Ailenin sınava yüklediği anlam çocuğa yansıyor. Çocuklar,kaygıyı anne-babalarından alıyor. Onları elbirliğiyle mutsuz ediyoruz. Bu dönemde ebeveynler daha anlayışlı olmalı.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamındaki ortak sınavlar 23-24 Kasım 2016 tarihinde yapılacak. Her yıl olduğu gibi bu sene de uzmanlar ,aileler ve çocukları sınav kaygısı, stres, olumlu ve olumsuz davranışlar, sınavı etkileyen faktörler konusunda uyarıyor.
Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, velilerimizle ve öğrencilerimizle yaptığımız görüşmeler sonucunda velilerimizin öğrencilerimize göre daha yüksek kaygıya sahip olduklarını gördüklerini belirterek özellikle, çocuğundan beklentisi yüksek olan anne babaların kaygısı daha yüksek olduğunu söyledi.
Öğrencilerimize uyguladığımız kaygı testlerinde, yüksek kaygıya sahip öğrencilerin daha çok 500-600 puan aralığındaki öğrenciler olduğunu görüyoruz ve onlara yönelik kaygı giderici çalışmalar yapıyoruz. Ancak 8. sınıf velilerimizin neredeyse tamamı yüksek kaygıya sahip.
Kaygı; sıkıntı, huzursuzluk, endişe ve yoğun korku hali olarak tanımlanabilir. Velilerin yaşadığı yoğun kaygının nedeni, çocuklarını başarılı görmek istemelerinin yanı sıra onun başarısı için kendilerinin yapması gerekip de yapmamış olabileceklerini düşündükleri desteklerdir. Ancak bu tür veliler yaşadıkları kaygının etkisi altında ya çocukları ile iletişim kurmakta zorluk çekerler ya da çocuklarının kaygılarını daha da artırarak onların başarısız olmasına neden olurlar.
Velilerin Yaşadıkları sınav kaygısını en aza indirmek için yapması gerekenler;
⦁MEB Talim ve Terbiye Kurulunun internet sitesinden öğrencilerin sınavda sorumlu
oldukları ünite ve konuları, edinim ve kazanımları gösterir. "2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı Merkezi Sistem Ortak Sınavları" çizelgesini indiriniz.
⦁İndirdiğiniz çizelgelerden 1. TEOG'da her dersle ilgili ünite, konu ve kazanımları tekrar etmek üzere öğrencinizle birlikte bir tekrar programı yapınız.
⦁Öğrencinizi desteklemek için günde bir tane çözmesi için deneme sınavları araştırınız. MEB'in internet sitesinde yayınlanan soruları ve geçmiş yılların TEOG sorularının çıktısını alıp çözmesi için hazırlayınız.
⦁Siz söyleseniz de söylemeseniz de çocuklarınız duyduğunuz kaygıyı anlıyor. Yaşadığınız kaygının nedenini çocuğunuzla paylaşınız ki onun beni ancak "Başarılı olursam beni sevecekler." diye düşünmesine neden olmayınız.
⦁Kendinizi çocuğunuzun yerine koyarak onun yaşadığı bir günü, bir haftayı ve gireceği sınavı için yaptığı çalışmaları düşünürseniz çocuğunuzun yaşadığı duyguları çok daha iyi anlarsınız. Böylece çocuğunuzla daha etkili iletişim kurabilirsiniz.
⦁Çocuğunuza sevginizi doğru ifade ettiğinizden emin olunuz.
UNUTMAYINIZ;
Sevgi Sorumluluktur
Sevgi Paylaşmaktır
Sevgi Anlamaktır
Sevgi Yanında Olmaktır
Sevgi Desteklemektir
Sevgi Güç Birliğidir
Sevgi Disiplindir.
"Çocuğunuza yaptığınız eleştiri size yapılsaydı ne hissederdiniz"
Biz insanlar, annemiz babamız yapmış olsa bile bize yapılan haksız eleştiriyi, aşağılamayı,
onurumuzu kıran sözleri ve duygusal şiddeti unutmuyoruz. Hatta bu sözlerin çocuk ruhumuzda yarattığı acının bedelini ve bize yapılanları kendi çocuklarımıza yaparak ödetiyoruz. Kızgınlık ve öfke anında çocuklarınıza söylediğiniz sözlere dikkat ederseniz bu sözlerin aslında size çocukluğunuzda söylenen sözler olduğunu hayretle göreceksiniz. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz'ın, anne ve babalara tavsiyeleri;
⦁İnciten eleştiri her zaman en yakınımızdan gelen eleştiridir. "Çocuğunuza yaptığınız eleştiri size yapılsaydı ne hissederdiniz" i düşünmeden eleştirmeyiniz.
⦁Çocuğunuzun sınırlarını bilinçsizce zorlamayınız.
⦁Sınavlarda başarılı olmazsa yaşayacaklarını ceza olarak göstermeyiniz.
⦁Aşağılama, uzaklık ve direniş yaratır. Saygı; sevgi ve yakınlık yaratır, işbirliğini davet eder. Sevgi mesajı verdiğinizden emin olunuz.
⦁Çocuğunuzla herhangi bir konuda konuşmak, onun duygu ve düşüncelerini öğrenmek istediğinizde, kendiniz o yaşta iken başınızdan geçen bir olayı anlatarak konuşmayı siz başlatınız.
⦁Ona karşı herhangi bir konuda yanlış yaptığınızı fark ettiğinizde özür dileme büyüklüğünü gösteriniz.
⦁Kendi yaptığınız hataları ve hatalarınızın sonuçlarını çocuğunuzla konuşmaktan korkmayınız.
⦁Birbirinize bağlılığın amaç, sınavların araç olduğunu unutmayınız.
Son Dakika › Eğitim › TEOG ortak sınavlarına kısa süre kala uzmanlar uyarıyor: - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?