Karne günü yaklaştı, hem çocukları hem de velileri tatil heyecanı sardı. Uzmanlar, yaz tatilinin doğru programlanmasının öğrencinin sonraki eğitim dönemindeki başarısında etkili olduğunu söylüyor.
Uzman Klinik Psikolog Cemre Soysal, ebeveyn ve çocuğun karne notu ile o ders için harcanan çalışma mesaisinin ne kadar tutarlı olduğu konusuna dikkat çekiyor ve "Karnedeki notların nedenlerinin analizi yapılmalı.
Bu değerlendirmeyi ebeveyn ve çocuk birlikte ve nesnel bir bakış açısıyla yapmalı. Böylelikle çocuğa bundan sonraki sene için de faydalı olabilecek bilgiler ortaya çıkar" diyor.
Yaz döneminin programlanmasında çocuğun da talep ve beklentilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden Soysal şunları söylüyor: "Çocuğun ders yılı boyunca yapmak isteyip de ertelediği etkinlikleri yapabilmesi için yaz ayları uygun bir fırsattır. Yaz tatilinin en önemli akademik hedefi o ders yılı içinde çocuğun bilgi ve beceri olarak yakaladığı noktayı kaybetmemesi yönünde olmalıdır.
Örneğin; çarpım tablosunu ezberleyen bir çocuğun ilk hedefi çarpım tablosuyla problemler çözmeyi öğrenmek değil, çarpım tablosunu unutmamak olabilir. Bunun üzerine koyulacak her bilgi elbette değerli olacaktır ancak ilk amaç, bitirilen senenin bilgilerini muhafaza etmek, yani öğrenilen konuların tekrarını yapmaktır."
Tatili programlarken bunlara dikkat
Çocuğun motivasyonunun ve çalışma verimliliğinin beklenen düzeyde olabilmesi için sabah kahvaltısı sonrasının ders çalışma vakti olarak belirlenmesini öneren Soysal, "Böylece açık zihinle gerekli tekrar ve çalışmalarını yapan çocuk, günün geri kalan zamanını arzu ettiği gibi geçirme rahatlığını yaşayacaktır. Yaz ayları çocukların doğayı öğrenmeleri için de bulunmaz bir fırsattır.
Bir fizik dersinde birçok formülle öğreneceği denge kavramını çocuk, ağaca tırmanarak pekala öğrenebilmektedir. Bu nedenle yaz tatilinde çocukların mümkün olduğunca sanat, kültür, doğa etkinliklerine teşvik edilmeleri önemlidir. Ebeveynler güvenli olduğunu bildikleri yerlerde, çocuğun sokakta oynamasına da izin vermelidir. Sokakta oynamak hem fiziksel gelişim hem de bilişsel gelişimin yordama alanı için faydalıdır" önerisinde bulunuyor.
Yaz tatilinde kitap okumanın önemine de değinen Soysal, "Özellikle günün en sıcak saatleri, kendi seçtikleri kitapları okumaları için uygun bir zaman dilimi olabilir. Yaz tatilinde okuyacakları kitapları seçme konusunda çocuklar özgür bırakılmalıdır.
Okumayı bir zorunluluk değil, keyif alınan bir tercih olarak görürler ise kitapla aralarında kurdukları bağ çok daha kuvvetli olacaktır" diyor.
ntvmsnbc
Son Dakika › Eğitim › Tatil Programı Okul Başarısını Etkiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?