4. Lüminesans dozimetri kongresi ( lumidoz ıv ) gaziantep üniversitesi öncülüğünde fizik mühendisliği bölümü tarafından, üniversitemiz inşaat mühendisliği konferans salonu'nda yapılıyor.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Necmeddin YAZICI, Ülkemizde özellikle tıp ve endüstri alanlarında radyasyonla çalışanların radyasyondan korunmalarını takip amaçlı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan lüminesans dozimetreler ile ilgili ilk bilimsel toplantının, 2007 yılında Ankara-ODTÜ Fizik Bölümünde LUMİDOZ-I ismi ile başladığını söyledi.
Prof. Dr. Yazıcı, daha sonraki yıllarda yeni konuları da içerecek şekilde ikincisi 2008 yılında Manisa- Celal Bayar Üniversitesi Fizik Bölümü ve üçüncüsü 2009 yılında İzmir- Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nün ev sahipliğinde, Bodrum'da başarı ile gerçekleştirildiğini belirtti.
"Lüminesans Dozimetri (LÜMİDOZ IV) adlı ulusal bilimsel toplantının dördüncüsü içeriği daha da genişletilerek, Radyasyon ve Radyoterapi Fiziğinden birçok konuyu da içerecek şekilde ülkemizin marka şehri ve bu şehrin markalaşma yönünde çok hızla ilerleyen marka üniversitesi olan Gaziantep Üniversitesinde gerçekleştirmenin coşkusunu yaşıyoruz" diyen Prof. Dr. Yazcı, "Çok iyi bilindiği üzere insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için en önemli iki temel gereksinim vardır. Bunlar; hava ve su'dur.
Belki çoğumuza garip gelecek ama bir üçüncü temel gereksinim daha vardır ki, insanoğlunun hayatında en az su ve hava kadar önemlidir, o da radyasyon'dur. Bunlardan birinin eksikliği yaşamın kaçınılmaz sonunu hazırlar. Tersi düşünüldüğünde; yani bu üç temel gereksinimin fazla olması da yaşamın kaçınılmaz sonunu hazırlar. Bu nedenle doğa bizlere bu olguları bir denge gözeterek bahşetmiştir. Bu ideal denge maalesef biz insanoğlu tarafından daima bozulmaktadır" diye konuştu.
Prof. Dr. Yazıcı, "Radyasyon, kısaca parçacık veya foton olarak adlandırılan enerji paketleri ile yayılan enerji olarak adlandırılır. Radyasyon birçok insanın düşündüğü gibi, 19. yüzyılın sonlarında X-ışınları ve radyoaktivitenin keşfedilmesi ile ortaya çıkan bir olgu değildir. Radyasyon, evrenin oluşumundan günümüze kadar doğada vardı, günümüzden sonsuza kadar da var olmaya devam edecektir.
Bu nedenle insanoğlu var olduğu günden bu güne tüm yaşamı boyunca radyasyonla iç içe yaşamıştır ve bundan sonra da yaşamaya devam edecektir. Son yüz yıl içerisinde teknolojinin ve sanayileşmenin gelişmesi ile birlikte radyasyonun tıbbi ve endüstriyel alanlardaki kullanımı yaygınlaşarak devam etmiş ve artık radyasyon günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir.
Bu nedenle günlük hayatımızın hemen her alanında, gerek doğal yollardan, gerekse teknolojik gelişmelerin getirdiği kolaylıkların, belki de bir bedeli olarak sürekli radyasyona maruz kalmaktayız. Bu etkileşim bazı durumlarda gözle görülür sonuçlar doğururken, bazen de hiç farkında olmadan tüm vücudumuzun içerisinden radyasyon geçip gitmektedir" diye konuştu.
"Radyasyon; ilaç mı yoksa zehir mi veya dert mi yoksa deva mı? Kısaca cevap vermek gerekirse bilinçli kullanıcıların elinde ilaç yani deva, bilinçsiz kullanıcının elinde ise zehir yani dert'dir" diyen Prof. Dr. Yazıcı, "Bu yıl ki kongrede, özellikle son yıllarda ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan iyonize radyasyonun, tıp ve endüstride uygulamaları ile her türlü lüminesans materyaller ve radyasyon dozimetrisi konusunda çalışmalar sunulacaktır.
Bu ve benzeri konularda bilim insanları arasında fikir alışverişi yapılacak, yeni bilimsel ve teknolojik gelişmeleri tartışılacaktır. Yılda bir kez düzenlenen kongreye olan ilgi her yıl artarak devam etmekte olup, gelecek yıllarda düzenlenecek kongrelerin ülkemizin radyasyon ve radyasyon uygulamalarına yönelik planlarına büyük katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yazıcı, "Bu kongrenin Gaziantep Üniversitesi öncülüğünde Gaziantep'te düzenlenmesinde desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof.Dr.M.Yavuz COŞKUN'a, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Mustafa GÜNDÜZ'e, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Asım GÜZELBEY'e, ve kongremize destek sağlayan diğer tüm kurum ve kuruluşların değerli yöneticilerine ayrıca kongreye emeği geçen bilim kurulundaki tüm öğretim üyelerine ve Gaziantep'e gelerek değerli bilgi birikimlerini bizlerle paylaşan tüm katılımcılara teşekkür ederiz" diye konuştu.
Son Dakika › Eğitim › Üniversitemizde Lüminesans Dozimetri Kongresi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?