THE LİRA/ÖZEL-TüSİAD tarafından düzenlenen 2012 yılının ikinci Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan TüSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, konuşmasında FED ile Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen parasal genişleme adımlarına değinerek, söz konusu adımların kalıcı çözüm olmadığına dikkat çekti.
Batı dünyasının anlamlı büyümeye 2-3 yıl boyunca yönelemeyeceğini dile getiren Yücaoğlu, 2013 yılının zayıf görünüm gösterdiğini ifade etti.
Türkiye'de de son 9 aydır beklenti dahilinde yumuşak inişin gerçekleştiğini bildiren Yücaoğlu, ikinci çeyrek büyüme rakamlarında iç tüketim ve özel sektör yatırımlarının azaldığı ve büyümenin sadece ihracattan geldiğinin net bir şekilde görüldüğünü belirtti.
Sadece dış talebe dayanarak büyüme yakalanmasının zor olduğuna dikkat çeken Yücaoğlu, Başbakan Yardımcısı Babacan'ın yıl sonu yüzde 4'lük büyüme hedefinin yakalanamayacağına ilişkin sözlerini hatırlattı. Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler nedeniyle bölgede ihracat potansiyelinin yaralanmış durumda olduğunun altını çizen
Yücaoğlu, Türkiye'nin sanayisini yeni pazarlara taşımaya devam ettiğini söyledi.
Yücaoğlu, Türkiye'nin rekabet gücünde. en eksik kaldığı hususlardan biri olan eğitim eksikliğinin yanında makro ekonomik istikrarın korunmasına da özen gösterilmesi gerektiğini kaydederek cari açığın düşmesi için yapısal önlemlerin alınmasına devam edilmesi gerektiğini söyledi. Yücaoğlu, konuşmasını, 2013'e tedbirli olarak hazırlanılması tavsiyesinde bulunarak bitirdi.
DüNYA EKONOMİSİNDE DURGUNLUK İŞARETLERİ ARTIYOR
TüSİAD Başkanı ümit Boyner ise konuşmasında, dünya ekonomisinde durgunluk işaretlerinin giderek arttığının altını çizdi. Boyner, gelişmiş ülkelerde başlayan krizin gelişmekte olan ekonomileri yavaşlama eğilimine ittiğini belirtti. Konuşmasında ABD'de yaşanan kuraklığa da değinen Boyner, söz konusu kuraklığın gıda fiyatları üzerinde ciddi baskı yaratacağını ifade etti.
Şu ana kadar Euro Bölgesi'nde atılan adımlarının hiçbirinin kalıcı olmadığını belirten Boyner, ABD ekonomisinin de umut vaat etmediğini, Çin ekonomisini de zor günlerin beklemesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Tüm dünyanın böylesi zorlu ekonomik şartlardan geçtiği dönemde Türkiye'nin de etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Boyner, tüm gelişmekte olan ülkelerin sorunlardan etkilendiğini yineledi.
Bu noktada potansiyele yakın büyüme rakamlarının dahi olumlu değerlendirilmesi gerektiğini bildiren Boyner, dünya ölçeğinde güçlü sağlam şoklara dirençli bankacılık sisteminin gücüne değindi.
Boyner, finansal istikrarın güçlü olduğu Türkiye ekonomisinde en büyük önceliğin makro ekonomik istikrarı koruyarak düşük büyüme sürecini iyi yönetmek olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Boyner, Türkiye'nin AB üyeliği için eski enerjisini göstermek zorunda olduğunu belirtti.
YENİ ANAYASA GEREKLİ
TBMM Başkanı Cemil ÇİÇEK ise konuşmasında, bugün Avrupa Birliği üyeliğinin ikinci planda kalmış gibi gözüküyor olsa bile Türkiye'nin reform ihtiyacının çok açık ortada olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği'nde söz verilen statüden başka statü noktasının konuşulduğunu bildiren Çiçek, Avrupa Birliği'nde vizyon eksikliğinden kaynaklı sıkıntılar olduğunu söyledi.
Dünün kalıplarıyla bugünün sorunlarının çözülemeyeceğini kaydeden Çiçek, yenileme ihtiyacının ortasına yeni anayasanın konması gerektiğini belirtti.
Son Dakika › Ekonomi › 2013 Geliyor, Tedbirli Olun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?