Vodafone Üst Yöneticisi (CEO) Serpil Timuray, ülkeler içinde mobil internet kullanımının çok ayrıştırıcı bir faktör olduğunu belirterek, "Her yüzde 10'luk artış ülkelerin GSMH'sına yüzde 1'lik bir artış olarak yansıyor" dedi.
11'nci Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası kapsamında düzenlenen "2023'e Doğru Haberleşme Sektörü " konulu panelde konuşan Timuray, gelecek dönemde insanoğlunun yaşamında hiç tecrübe etmediği bir değişim ve dönüşümün olacağını, bunun merkezinde de mobil iletişim teknolojilerinin bulunduğunu belirtti.
Timuray, dünyada mobil teknolojilere erişimin 1 milyar aşamasına ulaşmasının 20 yıl aldığını, son 10 yılda bu rakamın 6 milyarın üzerine çıktığını vurgulayarak, 2013'ün ilk yarısında cep telefonu kullanıcı sayısının bilgisayar kullanıcı sayısının 4 kat üzerinde olduğunu, artık insanların bir çoğunun internete bağlanmak için bilgisayar yerine mobil iletişim teknolojilerini tercih ettiğini kaydetti.
İnternet trafiğinin dünyada 2002-2012 yılları arasında 10 yılda 12 kat arttığını anlatan Timuray, şöyle konuştu:
"Önümüzde dönemde her yıl yüzde 40'dan fazla bir büyüme bizi bekliyor. Böylesine büyük bir data kullanımı ve yeni yaşam biçimi hem bireylerin sosyal yaşamını yeniden şekillendirmesi hem de iş dünyasının iş modellerini yeniden tasarlaması için yeni bir fırsat penceresini de aralıyor. Ülkeler içinde mobil internet kullanımı çok ayrıştırıcı bir faktör. Her yüzde 10'luk artış ülkelerin GSMH'sına yüzde 1'lik bir artış olarak yansıyor. Türkiye'de bilişim ve iletişim teknolojilerinin kaldıraç etkisi 1,8 çarpana bölüyor."
Timuray, böylesine potansiyeli olan bir pazarda bazı trendlerin oluşacağına dikkati çekerek, "Bunlardan bir tanesi makinaların birbirine bağlanması. 2020'de 50 milyar makinanın birbiriyle konuşması bekleniyor. Buradan yaratılacak ticari hacmin de 1 trilyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. 500 milyar dolar ticari işlemin cep telefonları üzerinden yapılması bekleniyor. Bir başka trend de bulut bilişim. 2020'ye doğru toplam data paylaşımının yüzde 40'ı bulut bilişim üzerinden olacağı tahmin ediliyor" diye konuştu.
"Türkiye mobil haberleşmede en iyi alt yapıya sahip"
Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir ise, haberleşme sektöründe çok hızlı bir süreç yaşandığını, Türkiye'nin mobil haberleşmede en iyi alt yapıyı sağladığını ve uygun fiyatı verdiğini belirterek, Türkiye'nin Avrupa'nın en çok konuşturan ülkesi olduğunu söyledi.
Mobil iletişim dünyasında abone büyümesinin hızla devam ettiğini anlatan Akdemir, şöyle konuştu:
"Kaynakların etkin kullanımı ve sürdürebilirlik konusunda ülke gündemini oluşturmalıyız. Mobil internet çok hızlı bir şekilde artıyor yüzde 100 artış var. Aynı artışı gelir içinde henüz görmüyoruz. Yüzde 60'lar seviyesinde yapılan yatırımların büyük bir kısmı geniş banta gidiyor. 4G konusunda doğru politikanın ne olacağı çok kritik bir konu. Frekansların nasıl kullanılacağı ve alt yapı paylaşım modellerinin bu şurada tartışılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kadar hızlı büyüyen bir sektör son bir kaç yıldır iki haneli büyüyor. Bu kadar hızlı büyüyen sektörün büyümesinin devam ettirilmesi için gayretlerin artarak devam etmesi çok önemli. Türkiye'deki mobil iletişim sektörünün Avrupa'daki sektör gerilerken çok daha hızlı büyüyeceğininin altını çiziyorum."
"Yazılım anlamında inovasyonu desteklemeliyiz"
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe ise yeni dünayada mobil kullanımın hızla geliştiğini ve değiştiğini, bunu hızlandıran faktörün de akılı cihazlardan geçtiğini söyledi.
Katma değeri Türkiye'de tutacak şekilde üretimin önemine vurgu yapan Çataltepe, şunları kaydetti:
"2023'te akıllı cihaz üretimi konusunda nerede olacağız? Üretimdeki en önemli unsur katma değerin ne kadarının o ülkede olduğudur. Ülkemizde ortalama 15 milyon cihaz ithal ediliyor. Bunun da yükü 5 milyar dolar. Bu rakam gittikçe artıyor. 2023'te cari açığı azaltmanın bir yolu da bu olacak. Türkiye'de en iyi akıllı telefon yapılabilir. Bizler ticari şirketiz, inovasyonla katma değeri şirket içinde tutarak paranın yurt dışına gitmesini engellemeliyiz. Bu tür çalışmaların teşvik edilmesi gerekir. Ülkemizde yazılım anlamında da inovasyonu desteklemeliyiz."
"Fiber internet altyapımızı tamamlamış durumdayız"
Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz da 2023 hedeflerine göre bilgi ve haberleşme yatırımlarının 160 milyar dolara çıkarılması gerektiğini anımsatarak, altyapı çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Türk Telekom'un gelişen Türkiye'nin iletişim altyapısını inşa ettiğini dile getiren Yılmaz, "Geleceğin dünyasında ev kullanıcıları ve kurumlar şimdikinden çok daha fazla veri üretiyor olacak. Biz telekomünikasyoncular da buna göre altyapı yatırımlarımızı dizayn etmeliyiz. Türk Telekom olarak 81 ilimizdeki fiber internet altyapımızı tamamlamış durumdayız" diye konuştu.
Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay ise, internetin yaygın kullanımının önemini vurgulayarak, 2023 hedeflerinin her haneye 1 gigabit internet sağlamak olduğunu kaydetti.
Türksat olarak şu anda 3,3 milyon haneye internet sunma kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Dalbay, Türksat olarak e-devlet üzerinden yaklaşık 800'e yakın hizmeti elektronik ortamda sunduklarını bildirdi.
"Posta sektörü olarak köprü vazifesi görebiliriz"
PTT Genel Müdürü Osman Tural ise dünyanın farklı birçok posta idaresinin çeşitli alanlarda hizmet verdiğini belirterek, "Posta sektörü, diğer tüm sektörlerin ürünlerini insanlara ulaştırmasına imkan veren bir sektör. Diğer sektörler de posta sektörünün kullanışlı ve her yere dağılmış durumda olan ağını kullanabilir. Bu alanlardaki imkanları kullanabilir. Posta network'ünün çok geniş bir ağı var. Diğer kuruluşlar da bizim ürünümüzü değil, bizim network'ümüzü kullanabilir. Biz burada bir köprü vazifesi görebiliriz" dedi.
PTT'nin çalımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tural, PTT'nin geçtiğimiz Perşembe gününden itibaren Türk Anonim Şirketi olduğunu anımsattı. Tural, PTT'nin kullanıcılarına sunduğu hizmet kalemlerindeki artışın, gelişimin bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.
Tural'ın esprili konuşması ilgiyle takip edilirken panelin sonunda konuşmacılara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tayfun Acarer tarafından hediyeler takdim edildi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?