Ankara'da iki gün sürecek 4. Esnaf Şürası'nda; odalar, birlikler, federasyonlar ve konfederasyon çatısı altında toplanan esnaf ve sanatkarlar sorunlarını gündeme getirerek, çözüm önerilerini hükümetle tartışacak. 16 yıl sonra düzenlenecek şüraya ilk kez Cumhurbaşkanı da katılıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şürası'nda görüşmeler öncesinde beş ana başlık belirlendi: mevzuat-tanım değişiklikleri, vergi ve sosyal güvenlik, mesleki eğitim, finansman ve yenilikçilik.
"ESNAF, UZUN ZAMANDIR HAKSIZ REKABET İLE BOĞUŞUYOR"
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, toplantılar sonrasında çıkacak sonuçtan umutlu. Al Jazeera'ye konuşan Yılmaz'a göre en önemli gündem maddeleri 'Perakende Yasası' ve esnaf sanatkar tanımı olacak: "Esnaf uzun zamandır, haksız rekabet ile boğuşuyor. Perakende Yasası, esnafın süper marketlerle, AVM'lerle giriştiği rekabette acil ihtiyaç duyduğu bir yasadır. Esnafın malını daha ucuza temin etmesi, AVM'lerin şehir dışına çıkartılması, esnafa AVM'lerden yer ayrılması gibi konuların yasanın içinde yer almasını bekliyoruz."
Esnafın tanımı konusunun da önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, kimin esnaf, kimin tüccar olduğunun belirlenmesinin şüra gündemine taşınacağını ifade etti.
"TİCARET ODALARI VE ESNAF ODALARI KAOS YAŞIYOR"
Al Jazeera'ye bilgi veren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ustalık tanımı konusunun kritik önemde olduğunu anlattı:
"Esnaf ve sanatkar olmak için birçok meslekte 'Ustalık Belgesi' istiyorlar. Örneğin bir berberin ustalık belgesi olmadan dükkan açamaması lazım ama ticaret odalarına belgesiz üye olup işletme kuruyorlar. Ticaret odaları ve esnaf odaları arasında kaos var. Berber, taksici, terzi tüccar sayılamaz. Ticaret odalarına da belge şartı konmalı."
ESNAFA FAİZSİZ KREDİ
Al Jazeera'ye konuşan Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Ramazan Tuncer de küçük odaların büyük bir çatı altında birleşerek, daha güçlü teşkilatlar haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Şüradan olumlu sonuç bekleyen Tuncer'e göre, esnaf için kredi ve finansman şartlarının iyileşmesi de büyük önem taşıyor:
"Esnafı yaşatmak adına faizsiz krediler verilmesini istiyoruz. Vergi ve istihdam yükünü azaltma, eğitim, yenilikçilik ve girişimcilik olanaklarının geliştirilmesi, kümelenme ve ortaklıkların desteklenmesi de taleplerimiz arasında."
"ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞ KESİNTİSİ ÖNLENMELİ"
Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Durmuş, emekli olup da çalışmaya başlayan esnafa yapılan maaş kesintisinin kaldırılması gerektiğini söylüyor:
"Emekli olan esnaf zaten işini kıt kanaat yürütüyor. Eğer çalışıyorsanız maaşınızdan yüzde 15 kesinti yapılıyor. Bunu istemiyoruz."
Toplantıyı Anadolu Ajansı'na değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de sektörün tıkanan damarlarını açabilen önerilerin gündeme geleceğini söylemişti. Canikli, "Vergi de gündemdeki konuların başında olacak" diyor:
"Esnafımıza daha az, daha düşük maliyetle bir vergilendirme mekanizması rejimi alternatif olarak ikame edilebilir mi, bunlar da tartışılacak. Vergisel konuların yanı sıra mesleki eğitim, mevzuat ve yenilikçilik konuları da masaya yatırılacak"
ATO Congressium'da yapılacak Şura için, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, tüm partilerin milletvekillerine davetiye gönderdi. Şüra'ya ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte TESK'e bağlı 13 federasyon, 82 birlik, 3 bin 063 oda başkanı davet edildi.
Son Dakika › Ekonomi › 1.5 Milyon Esnafın Gözü Ankara'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?