Devlet üniversitesi statüsündeki Abant İzzet Baysal Üniversitesi, devlete yıllık 35 bin YTL kira ödüyor.
1992 yılında kurulan, devlet üniversitesi statüsündeki Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), devletin kiracısı oldu. Üniversite, kampus içinde yer alan 270 dönümlük arazi için "orman kapsamında olduğu" gerekçesiyle devlete yıllık 35 bin YTL kira ödüyor. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç, sorunun çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan YÖK'e kadar birçok merciye başvurduklarını, ancak bugüne kadar adım atılmadığını söylüyor.
1992'de kurulan AİBÜ'nün daha önce Gazi Üniversitesi'ne bağlı olan 650 dönümlük arazisi, o dönem Hazine arazisi olarak tescil edildi. Arazi üzerindeki yüksekokul ve fakülte binaları da AİBÜ'ye bağlandı. Ancak Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, 1995'te mahkemeye başvurarak, arazinin 270 dönümlük bölümünün Hazine arazisi olamayacağını iddia etti ve buranın orman arazisi statüsüne çevrilmesini istedi. 10 yıl süren davanın ardından mahkeme, üniversite aleyhine karar vererek tapuyu elinden aldı.
Rektör Kılıç, kararın ardından arazideki yapıların tümünün kaçak durumuna düştüğünü belirterek, "Biz de devletin kiracısı olduk. Geçmiş yıllara ait 196 bin YTL'lik kira borcunu da ödedik. Halen her yıl 35 bin YTL kira ödüyoruz" diye konuştu.
Çözüm basit ama...
Arazideki binaların yüzde 80'inin İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırıldığını söyleyen Kılıç, "Orman Kanunu'ndaki 1 numaralı cetvelde, orman arazilerinin bedelsiz tahsis edildiği kurumlara yer veriliyor. Ancak üniversiteler bedelli tahsislerin sıralandığı 2 numaralı cetvelde yer alıyor. 2 numaralı cetvelde yer alması gereken, devlet değil, vakıf ve özel üniversitelerdir" dedi.
Kanunda yapılacak küçük bir düzenlemeyle Kılıç, "Karar hukuki değil. Son derece yanlış. Üniversite buranın gözbebeği. Herkes üzerine titriyor. Orman Kanunu ise son derece katı ve sert" diye konuştu.
Siyasiler ilgisiz
Kılıç şöyle devam etti: "Orman Bakanlığı bu araziyi Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz verebilir. Bakanlık da bize 49 yıllığına kullanım hakkı verebilir. Bu çözüm de bir alternatif. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile geçen yıl yaptığım görüşmede, bana konunun çözüleceğini söyledi. Ama maalesef çözülmedi. Seçimden önce bir açılış için kente gelen Başbakan'a da konuyu açtım. O da ilgileneceğini söylemişti. Bir kez daha hatırlatacağım."
Açılış krize sahne olmuştu
AİBÜ, 2005'teki temel atma töreni sırasında yaşanan siyasi krizle de gündeme gelmişti. Mimarlık ve mühendislik binasının temel atma törenine Erdoğan ve Çelik katılırken, dönemin rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık ve okul yönetiminden hiç kimse törene gelmemişti. Erdoğan, Akbıyık'ın bu tavrını "anarşistlik" olarak nitelendirirken, Çelik de olayı sert bir dille eleştirmişti.
Son Dakika › Eğitim › Üniversitenin Kira İsyanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?