Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, muhtemel Serbest Ticaret Anlaşması'nın AB-ABD arasındaki ticarete yıllık 120-200 milyar avro katkı sağlayacağını, Türkiye için ise yüzde 2,5'lik bir refah kaybına yol açacağını söyledi.
Olpak, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 18. Uluslararası İş Forumu'nun (IBF) gala yemeğinde yaptığı konuşmada, fuar kapsamında şimdiye kadar gerçekleştirdikleri toplantılar hakkında bilgi verdi.
IBF Kongresi'nin sonuç bildirgesini anımsatan Olpak, bu yıl fuarda, Hightech Port Konseptiyle, sadece yüksek teknoloji üreten, Türkiye'deki yerleşik firmaların bir araya geldiği ayrı bir holün bulunduğunu, adeta fuar içinde bir fuar olduğunu kaydetti.
Bu yılki fuarın sloganının "Dünya Değiştirilebilir" ve "İşler Değişecek, Dünya Değişecek" olduğunu anımsatan Olpak, "MÜSİAD olarak diyoruz ki, kendimizi değiştirirsek, dünyayı da değiştirebiliriz" dedi.
Bugün modern iş dünyasında başarı kriterinin ahlak ve erdem yerine pragmatik hedefler, yıllık ciroda ve yıllık karda arandığına işaret eden Olpak, oysa başarının asıl göstergesinin ahlak ve erdem olması gerektiğini dile getirdi.
Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bize göre, işadamı; çalışma hayatında dürüst olmalı, ticaretini helalinden yapmalıdır. Ticaret, üretmeden tüketmemek; emek harcamadan kazanmamaktır. Ayrımcılık, haksız rekabet, gelir adaletsizliği gibi, çalışma kültürümüze yabancı, bize ait olmayan kavramlar, bugün iş hayatını işgal etmiş durumda. MÜSİAD olarak dünyaya, hakkı, dürüstlüğü ve kıymeti de içine alan, doğru ticareti göstermek ve anlatmak için yola çıktık.
İşadamları olarak, elbette daha fazla yatırım yapacak, daha fazla istihdam oluşturacak ve bunu daha fazla yapan işadamlarımıza da daha fazla teşekkür edeceğiz. Ancak, MÜSİAD'ın üyelik kriteri, ne ciro, ne istihdam, ne de ticari hacimdir. Üyelerimizden beklediğimiz temel kriterimiz ticari itibarlarıdır. Her türlü normdan daha üstün olan ticari itibar; erdemin, hakkaniyetin, vicdanın ve adaletin ürünüdür."
-"100 yıllık bir parantez kapandı"
Nail Olpak, "Bize göre 'Yeni Türkiye', siyaset algısından hukuki zemine, iş yapma kalıplarından yönetişim biçimine, eğitim metodundan insan tasavvuruna, finansal sisteminden dış politikaya, çevre algısından adalet anlayışına kadar, etkilediğimiz ve etkilendiğimiz pek çok parametrenin, yeniden ele alınması demektir" dedi.
"Yeni Türkiye"nin parametreleri ortaya konulurken, bunun sadece bir devlet meselesi olmaması, milletin de buna ikna edilmesi gerektiğini belirten Olpak, "Yeni Türkiye" ifadesini telaffuz ettirenin, son 12 yılda kazanılan huzur, güven ve pozitif istikrar olduğunu anlatarak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, bunu sağlayan siyasi iradeye teşekkür etti.
Türkiye'de büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığını, barış, demokrasi, adalet, hak ve özgürlük kavramlarını dillerinden düşürmeyenlerin bu süreçte, değişim-dönüşüm karşısında, nasıl bir direnç oluşturduklarının da ibretle izlendiğini aktaran Olpak, "Çözüm sürecinin karşısında kümelenen grupların, eli silahlı çetelerin ve onların sözcülerinin tertiplerine rağmen, 'Yeni Türkiye' idealinden dün vazgeçilmediği gibi, bugün ve yarın da vazgeçilmemelidir. MÜSİAD olarak biz, çözüm sürecine geleceğimiz için tarafız" ifadelerini kullandı.
Artık insan hak ve özgürlüklerini görmezden gelen, tek tipleştirici yaklaşımlardan ilhamını alan 100 yıllık bir parantezin kapandığını vurgulayan Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu noktada MÜSİAD'ın kapanacak parantezde, reform ve restorasyon hareketine destek vermesi gerekiyordu, öyle de oldu. İnsanımızı prangalarından kurtaracak tüm reformlarda MÜSİAD, millet iradesinden yana oldu ve olmaya da devam edecek. Dün IBF panellerinin temel konusu, ekonomik ve finansal paradigmanın değişmesiydi. Batı ülkeleri kendi çıkardıkları krizden çıkma yolunu, diğer ülkeleri krize sokmakta buluyor. Çünkü zihniyetlerinin arka planında George Orwell'in kurgusuyla 'Herkes eşittir ama bazıları daha eşittir' yaklaşımı var. Bu yaklaşım, son günlerde gündemimizde yer alan, AB ve ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı, ABD ve Çin Dışı Pasifik Coğrafyası arasındaki 'Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Anlaşması' görüşmelerinde, açık şekilde örnekleniyor.
Dış ticaretimizin yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz, müktesabatımızı normlarına uydurmaya çabaladığımız AB ile stratejik ortağımız ABD'nin arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması sürecinin, Türkiye'nin dahil olmadığı bir şekilde nihayetlenmesi, Batı'nın tam rekabet piyasa retoriğine tam zıt şekilde, haksız rekabet ortamını daha fazla yaygınlaşacaktır. Muhtemel bu anlaşma, AB-ABD arasındaki ticarete yıllık 120-200 milyar avro katkı sağlayacak; Türkiye için ise yüzde 2,5'lik bir refah kaybına yol açacaktır. Bu, milli servetimizin 40'ta 1'lik, bizim ifademizle zekat payı denebilecek bir oranının, her yıl Avrupa ve Amerika'ya aktarılması anlamına gelecektir."
-AA'te teşekkür sertifikası
Gecede Etiyopya Ticaret Bakanı Yakub Yalla, yurt dışından katılan konuklar adına konuşma yaptı.
Türkiye ve Etiyopya arasındaki ilişkileri önemsediklerini, bunun Osmanlı döneminden beri böyle olduğunu vurgulayan Yalla, Etiyopya'nın ekonomik yapısı hakkında bilgi vererek, Türk firmalarının ülkesini daha fazla keşfetmelerini istedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar'ın katılımcılara teşekkür ettiği gecede, organizasyona katkı sağlayan sponsorlara teşekkür sertifikası verildi.
Fuarın global medya sponsoru Anadolu Ajansı'nın sertifikasını AA Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Yaman, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın elinden aldı.
Çok sayıda davetlinin katıldığı gece, aile fotoğrafının çekimiyle son buldu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 15. Müsiad Uluslararası Fuarı ve 18. Ibf Gala Yemeği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?