Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, makina sektörünün gelişmesinin Türkiye'nin yatırım yapılabilir algısına çok büyük destek vereceğini söyledi.
Büyükekşi, "2. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı" etkinliği ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatı ve katma değerinin artırılması için Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Makina sektörünün gelişmesinin Türkiye'nin yatırım yapılabilir algısına çok büyük destek vereceğini aktaran Büyükekşi, o yüzden makina sektörünün gelişimini çok yakından takip ettiklerini dile getirdi.
Büyükekşi, Türkiye'de üniversite-sanayi arasındaki sıkıntıların halen devam ettiğini de kaydetti.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması açısından Güney Kore örneğinden bahseden Büyükekşi, söz konusu ülkenin üniversitelerine bazı konularda uzmanlaşması gerektiğini söylediğini ifade etti.
Bayramdan önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir sunum gerçekleştirdikleri bilgisini veren Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:
"Teknolojiyi sadece bularak değil, yurtdışından satın alarak değil; buna devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade ettik. Bununla ilgili Eximbank, şu anda 10 milyon dolara kadar 10 yıllık bir kredi temini için çalışma yaptı. Çalışma bitti ve uygulamaya geçti. Marka ve teknoloji almak isteyenler Eximbank'a başvurarak buradan faydalanabilirler."
Büyükekşi, Ar-Ge'nin hayalle başladığını belirterek, "Hayal etmezseniz bunların hiçbiri olmaz" dedi.
"Makine sektörü pek çok sektöre göre daha avantajlı"
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise yarışmaya bu yıl geçen yıla nazaran 2 kat daha fazla başvuru olduğunu söyledi.
Makine sektörünün pek çok sektöre göre daha avantajlı ve sürdürülebilir olduğunu aktaran Dalgakıran, 2012 yılında dünya makina ithalatında yüzde 0,2'lik gerileme olmasına rağmen, Türkiye'deki sektörün yüzde 10'luk ihracat artışıyla dünya pazarındaki payında artış yaşandığını dile getirdi.
Bunların yeterli olmadığını vurgulayan Dalgakıran, şunları kaydetti:
"Eğer büyük Türkiye'yi konuşacaksak, eğer 10 büyük ekonomi arasına girmiş Türkiye'yi konuşacaksak; bunun gerçekleşmesi için büyümesi şart olan bir sektörün mensuplarıyız. Eğer biz bunu başaramazsak, Türkiye bu hayalini başaramamış demektir.
Bu yolculukta dayanacağımız temel unsur da insan kaynağı. Bu insan kaynağı sadece bilgi temelli değil; aynı zamanda merak, çalışkanlık, disiplin gibi bir takım temel yetkinlikleri de sağlam şekilde almış genç bir nüfusun eğitilmesi üzerine kurgulanması gerekiyor. Bu çerçevede üniversitelerle çok sıkı bir işbirliği gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdüryoruz. Bu arada eğer meraklı bir toplum olmazsak, çalışkan bir ülke olmazsak sıradan bir ülke olarak yolumuza devam ederiz."
Konuşmalardan sonra Dalgakıran, TİM Başkanı Büyükekşi'ye, Durmazlar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz'a ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'e günün anısına plaket takdim etti.
Birinciye 10 bin lira ödül
Törende, "Makinelerde Tasarım ve İmalat Teknolojileri" teması adı altında sanayici, girişimci, akademisyen ve öğrenci kategorilerinin her birinde başarılı bulunan ilk dört proje ödüllendirildi. Toplamda 303 projenin değerlendirildiği yarışmada, bu yıl özel tema olarak belirlenen "Makinelerde Enerji Verimliliği" alanında da çalışma sahipleri ödül kazandı.
Akademisyen kategorisinde Yrd. Doç. Dr. Hilmi Kuşçu ve Hayrettin Toylan'ın "Makine Görmesi ile Gerçek Zamanlı Çalışan Elma Sınıflandırma Makinesi Tasarımı ve Geliştirilmesi" projesi birinciliğe, Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Çetinsoy'un "Patlayıcı imha robotu" projesi ikinciliğe, Prof. Dr. Osman Babaarslan ile Recep Yılmaz'ın "Endüstriyel Kaplama ve Laminasyon Makinesinin Geliştirilmesi ve Bu Alanda Teknolojik Dışa Bağımlılığın Azaltılması" projesi de üçüncülüğe layık görüldü. Arş. Gör. Lütfi Mutlu'nun "Beyin Dalgası Kontrollü Akıllı Engelli Aracı" projesi ise teşvik ödülü kazandı.
Girişimci kategorisinde ise Bener Karadeniz'in "Hızlı Kalıp Değiştirme Sistemleri" projesi birinci, Mustafa Güleç'in "Eksantrik Planlı Redüktör" projesi ikinci, İsmail Berber'in "3 Ton Taşıma Kapasiteli Elektrikli Yerli Araç" projesi üçüncü oldu. Teşvik ödülünü ise Sancar Aligil'in "Tork Elektrikli Araba" projesi aldı.
Sanayici kategorisinde ise "3 Boyutlu Parçaların Kesimi için Yüksek Performanslı Lazer Kesme Kafası Geliştirilmesi" isimli projesi ile Ercan Mastar birincilik, Mimsan Grup "Elektrostatik Filtre" projesi ile ikincilik, Sedat Kunduracı "Öğütücü Silindirleri Açılı Konumlandırma Düzeneği ve Eksantrik Borçlu Moment Kolu Yataklama Paketi" projesi ile üçüncülük, Recep Değirmenci ise "Sekiz Kamaralı Tek Brülörlü Ramöz Makinesi" projesi iIe teşvik ödülünün sahibi oldu.
Etkinliğe bu yıl eklenen öğrenci kategorisinde ise Hacer Berber "Engellileri İş Hayatına Katma Amaçlı Hibrit Binilebilir Sokak Temizleme Robotu Prototipi" isimli projesi ile birinci olurken, Hasan Özbey ve Ozan Aybars'ın "Dış İskelet Sistemi" ikinci, Adem Duygu'nun "Urungu" adlı projesi üçüncü oldu. Mithat Gökhan Atahan'ın "Engelsiz Ulaşım" projesi ise teşvik ödülüne layık görüldü.
Etkinliğin özel teması olarak belirlenen "Makinelerde Enerji Verimliliği" ödülü ise "S/t Mermer Kesme Makinalarında Enerji Optimizasyunu" projesi ile katılan Said Mahmut Çınar'ın oldu.
Kurul tarafından seçilen, 4 farklı kategorinin her birinden başarılı bulunan ilk dört proje nakden ödüllendirildi.
Birinciye 10 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye 3 bin liralık para ödülü verilirken, teşvik ödülü ise 2 bin lira olarak belirlendi. Özel tema olarak belirlenen "Makinelerde Enerji Verimliliği" için belirlenen sanayici, girişimci, akademisyen ve öğrenci kategorilerinde de 2 bin 500 lira tutarında özel ödüller dağıtıldı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › '2. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar Ge Proje Pazarı' Ödül Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?