Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, Türkiye'deki bakliyat tarımını değerlendirdi.
Sever, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün Türkiye'nin girişimleriyle 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan ettiğini anımsattı.
Baklagil üretiminde Türkiye'nin dünyada önemli bir yerinin bulunduğunu kaydeden Sever, üretimin ihtiyacın yüzde 2,5'ini karşıladığını anlattı. Sever, bu rakamın daha yukarılara çıkarılması için devlet desteğinin arttırılması gerektiğini belirtti.
İklim koşulları ve toprak özellikleriyle Türkiye'nin büyük bir baklagil üretim potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Sever, açıklamasında, "Türkiye'de 1988 yılında 20 milyon dekar alanda yapılan baklagil ekimi, bugün yaklaşık 6 milyon dekara geriledi. Üretimse 2 milyon 136 bin tondan yüzde 50 düşüşle 1 milyon tona indi. 1988'de 2 bin ton olan bakliyat ithalatı bugün 400 bin tonu geçti ve Türkiye net ithalatçı konumuna geldi. Bakliyat ithalatının büyük kısmını kırmızı mercimek oluştururken bunu fasulye, yeşil mercimek ve nohut izliyor. Dünya bakliyat üretiminde yüzde 25'lik payla Hindistan ilk, Türkiye ise 10'uncu sırada yer almaktadır." ifadelerine yer verdi.
Türkiye'de bakliyat üretiminin arttırılması için mazot, gübre, ilaç tohum gibi girdilerin fiyatlarının kontrol altında bulundurulması, yerli çeşitlerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi gerektiğini belirten Sever, Nadas Alanlarının Daraltılması Projesi'nin yeniden başlatılması ve hasat döneminde ithalata izin verilmemesini istediklerini kaydetti.
Son Dakika › Ekonomi › 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?