Moldova Gagavuz Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal, iş gücünün göçü nedeniyle Moldova'da vasıflı eleman sıkıntısı çektiklerini belirterek, "Aile bağları da zorunlu göç nedeniyle zayıflamıştır. Ailelerin eskisi gibi bir arada yaşaması zor bir hal alıyor" dedi.
Formuzal, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde gerçekleştirilen "İstemsiz Göç" isimli panelde yaptığı konuşmada, Moldova'nın yetişkin insanlarının yüzde 50'sinin çalışma imkanı bulamadığını belirterek, resmi olarak bu rakam yüzde 7-8 olarak görüldüğünü ve gerçekte insanların sabit gelirden mahrum olduğunu kaydetti.
İnsanların yakın ülkelere göç etmek zorunda kaldığını, özellikle Rusya ve Türkiye'yi tercih ettiğini ifade eden Formuzal, "İş için göç eden insanların fazla olduğunu görmek için sadece para transferlerine bakmamız yeterli. Göç eden insanların Moldova'ya gönderdiği para ülke ekonomimiz için önem teşkil ediyor. Finans enstrümanlarını yenilemek ve dünyada gelişmiş enstrümanlara yakın standartlara çekmeye çalışıyoruz. İş gücünün göçü nedeniyle Moldova'da vasıflı eleman sıkıntısı çekiyoruz. Aile bağları da zorunlu göç nedeniyle zayıflamıştır. Ailelerin eskisi gibi bir arada yaşaması zor bir hal alıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Moldova'dan göç edenlerin yüzde 30'u hiçbir şekilde ülkeye geri dönmek istemediğini anlatan Formuzal, Türk dünyası ülkelerinin de bu göç nedeniyle büyük sıkıntılar çektiğini söyledi.
Formuzal, göç ile mücadele için ortak enstrümanların olması gerektiğini vurgulayarak, "Yatırımların doğru şekilde kullanılması ve yerli halkın bu projelerde çalışmasını sağlamak göçü azaltacaktır. Türk dünyasının gelişmiş ülkelerinin katkısı olmadan bu sorunları çözmemiz mümkün değildir" diye konuştu.
Ochirbat: "Moğolistan zengin turizm potansiyeline sahip"
Moğolistan 1. Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat da bu zirvenin, bölgelerindeki ülkeler için önemli bir platform olduğunu belirtti.
İnsan ticareti ve yasa dışı göç ile ilgili diğer ülkelerden daha iyi durumda olduklarını ifade eden Ochirbat, "Vatandaşlarımız genelde iş bulmak için kısa süreli göç ediyor, para biriktirip ülkelerine geri dönüyor. Genelde de biriktirdikleri paraları yatırım olarak kullanıyorlar. Moğolistan için öncelikli alanlar uluslararası ticarettir. Ekonomi, inşaat, turizm, tarım konularında önceliğimiz mutlaka vardır. Özellikle yasalarımızda geniş yelpazede iyileştirmeler yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ochirbat, Moğolistan'ın zengin bir turizm potansiyeline sahip bir ülke olduğunu anlatarak, "Moğol ve Türk tarihine ait önemli bölgelerimiz vardır. Arkeolojik olarak önemli çalışmalar bulunuyor" dedi.
Hayvancılıkla ilgili de geniş olanaklarının bulunduğunu belirten Ochirbat, "Özellikle keçi tüyü ve keçi tüyünden yapılan iplik ve elyaf, keçi sütü ve derisi ticareti için iş birliği yapabiliriz. İhracat için tesislerimizin geliştirilmesi gerekiyor" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?