Konya İl İnsan Hakları Kurulu, bir öğrenci velisinin şikayeti üzerine yaptığı araştırma sonunda, okullarda sınıflar oluşturulurken, öğrencileri not esasına göre ayırmanın insan hakları ihlali olduğuna karar verdi.
Azime Sevil Buğdaycı adlı veli, 2004-2005 eğitim öğretim yılında özel okuldan aldığı oğlu İhsan Buğra Buğdaycı'yı, Vali Necati Çetinkaya İlköğretim Okulu’nun 6-C sınıfına kaydettirdi. İddiaya göre bir süre sonra okul yöneticilerinin uygulamasıyla Buğdaycı'nın aldığı notlar değerlendirilerek öğrencilerinin eğitim seviyesi düşük olan başka bir sınıfa verildi.
Bu olaydan çocuğunun hem ruhsal gelişininin hem de derslerinin olumsuz etkilendiğini belirten Azime Sevil Buğdaycı, okul yönetimine başvurarak oğlunun yine eski sınıfına alınmasını istedi ve bir dilekçeyle konuyu İl İnsan Hakları Kurulu’na iletti. Azime Sevil Buğdaycı, başvurusuna, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden aldığı, ‘Sınıflarının sık sık değiştirilmesi ve nota dayalı seçilmeleri öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkiler’ raporunu da ekledi.
KURUL VELİYİ HAKLI BULDU
Vali Necati Çetinkaya İlköğretim Okulu yöneticileri yaptıkları savunmada, sınıf değiştirmede nota dayılı ayrımcılık yapılmadığını, İhsan Buğra Buğdaycı’nın okula yeni bir öğretmen atandığı için sınıf bölmeden kaynaklı değişik nedeniyle başka sınıfa alındığını ileri sürdü.
Konya Vali Yardımcısı Yalçın Bulut başkanlığında toplanan İl İnsan Hakları Kurulu, ‘İyi ve kötü sınıflar oluşturmak veya sonradan sınav notu veya dönem başarı ortalaması ile sınıf oluşturmak geleceğimizin teminatı çocuklarımız için sakıncalı görülmüştür’ kararını aldı. Yapılan uygulamayı insan hakkı ihlali sayan kurul ayrıca, Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan tüm okulların konuya önem vermesi uyarısında bulundu. Kurul kararında ‘mümkünse öğrenciye kendi sınıfını kendi belirleme şansının verilmesi gerektiği’ de yer aldı.
“HERKES EŞİT EĞİTİM HAKKINA SAHİPTİR”
Tüketiciler Birliği KonyuŞubesi Başkanı olan İl İnsan Hakları Kurulu üyesi Kemal Özer, kurula gelen konuyu değerlendirirken, öğrencinin ekonomik durumu, ailesinin durumu veya bilgi seviyesine göre sınıflara ayrılmasının öğretmenler açısından bir nitelik sorunu, öğrenciler açısından da ayrıcalık ortaya çıkardığını söyledi.
Tüm öğrencilerin eşit koşullarda eğitim haklarından yararlanması gerektiğini belirten Kemal Özer, “Bu bir hukuk devleti açısından son derece önemlidir. Hukuk kurullarını hiç kimsenin hiç bir gerekçe ile çiğnememesi gerekir. Diğer ülkelerde de bu ayırımcılığın insan hakları ihlali olduğu yönünde kararlar aldığını öğrendik. Konya İnsan Hakları Kurulu’nun aldığı karar da doğdu bir karardır. Bu karardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür ihlallere son vermesini diliyoruz” dedi.
Son Dakika › Eğitim › Nota Göre Sınıf Ayrımı Hata - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?