Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Şükür Kılıç'ın daveti üzerine Konya'ya gelen dünyaca ünlü İskoç Fizikçi Prof. Dr. Kenneth Ledingham, öğrencilere, bilim insanlarına ve iş adamlarına konferans verdi. Prof. Ledingham, nükleer enerjinin çevresel zararları başta olmak aynı anda bir çok görevi icra edebilme özelliğine sahip bir lazer laboratuarının Konya'ya kazandırılması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Şükrü Kılıç, "Selçuk Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında gerekli çalışmaları başlatılarak Stratclyde Üniversitesi'nde mevcut olan sistemlerin Konya'ya transferi için en kısa zamanda çalışmalara başlayacağız" dedi.
Selçuk Üniversitesi İleri Araştırma ve Teknoloji Merkezi, Fen Fakültesi ve Konya Sanayi Odası'nın destekleriyle organize edilen konferansa lazer kullanarak nükleer reaksiyonlar neticesinde kimyasal elementleri dönüştüren ilk bilim adamı ünvanının da sahibi olan Prof. Dr. Ledingham, konuşmacı olarak katıldı. Temel fizik çalışmalarında gelinen son noktayı öğrenciler, bilim insanları ve iş adamlarıyla paylaşan Prof. Dr. Ledingham, Konya Lazer Laboratuvarları'nın gerekli donanıma kavuşturulması için gereken desteği verebileceğini söyledi.
"Çevresel kirlilikleri dedekte etmeyi başardık"
Lazer fiziği alanında çalışma yapan Prof. Dr. Ledingham, öğretim üyeleri ve öğrencilere Strathclyde Üniversitesi'nde yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ledingham konuşmasında, "Yüksek güçlü lazer grubu ile iki tip araştırma yürütüyoruz. İlkinde Rurherford Appleton Laboratuarı (RAL), Jane Üniversitesi ve Dresden'deki Forschungzentrum Rossendorf'da bulunan yüksek enerjili lazerleri kullanarak lazer uyarımlı proton, ağır iyon, nötron ve foton üretimi deneyleri yaptık. Bu deneylerdeki temel düşünce, prensip olarak lazerlerin geleneksel RF hızlandırıcılardan çok daha kompakt hızlandırıcı olarak kullanım imkanı sağlamaktı." dedi. İkinci çalışmamız ise Prof.Dr.Kılıç ile birlikte aynı grupla yıllar önce Femtosaniye Lazer Kütle Spektrometri (FLMS) tekniği kurma amaçlı çalışmaydı.Çevrenin duyarlı olduğu oldukça küçük miktarlardaki kimyasal patlayıcılar, ilaçlar, aromatik hidrokarbonlar gibi çevresel kirlilikleri lazer tabanlı sistem kullanarak ppb mertebesinde dedekte etmeyi başardık." Diye konuştu.
"Bu çalışmalar konya'da da sürdürülmeli"
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hamdi Şükür Kılıç ile birlikte İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ve gümrük kapılarından terörist amaçlı olarak geçirilmeye çalışılan kimyasal patlayıcıların dedekte edilmesi üzerine yapılmış çalışmalarını da dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Ledingham, "Kimyasal patlayıcıların dedekte edilmesi üzerine yapılan çalışmaların Konya'da da sürdürülmesi gerekiyor. Lazer Nükleer Fizik çalışmalarına önem verilmelidir. Büyük hacimli hızlandırıcılara alternatif olarak lazer hızlandırıcıların üretilmesi ve çok küçük alanlarda etkin bir şekilde ve daha ucuz maliyetli bir şekilde üretilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının Konya'da da ortaya konulması gerekiyor." dedi
Kanser uzmanlarıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Ledingham, "Ekibimle birlikte protatip lazer üretimi için oldukça yoğun bir çalışma yapıyoruz. Kanser uzmanları direk olarak proton onkolojisinde kullanılabilecek büyük bir lazer dizayn edilmesine başlama noktasında oldukça ısrarcı davranıyorlar. Fakat ben ilk olarak bir protatip lazer üretilmesi, bu üretilen lazerin kobaylarda denendikten sonra bir üst versiyonunun insanların kullanımına sunulmasının daha iyi olacağı fikrindeyim. Bu amaç doğrultusunda lazer protatipi üretimi üzerine önemli çalışmalar yapıyoruz." dedi.
Son Dakika › Eğitim › Selçuk Üniversitesi Bir Dehayı Ağırladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?