2. İzmir İstihdam Zirvesi başladı. Zirvenin ana gündem maddesi ise işsizlik değil mesleksizlik oldu.
'Güvenli ve Engelsiz İstihdam' temasıyla iş arayanlar ve iş arayan engellilere yönelik 150 firmanın katılımıyla düzenlenen 2. İzmir İstihdam Zirvesi başladı. Zirvenin açılış törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, İzmir Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çelik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Hüseyin Hamamcılar, İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak da katıldı. Açılış töreninin ana gündem maddesi ise mesleksizlik oldu. Oda başkanları talep edilen kalifiye elemanın yetersiz olduğunu vurgularken, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ve İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirtti.
İŞ GÜCÜ PİYASASINDA 2023 HEDEFLERİ
Dünyanın en önemli sorunlarından birinin işsizlikle mücadele ve istihdamı artırmak olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "İşsizlikle mücadele ve istidamı artırmak siyaset üstü bir konudur. 2008'deki krizle birlikte dünya ekonomisinde yaşanan daralma, etkisini iş gücü piyasalarında gösterdi. Türkiye'de ise yapılan reformla küresel krizin etkileri sınırlı oldu. İş gücü piyasamız olumlu bir sınav verdi. 2008 Eylül ayında yüzde 10.7 olan işsizlik oranı, 2013 Eylül'de yüzde 9.9 olmuştur. Kayıt dışılıkta yüzde 52.1 olan oran bugün yüzde 37.7'ye gerilemiştir. 2023'te istihdam oranını yüzde 55'e çıkarmayı, işsizlik oranını yüzde 5, kayıt dışılık oranını da yüzde 15'e indirmeyi hedefliyoruz. Kadın istihdamını ise yüzde 30'lara 40'lara çıkarmayı istiyoruz" dedi.
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ise, işsizliğin ana sebebi mesleksizliğe yönelik kurslar ve programlarla 2008 yılında 30 bin, 2013 yılının ilk 11 ayında ise 388 bin vatandaşın meslek sahibi olduğunu belirtti. Piyasanın talep ettiği elemanla mevcut olan elemanların örtüşmediği ve sistemde bazı eksikliklerin olmasına yönelik görüşlere cevap veren Yazıcı, şunları söyledi:
"İŞKUR olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nde hangi il, hangi ilçe, hangi kasabada, hangi cinsiyette hangi mesleğe ihtiyaç var, ne kadar açık var, ne kadar talep var hepsini biliyoruz ve mesleki yönlendirme yapıyoruz."
"KAYNAKÇI ARIYORUZ, MADEN MÜHENDİSİ YETİŞTİRİYORSUNUZ"
İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, İŞKUR'un 8 bin 500 çalışanı ile vatandaş odaklı çalıştığını belirtirken, İzmir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri Hüseyin Hamamcılar kalifiye elemanların yetiştirilmesi için meslek yüksek okullarının artırılması, iş bulma imkanı bulunmayan bölümlerde sınırlandırılmaya gidilmesi ve engellilere yönelik kurslar verilmesi gerektiğini kaydetti.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise, "Türkiye'deki iş gücünde nicelik nitelikle örtüşmüyor. Biz kaynakçı istiyoruz, siz maden mühendisi yetiştiriyorsunuz. Elektrikçi istiyoruz, arkeolog yetiştiriyorsunuz. Talepler bir noktada buluşmalı" dedi.
"SORUN MESLEKSİZLİK"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da üniversitelerde okutulan derslerle derslerin ekonomideki yerinin örtüşmediğini belirterek, "Eğitim sistemi sadece sınıf geçme olarak değil, öğrenerek geçme odaklı olmalı. Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik değil mesleksizlik" diye konuştu.
Gediz Üniversitesi Rektörü Seyfullah Çelik ise talep olmayan bölümlerin açılmaması konusunun önemli olduğunu vurgulayarak, "Bütün bölümlerin sektörle birlikte eğitim yapması temel hedeftir" ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan güvenli ve kaliteli istihdama vurgu yaparken, İzmir Valisi Celal Ulusoy ise eğitimin yetersizliği konusunda bir takım şikayetler olduğunu belirterek, "İstihdam edilen işçilerin çalışma koşulları da önemli. Çalışanların yüzde 80'i mutsuz, gönülsüz. Meslek liselerine devam eden öğrencilerde de bir gönülsüzlük var" diye konuştu.
Konuşmaların ardından 'En Fazla İstihdam Garantili Kurs Düzenleyen İşletme', 'En Fazla Kadın İstihdamı Sağlayan İşletme', 'En Fazla Kontenjan Fazlası Engelli İstihdamı Sağlayan İşletme', 'En Fazla İşbaşı Eğitim Programı Düzenleyen İşletme' ve 'En Fazla İstihdam Sağlayan İşletme' kategorilerinde işletmelere plaket verildi. 2. İzmir İstihdam Zirvesi kapsamında 150 firma fuar alanı içerisine stantlar kurarak, işveren temsilcileri ile iş ve meslek danışmanları bireysel görüşme odalarında iş arayanlar, engelli vatandaşlar ve öğrencilerle bir araya gelecek. İş arayan vatandaşlar bireysel başvuruda bulunabilecek. Öğrencilere ise staj imkanı sağlanabilecek. İki gün sürecek olan zirvede, iş arama teknikleri ve ikna edici iletişim yöntemleri gibi konularda da panel ve söyleşiler düzenlenecek. - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › 2. İzmir İstihdam Zirvesi'nin Gündemi 'Mesleksizlik' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?