Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Eskişehir Şubesi tarafından bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen Eskişehir Kalite Şöleni, "Otomotiv Sektöründe Çevik Yönetim" paneliyle devam etti.
Ford Otomotiv Sanayii AŞ Ürün Geliştirme Müdürü Mehmet Şeref Ercan, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde yaptığı konuşmada, Ford Otosan'ın kuruluşu ve tarihi hakkında bilgi verdi.
Otomotiv sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendiren Ercan, birçok ekonomik kriz yaşandığını ve 2013'de de duran bir dönem geçirildiğini dile getirerek, "Ford Otosan olarak, bu krizlerin içinden nasıl çıkarız diye düşündüğümüz zaman sürekli bir çeviklik, esneklik ve sürekli değişim içinde olmak bizi ön plana çıkarıyor" dedi.
Otomotiv sektörü olarak faaliyetlerinin, üretim, tedarik ve satış sektörlerini de etkilediğini aktaran Ercan, demir çelik, petro kimya, cam, tekstil, elektronik, makine sanayide, satış konusunda da bankacılık ve sigortacılıkta ciddi iş hacmi yarattığını belirterek, "Yine üretilen araçlar savunma sanayi, ulaştırmada, turizmde ve diğer alt yapı sektörlerinde de kullanılıyor. Dolayısıyla otomotiv sektörünün ülkemizdeki yeri ve önemi bu bakımdan anlaşılıyor" diye konuştu.
Otomotiv sektöründe kurumsal yapının olması gerektiğine dikkati çeken Ercan, şöyle konuştu:
"Bununla birlikte kalite standartları, prosedür ve talimatlardan taviz vermeden, hızlı ve esnek olmamız gerekiyor. İşin ana fikri burada. Ben otomotiv üreticilerini 3 sınıfta toplamak istiyorum. Teknoloji ve Ar-Ge, ürün geliştirme faaliyetlerini yapan ve marka üretebilen firmalar, ikincisi teknolojiyi ithal ederek sadece üretim yapan firmalar, diğeri de araç üretmeyen teknolojiyi de kısmen ithal eden daha geri plandaki firmalar. Çeviklik kavramını bu boyutta otomotiv sektörüyle bağdaştırmak mümkün. Baktığımız zaman Ford Otosan gerek alt yapısıyla, gerek teknolojik üretimiyle birlikte Ar-Ge faaliyetlerini de işin içine katarak, çeviklik kavramını en iyi sürdüren şirketlerden bir tanesidir."
Markamız her zaman hazır
Ford Otosan olarak, ürettikleri araçları da anlatan Ercan, panelin soru cevap bölümünde markanın önemi hakkında açıklamalarda bulunarak, şöyle devam etti:
"Marka konusu, ticari bir konu. Marka her zaman yaratılır. Bizimde markalarımız var ama global sektörde küreselleşmeyle birlikte mutlaka bir markaya ihtiyacınız olur. Bazı markalarla çalışmak işi kuralına göre oynamak anlamına geliyor. Markamız her zaman hazır, elimizin altında, zaten üretiyoruz. İnsan gücümüzle ve yetkinliğimizde en üst seviyede. ben bu konuda Türkiye otomotiv sektörünün önünün çok açık olduğunu düşünüyorum. Otomotiv sektöründe biz gelişmiş ülkelerin mertebesindeyiz hatta onların daha da ilerisindeyiz."
Ercan, sektörde çevikliğin arttırılması için teknolojinin iyi kullanılması gerektiğine işaret ederek, Türkiye'nin dört bir yanında bulunan bayilerden gelen şikayetleri, özel veri tabanıyla fabrikaya ve ürün geliştirme birimine ilettiklerini, böylece müşteri memnuniyetini sağladıklarını, garanti maliyetlerini azalttıkları için de şirketin karlılığını arttırdıklarını sözlerine ekledi.
AÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikası Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Işıklar'ın oturum başkanlığı yaptığı panel, KalDer Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gümüş ve Chassis Brakes İnternational Genel Müdürü Uygar Eti'nin firmalarının çeviklik politikalarını anlatmasıyla sona erdi. - Eskişehir
Son Dakika › Ekonomi › 12. Eskişehir Kalite Şöleni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?