4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Ekim 2012 itibariyle Facebook'un kullanıcı sayısı, tüm dünyada 1 milyarı aştı. Facebook'u Google, Yahoo ve Microsoft'un da aralarında bulunduğu dünya devleri satın almayı denedi. Facebook'u toplamda 11 şirket almayı denedi.
İSMİ BİLİNMEYEN FİNANSÇI
Business Insider'ın haberine göre, 2004 yılında Facebook henüz, TheFacebook.com iken ismi bilinmeyen bir finansçı satın almak için 10 milyon dolarlık teklif yapmıştı. O zamanlar 20 yaşında olan Mark Zuckerberg teklifi reddetti.
FRIENDSTER
O sıralar kendisine yatırım arayan Friendster alacağı yatırımın parasıyla Facebook'u satın almak istiyordu; fakat şirket yatırımı alamadı ve artık faal değil.
2004 yılında Zuckerberg ve oda arkadaşının kapısını çalan Google'dan iki yönetici satın alma için konuşmak istedi.
VIACOM
2005 Mart ayında Viacom Facebook için 75 milyon dolar teklif etti. Halen TheFacebook.com olan şirket yatırım için The Washington Post ile görüşüyordu. Viacom'un teklifini kabul etmek yerine görüşmelerinde kullandılar.
MYSPACE
News Corp.'a satılmadan önce MySpace CEO'su Chris Dewolfe, Zuckerberg'i ziyaret etti. Mark Zuckerberg görüşmeyi kabul etmesinin nedeninin Chris'in ilginç bir insan olması ve MySpace'i merak etmeleri olduğunu söyledi.
NEWS CORP
MySpace'i alan News Corp 2006 yılında Facebook'un kapısını çaldı. New Corp'un patronu Ross, TheFacebook'u satın almak istiyordu ama bir yandan da büyüme trendinin sürekliliği konusunda endişeleri vardı ve anlaşma yapılamadı.
VIACOM
Viacom Facebook'tan vazgeçmedi ve ikinci kez kapıyı çaldı; fakat CEO Tom Freston ve Mark Zuckerberg görüşmesinden yine olumsuz sonuç çıktı.
NBC
Dev yayıncı kuruluşu NBC'nin bazı üst düzey yöneticileri 2005 ortalarında Facebook'a uğrayıp satın alma opsiyonu da dahil bazı iş olanaklarını konuştuklar fakat konuyla ilgili çok detay yok.
VIACOM
2 girişiminde de başarısız olan Viacom son kez 2006 yılında 1.5 milyar dolarlık teklifle Facebook'a gitti fakat yine eli boş döndü.
YAHOO
Yahoo 2006 yılında 1 milyar dolarlık teklifiyle Facebook'u almak istedi. Facebook'taki üst düzey yöneticiler satmak istediler; fakat Yahoo kötü gelen ikinci çeyrek sonuçlarından sonra teklifi 850 milyon dolara çekti ve anlaşamadılar.
AOL
AOL CEO'su Jonathan Miller, 2006'nın ortalarında Facebook'u satın almak istediğine karar verdi. Birleşme görüşmeleri yapılan Time Inc. CEO'su Anne Moore'u ikna etti ve ikisi AOL'dan MapQuest ile Tegic, Time Inc.'ten IPC'yi satıp Facebook için ortaklaşa 1 milyar doların üzerinde bir teklif oluşturmaya karar verdi. Ancak Time Warner'ın CEO'su Jeff Bewkes fikri veto etti.
YAHOO
2006'nın sonlarına doğru Yahoo, Facebook için 1 milyar doların üzerinde bir teklif verebileceğini iletti. Facebook hissedarlarının büyük kısmı Yahoo'nun teklifine sıcak bakıyordu ama COO Owen Van Natta karşı görüşteydi ve Facebook satılmadı.
2007 sonbaharında Google yöneticisi Tim Armstrong, Facebook'un uluslararası ilanlarının Google tarafından işletilmesi için teklif vermek istiyordu. Google yönetim kurulu, hem bu fikri hem de Facebook'un tümden satın alınması için görüşmeler yapılmasını onayladı. Google'ın Facebook'a yaptığı toplam 15 milyar dolar değerleme üzerinden yatırım teklifi şirketin değerini uçurdu.
MICROSOFT
Facebook ve Google'ın birleşmesine sıcak bakmayan Microsoft CEO'su Steve Ballmer 2007 yılında Faceboook'a teklif verdi. Zuckerberg'in şirketi satma niyeti olmadığını anlayan Ballmer küçük hissedar olup sonradan büyüme planı yaptı ve Facebook'un yüzde 1.6'sını 247 milyon dolara satın aldı. Google'ın sonraki satın alma tekliflerine karşı önlem almayı başardı.
Microsoft'un yaptığı alımla değeri astronomik bir rakam olan 15 milyar dolara çıkan Facebook'a sonradan başka teklif gelmedi.
Kaynak: fortuneturkey.com
Son Dakika › Ekonomi › 11 Şirket, Facebook'u Satın Almayı Denedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)