü havaalanının temelini atıyoruz. Sayın Başbakanım, Türkiye havacılık alanında Cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını son 12 yılda sizin önderliğinizde gerçekleştirdi. Havayolunu ayrıcalıklı olmaktan çıkarıp halkın yolu haline sizin önderliğinizde getirdik. Anadolu'nun dörtbir yanına birbirinden modern yeni havalimanları yaparak halkımızın hizmetine sunduk. Bu dönemde 16 milyon insanımız ilk defa uçakla tanışarak seyahat etti."
Elvan, imzalanan ikili anlaşmalarla dış hatlarda uçuş noktasının 60'tan 246'ya yükseldiğini, 'Bayrak taşıyıcı' olarak nitelendirdiği Türk Hava Yollarının dünyada en çok noktaya uçan havayolu unvanını kazandığını kaydetti.
İç hatlarda yaklaşık 80 milyon, dış hatlarda 70 milyonun üzerinde yolcu taşındığını bildiren Elvan, "Başka ülkeler hava taşımacığında krizlerle boğuşup, kimi zaman küçülürken, Türkiye bu alandaki büyümesiyle dünyanın en dikkati çeken ülkesi oldu. Dünya havacılığı son 12 yılda ortalama yüzde 5, Türkiye ise ortalama yüzde 15 büyüme gösterdi. Yani dünya ortalamasının tam 3 katı büyüdük" ifadelerini kullandı.
-"Dünyada bir rekor kırıldı"-
İstanbul'un hava trafik yoğunluğu itibarıyla dünyanın merkezi konumunda olduğunu belirten Elvan, "Son 1 yılda İstanbul'un havayolu yolcu sayısı 59 milyondan 70 milyona yaklaşmış yükseldi. Yani 1 yılda kaydedilen büyüme sayısında 11 milyonu buldu. Yolcu trafiğinin yanında her yıl artan kargo trafiğini de düşündüğümüzde bu yoğunluğun mevcut havalimanları ile karşılanması imkansız hale geldi. Bu proje İstanbul'u dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline getirecektir" dedi.
Projeyle İstanbul'un doğu ile batı, kuzey ile güney ülkeleri arasında aktarma ve kesişme merkezi olacağından bahseden Elvan, kentin transfer yolcuda pazar payı yüzde 66'yı bulan Avrupa-Asya-Afrika-Ortadoğu koridorunun merkezine yerleşeceğini ve bu pazardan en büyük payı alacağını söyledi.
Lütfi Elvan, projenin ilk gündeme geldiği günlere atıfta bulunarak şunları kaydetti:
"Proje gündeme getirdiğimiz günden itibaren bazı çevrelerce eleştirildi, 'hayal ürünü asla gerçekleştirilemez' denildi. İhale öncesinde de teklif gelmeyeceği iddia edildi. Bütün bunlar yaşanırken, sizin desteğiniz ile proje adım adım ilerledi ve ihalesi yapıldı. Sadece Türkiye'de değil, dünyada bir rekor kırıldı. Türkiye tarihinin en büyük ihalesini 22,1 milyar avroyla gerçekleştirildi. Yatırım maliyeti ve yıllık kira bedeli toplamı 33 milyar avroyu geçiyor. Türkiye'nin 50 yıl boyunca IMF'den aldığı kredi miktarını karşılayan bir yatırım. Kısacası dünyayı hayretler içinde bırakan, herkesin dikkatini çeken devasa bir proje."
Dünyanın ekonomik krizlerle boğuştuğu bu aşamada böyle bir ihaleyi gerçekleştirmenin, hem Türkiye Cumhuriyeti'nin, hem de Türk yatırımcılarının gücünü göstermesi açısından da çok önemli olduğuna değinen Elvan, en önemlisinin de yatırımın devletin kasasından bir kuruş çıkmadan ülkeye, millete kazandırılması olduğu yorumunda bulundu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, proje kapsamında yüklenici firmalara da tebriklerini sunarak, konuşmasını şöyle bitirdi:
"Yeni İstanbul Havalimanı'nı yaparken ulaşım altyapısını da kuruyoruz. Havalimanı, Kanal İstanbul ile bu bölgeye yapılacak yeni şehir projesiyle birlikte İstanbul'un merkezine raylı sistem ve karayolu ile bağlanacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yapılan raylı sistem direkt olarak Yeni Havalimanı'na bağlanacak. Yani Havalimanı, yeni ekosistemin tam ortasında yer alacak. İlk etabı 2018 yılında hizmete almayı planladığımız havalimanı, yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, şimdiden yeni havalimanımızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."
-Temel atma töreni-
Yeni havaalanı temel atma törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törene katılan izleyicileri getiren otobüsler, kilometrelerce uzayan kuyruklar oluşturdu. Tören öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yanına gelen küçük bir kız çocuğu ve engelli Deniz Gökçe Bülbül ile bir süre sohbet etti.
Törene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Efgan Ala, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere çok sayıda devlet yetkilisi ile yüklenici firmaların temsilcileri katıldı.
Temel atma töreninin ardından havai fişek gösterisi yapıldı ve balonlar havaya uçuruldu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 3. Havalimanı Temel Atma Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?