11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika
Ekonomi

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası

TTNET Genel Müdürü Kaya: "Türkiye'de 10 yıl önce genişbant erişim abone sayısı 20 binin altındaydı" "2013 yılı ikinci çeyrek dönemi verilerine göre genişbant internet abonelerinin sayısı 20,5 milyonu geçti" Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı: "Rekabet hem tüketiciye yeni hizmetler sunulması hem de Türkiye'nin bölgesel güç olarak gelişmesi için çok önemli bir imkan"

06.09.2013 14:43

TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, Türkiye'de internet kullanım rakamlarının başarılı bir şekilde arttığını belirterek, "Türkiye'de 10 yıl önce genişbant erişim abone sayısı 20 binin altındaydı. 2013 yılı ikinci çeyrek dönemi verilerine göre genişbant internet abonelerinin sayısı 20,5 milyonu geçti" dedi.

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası kapsamında düzenlenen "Haberleşmenin Bugünü ve Ötesi Paneli"nde konuşan Kaya, teknolojinin süratli dönüşümüyle Türkiye'deki telekomünikasyon altyapısının da kendini geliştirdiğini anlattı.

Türkiye'de genişbant altyapısında kaydedilen önemli gelişmelere paralel olarak, tüketilen veri miktarının da büyük artış gösterdiğini belirten Kaya, 2009 yılında aylık ortalama 10 GB seviyesinde olan kişi başı ortalama veri tüketiminin, 2013 Haziran ayı itibariyle 33 GB seviyesine ulaştığını anımsattı.

Kaya, günümüz internet kullanıcılarının kullanım tercihlerinin değiştiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İnternet kullanıcıları artık ağa çok daha sık ve daha uzun sürelerle bağlanıyor, medya ve eğlenceden iş hayatına, günlük yaşamlarında daha yüksek miktar ve kalitede bağlantı talep ediyor. Bu durum, etkisini gelecekte de kesinlikle artırarak sürdürecek bir trend olarak karşımıza çıkıyor."

Telekomünikasyon sektörüne "darboğaz" uyarısı

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'de telekomünikasyon sektörünün Rekabetçilik Endeksi'nde (Global Competitiveness Index) başarılı bir noktada olduğunu belirterek, "Özellikle haberleşme alanında çok iyi sonuçlarımız var, ortalamadan oldukça iyi durumdayız" dedi.

Eczacıbaşı, telekomünikasyon şirketlerinin birbirleriyle rekabetinin sonucunda önemli bir kaynağın yatırım yerine pazarlama masraflarına harcandığını vurgulayarak, bu durumun önemli bir "darboğaz"a neden olabileceğinin altını çizdi.

Telekomünikasyon şirketlerinin aşırı rekabetinin kaynak israfına neden olduğunu dile getiren Eczacıbaşı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rekabet hem tüketiciye yeni hizmetler sunulması hem de Türkiye'nin bölgesel güç olarak gelişmesi için çok önemli bir imkan... Bu açıdan önümüzdeki döneme iyi hazırlanmamız gerekiyor. Çok önemli adımlar atıldığından hiç kuşkumuz yok ama 'darboğaz'ların önümüzdeki dönemde artacağından da hiç bir kuşkumuz yok. Önümüzdeki 10 sene içerisinde bizim için önemli olan hangi konularda yatırım yapacağımızdan ziyade uyum gücümüzün artırılması... Fizibilitemizin artırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum"

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren de, dünyada son yıllarda akıllı telefonların çok yoğun bir şekilde kullanıldığını anlatarak haberleşme anlamında gelecekte neler görüleceğini tahmin etmenin zorluğundan söz etti.

Programa Berlin Üniversitesi DAI Laboratuvarları'ndan Ord. Prof. Dr. Şahin Albayrak, Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ve Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. İnan Güler de katıldı.

Programın sonunda konuşmacılara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tayfun Acarer tarafından plaket takdim edildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement