YAVUZ KARADUMAN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Necdet Kaplan, Türkiye'nin, özellikle kurutmalık üzümde dünyada birinci olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bağcılık sektöründe belirlediği 2023 vizyonu
çerçevesinde, kuru üzüm ihracat gelirini yüzde 20 arttırarak, dünya liderliğini korumayı amaçlıyoruz" dedi.
Tekirdağ'da düzenlenen 2023 Bağcılık Vizyonu Çalıştayı'na katılan Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağcılık açısından dünyanın önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'nin, özellikle kurutmalık üzümde dünyada birinci olduğunu bildirdi.
Sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinde de dünyada çok büyük ilgi gördüklerini aktaran Kaplan, "Biz bu çalıştayda güçlü konumumuzu daha da güçlü hale nasıl getirebiliriz, 2023'te Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde bağcılığımızı nereye taşıyacağız, varmak istediğimiz hedefler neler gibi konu başlıkları üzerinde çalışmalar yaptık" diye konuştu.
"Sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurmalıyız"
Bağcılık sektöründe iyi konumda bulunan Türkiye'nin gelişen teknolojiye ayak durmak zorunda olduğunu ifade eden Kaplan, "Bağcılık sektöründe başka ülkeler de durmuyor, gelişmeye devam ediyor. Yeni çeşitler, yeni işleme ve geliştirme teknolojileri çok hızlı şekilde gelişiyor. Bizim yerimizde durmamız mümkün olmadığı gibi, şu anki konumumuzu koruyabilmek için rakip ülkelerden çok daha hızlı ilerleme göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Necdet Kaplan, Türk bağcılığını 2023'te, olduğu konumdan çok daha ileriye taşımaları gerektiğini ve bu hedef doğrultusunda bir vizyon belirlediklerini dile getirerek, asma biyoçeşitliliğini etkin kullanan, Ar-Ge faaliyetlerini uygulamaya aktarmış, gelişmiş örgüt yapısı, üzüm ve üzüm ürünleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde markalaşmış, dünya pazarlarında kalite, nicelik ve çeşitliliği ile yer edinmiş, gıda güvenilirliğini daima ön planda tutarak sürdürülebilirliği sağlamış güçlü bir bağcılık için yola çıktıklarını anlattı.
Türkiye'nin bağcılık sektöründe belirlediği 2023 vizyonu çerçevesinde, yıllık 5 milyon ton üzüm üretimi, en az 8 milyon asma fidanı üretimi hedeflendiğini, kuru üzüm ihracat gelirini yüzde 20 arttırarak dünya liderliğini korumayı amaçladıklarını ifade eden Kaplan, ayrıca üzüm ve üzüm ürünleri ihracat gelirini 700 milyon dolardan 1,2 milyar dolara çıkartılmasının planlandığını aktardı.
Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Necdet Kaplan, Türkiye'de bağ alanlarının giderek azalması başta olmak üzere üzüm ve üzüm ürünlerinde ilaç kalıntısı, üretici örgütlenmelerinin yetersizliği, bağcılık yönetmeliği gereği veri tabanının oluşturulamaması ve küresel iklim değişikliğinin bağcılığa etkileri üzerindeki stratejilerin geliştirilememesi gibi sorunların giderilmesi gerektiğini kaydetti. - Tekirdağ
Son Dakika › Ekonomi › '2023 Bağcılık Vizyonu' İçin Kollar Sıvandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?