MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel okulların resmi okulların 2.5 katı öğretmen istihdam ettiğini belirterek, "Eğer önümüzdeki süreçte özel okullardaki öğrenci sayısını hızla artırabilirsek öğretmen adaylarına da özel okullarda çalışma imkanı sunulmuş olacaktır" dedi. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nce Antalya Rixos Lares Otel'de düzenlenen 'Eğitim ve Beyin' başlıklı 10. Antalya Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Bakan Çubukçu, eğitim ve beyin temasıyla gerçekleşen sempozyumun eğitim alanına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Ünlü deneme yazarı Montaigne'nin 'Tabiatın insanlara en adilce dağıttığı nimet akıldır' sözünden alıntı yaparak konuşmasını sürdüren Bakan Çubukçu, "Ancak burada bir parantez açıp kadınların, uzun yıllar boyunca aklı kendilerinde, duyguyu da kadınlara bırakan 'erkek akıl'la mücadele ederek payına düşen hakkı aldığını vurgulamak gerekir" diye konuştu.
Kadınları okutmayan, kütüphanelere sokmayan, onları dışarda yaşanan hayattan dışlayan toplumların akıl adına en büyük haksızlığı yaptığını dile getirin Çubukçu, "Büyük bir insani potansiyelin kendini gerçekleştirmesine, topluma yararlı olmasına izin vermemişler" dedi.
2001 KRİZİ ÜÇ YILDA TOPLANDI
Özel okulların, öğrencilerin belli bir ücret karşılığı okuduğu okullar olma özelliğinden dolayı kriz dönemlerinde öğrenci sayısındaki azalmanın okulları zor duruda bıraktığını dile getiren Bakan Çubukçu, Türkiye'de 2001 krizinden sonra öğrenci sayısının yüzde 16 oranında azaldığını söyledi. Bu öğrenci kaybının ancak üç yılda geri alınabildiğini kaydeden Bakan Çubukçu, "Açıkçası bizler 2008- 2009 yıllarındaki küresel ekonomik krizde de özel okulların öğrenci kaybedeceğinden kaygılıydık. Memnuniyetle belirtmeliyim ki iktidarımızın bütün yıllarında olduğu gibi son iki yılda da özel okullarımızdaki öğrenci sayısında azalma değil, artış olmuştur" diye konuştu.
Bu artışın birkaç nedeni olduğuna dikkat çeken Çubukçu, "Birincisi sayın başbakanımızın dediği gibi kriz bizi teğet geçmiştir. İkincisi de özel okullarımız 2001 krizinden ders çıkartarak daha tedbirli davranmışlardır" dedi.
DEVLETİN 2.5 KATI İSTİHDAM
Bunun yanında bakanlığının bu süreçte özel okulların işini kolaylaştırıcı, önünü açıcı kararlar aldığını ve mevzuat düzenlemeleri yaptığını dile getiren Bakan Çubukçu, şöyle dedi:
"2002 yılından bu yana toplam öğrenci sayımızda yüzde 7.32 artış olmuşken, özel okullarımızdaki öğrenci sayımız 223 binden 466 bine çıkarak yüzde 109'luk artış sağlanmıştır. Ayrıca bu artış, bu süreçte resmi okullarımızdaki derslik başına düşen öğrenci sayısında önemli ölçüde azalma olmasına, resmi okulların fiziki yapıları ve donatımları çok iyi seviyeye çıkmasına rağmen gerçekleşmiştir. Özel okullarımız personel istihdamı konusunda da çok önemli işlev görmektedir. Bu öğretim yılında özel okullarımızda 50 bin 853 öğretmen çalışmaktadır. Şu an resmi okullarımızda 23 öğrenci için bir öğretmen görev yaparken, özel okullarımızda 9 öğrenciye bir öğretmen düşmektedir."
Bu rakamlarla özel okulların resmi okullara oranla 2.5 kat fazla öğretmen istihdam ettiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, gelecek yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısının artmasına paralel olarak atama bekleyen öğretmen adayları için de özel okullarda çalışma ortamı yaratılacağını söyledi.
HEDEF YÜZDE 10
Şu an için özel okulların toplam öğrenci içindeki payının yüzde 3 olduğuna dikkat çeken Bakan Çubukçu, bu oranın yeterli olmadığını söyledi, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 10'un üzerinde olduğunu sözlerine ekledi. Özel okulların eğitim sistemi içindeki payı arttıkça resmi okullardaki öğrenci yoğunluğunun da düşeceğini kaydeden Bakan Çubukçu, "Bunun sonucunda da bu okullardaki öğrencilerin daha iyi hizmet görmeleri sağlanmış olacaktır" dedi.
Bakan Çubukçu, eğitim hizmetlerinde sağlanan her olumlu gelişmenin kamu yararına olacağını belirterek, "Dolayısıyla hizmeti kimin sunduğu değil, nasıl ve hangi nitelikte sunduğu, bundan ülkemizin ne derece fayda gördüğü önemlidir" diye konuştu.
'ASKERİ BİRLİK GİBİYİZ'
Bu yıl kuruluşunun 60'ıncı yılını kutlayan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan ise az sayıda okulla başlayan özel okullaşma sürecinde, bugün 3 bine yakın özel okula ulaşıldığını kaydetti. Gülan, bu süre içinde özel okulların diploma veren özel okullar imajından sıyrılarak, aranan, talep edilen, tercih edilen kurumlara dönüştüğünü söyledi. Özel okulların da ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Gülan, "Paralı resmi okullar statüsündeyiz. 'Rekabet edelim' diye çırpınırken Rekabet Kurulu 'Siz rekabeti engelliyorsunuz' diye okullara baskı yapıyor. E-okul sistemi bizi mahvediyor. Okulları yönetemiyoruz. Askeri bir birlik gibi hissediyoruz" diye konuştu.
Yönetim Kurulu Başkanı Gülan, konuşmasının ardından derneğin kuruluş yıldönümü anısına geçmiş dönem başkanları Fahamettin Akıngüç, Düdar Uçar, Ünal Avcı, Rüstem Eyüpoğlu'na teşekkür plaketi sundu.
Son Dakika › Eğitim › Öğretmen Adaylarına Müjde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?